Vijf luchtvaartmaatschappijen op Franse zwarte lijst

Twisted_TpaU had ons via de nieuws-submit te melden:

In Frankrijk is door de directie van de burgerluchtvaart(DGAC) zondagavond een zwarte lijst gepubliceerd van vijf luchtvaartmaatschappijen die niet meer in het Franse luchtruim mogen vliegen. Volgens DGAC zijn ze niet veilig genoeg om mee te reizen.

De Liberiaanse maatschappij International Air Services, het Thaise Phuket Air, Air Saint Thomas uit de Verenigde Staten, Air Koryo uit Noord-korea en Air Mozambique zijn de maatschappijen die op de zwarte lijst staan. Het is ook bedoeld als waarschuwing naar de rest van wereld.

Vanaf begin juni dit jaar werd Phuket Airlines geweerd uit Frankrijk. Air Koryo was al niet meer welkom sinds april 2001. De andere drie bedrijven waren sinds vorig jaar niet meer welkom.

Vooruitlopend op Europese maatregelen beloofde minister Perben van transport na het ongeluk van tien dagen geleden met een Colombiaans vliegtuig in Venezuela zo'n lijst te publiceren.

Vanaf dit weekeinde staat op vliegveld Charles-de-Gaulle bij Parijs een vliegtuig aan de grond van het Turkse Fly Air. Na een onaangekondigde controle bleken de papieren niet in orde te zijn, de banden kapot en zat er een lek in de brandstoftanks. De 126 passagiers die met het vliegtuig naar Antalya zouden vliegen moesten tot vanmiddag wachten totdat ze met een ander vliegtuig naar hun bestemming konden vliegen. In de afgelopen dagen was dit het derde incident al met Fly Air.