'Abonnementen makkelijker beëindigen'

Icoon politiek binnenland nieuwsDe PvdA werkt aan een wetsvoorstel waarin wordt geregeld dat abonnementen voor bijvoorbeeld tijdschriften, internet of de mobiele telefoon makkelijker kunnen worden opgezegd. Het is de partij een doorn in het oog dat vaak maar één keer per jaar een contract beëindigd kan worden, en dat wie te laat is vervolgens weer twaalf maanden kan wachten.

De oppositiepartij wil dat bedrijven voortaan een waarschuwing sturen op het moment dat de opzegtermijn van een jaarabonnement nadert. Zo niet dan mag een abonnement niet stilzwijgend worden verlengd. Contracten voor onbepaalde duur kunnen in het voorstel elk moment worden opgezegd met een opzegtermijn van een maand. Stilzwijgende verlenging van abonnementen korter dan een jaar, zoals een kwartaalabonnement bij kranten, blijft wel mogelijk.

PvdA-Kamerlid Ferd Crone stelt dat consumenten in landen als België, Frankrijk en Oostenrijk al op deze manier worden beschermd. Bijkomend voordeel is volgens hem meer concurrentie omdat mensen op deze manier vaker zullen overstappen naar een andere aanbieder. Crone wil binnenkort een initiatiefwet indienen.