Surinaamse presidentskandidaat blijkt Nederlands

Icoon Buitenlands nieuws De Surinaamse presidentskandidaat Rabin Parmessar blijkt de Nederlandse nationaliteit te hebben. Aangezien alleen Surinamers president kunnen worden in de voormalige Nederlandse kolonie, betekent dit mogelijk dat Parmessar zich moet terugtrekken uit de verkiezingen. Parmessar is de kandidaat van de Nationale Democratische Partij van Desi Bouterse.

De dubbele nationaliteit van Parmessar werd gisteren bekendgemaakt door de fractieleider van het Nieuw Front, de enige andere partij met een presidentskandidaat. Als Parmessar inderdaad niet mee zou mogen doen aan de verkiezingen, blijft dus alleen de huidige president Ronald Venetiaan als kandidaat over.

Parmessar zelf zegt in de Surinaamse krant De Ware Tijd dat hij alle documenten van tevoren heeft laten controleren. "De grondwet zegt duidelijk dat je de Surinaamse nationaliteit moet bezitten en die heb ik. De wet zegt niet dat je uitsluitend de Surinaamse nationaliteit moet hebben." De meningen hier over zijn echter nog verdeeld, maar volgens Parmessar gaat het om een paniekactie van het Nieuw Front omdat hij te populair zou zijn geworden.


Rabin Parmessar tijdens een toespraak