Bot: geen excuses bij Srebrenica-herdenking

Icoon Binnenlands nieuwsMinister Bot van Buitenlandse Zaken zal bij de Srebrenica-herdenking geen excuses aanbieden aan de nabestaanden van de slachtoffers van de val van de moslimenclave Srebrenica. Wel wil hij een gesprek aangaan met alle clubs van nabestaanden tijdens zijn bezoek aan Bosnië-Herzegovina.

Bot zal allereerst maandag aanwezig zijn bij de tienjarige Srebrenica-herdenking. Een woordvoerder van de minister heeft gezegd dat hij bij het bezoek geen rede zal voeren. Dinsdag daarentegen, als hij een bezoek brengt aan Sarajevo, zal hij met alle vertegenwoordigers van de nabestaanden een gesprek voeren. Dit doet hij dan niet om zijn excuses aan te bieden en ook niet om hen meer financiële steun te geven, maar om het medeleven dat Nederland heeft te benadrukken.

Inmiddels hebben nabestaanden van de slachtoffers van de val van de moslimenclave een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse Staat. Volgens de nabestaanden heeft Nederland schuld aan de volkerenmoord, 10 jaar geleden in Srebrenica. De rechtszaak zou een schadeclaim voor de overheid tot gevolg kunnen hebben.