SP Den Haag wil sluiting moskee

De gemeentefractie van de SP in Den Haag wil dat de As-Soennah moskee in de Hofstad gesloten wordt. De moskee zou nog steeds jongeren radicaliseren en schadelijk zijn voor de emancipatie van moslim-vrouwen. De SP roept burgemeester Deetman op de moskee te sluiten.

De Haagse moskee kwam drie jaar geleden al in het nieuws toen NOVA een reportage maakte over haatzaaiende moskeeën. Zo was onder meer te horen hoe een Syrische imam in de As-Soennah moskee tot Allah bad om vernietiging van de vijanden van de islam. ''Reken af met Bush en de zijnen. Reken af met Sharon en zijn soldaten.'' In een latere reportage dat jaar werd getoond hoe imam Fawaz de moslims opriep om zich afzijdig te houden van de democratie: ze moeten politieke partijen afzweren en het wereldse gedachtegoed zoals liberalisme, democratie, socialisme en alles wat ernaar riekt en aan 't menselijk brein is ontsproten. ''Ons geloof moet waarachtig zijn. We mogen nooit meegaan met ongelovigen, socialisten of democraten. We mogen die partijen niet steunen, op ze stemmen, campagne voor zo voeren hun kranten of tijdschriften kopen of ze financieel helpen, al is het maar met één cent. Ze zijn bondgenoten van Satan.''

Indertijd had Deetman een onderhoud met de betrokken geestelijke. Volgens de SP heeft die dialoog niets geholpen, omdat de imam dezelfde haat tegen het westen blijft prediken. Sluiting van de moskee zou dan ook de enige optie zijn.

Het gemeentebestuur van Den Haag ziet voorlopig niets in een sluiting. CDA'er Deetman gaat binnenkort met de wethouders op de koffie in de moskee om een en ander te bespreken. In 2004 liet de als orthodox bekend staande moskee overigens weten dat radicale moslimjongeren niet meer welkom zijn in hun gebedshuis.