Beurzen onaangedaan door aanslagen

Icoon Financieel nieuwsDe financiële beurzen lijken door de terroristische aanslagen in Londen nauwelijks beïnvloed. Nadat donderdag de Europese indices aanvankelijk drie tot vier procent kelderden trad in de loop van die dag alweer een herstel op. De meeste beurzen staan inmiddels weer op of net onder het niveau waarop ze donderdagochtend openden.

Volgens markteconoom Menno Middeldorp van Rabobank International hebben aanslagen als die in Londen maar een beperkt effect op de werking van financiële markten. "Het is een menselijke tragedie, maar het was snel duidelijk dat geen sprake was van een financiële crisis. Een zorg na een aanslag als deze is dat een gebrek aan liquiditeiten kan ontstaan. (..) Voorzitter Jean Claude Trichet van de Europese Centrale Bank liet snel doorschemeren dat de markten nog goed functioneerden en er geen liquiditeitskwestie was", aldus Middendorp.

Effectenbank Stroeve schrijft in een analyse dat na eerdere aanslagen is gebleken dat beurzen zich binnen een maand herstellen. "In tegenstelling tot de situatie in maart 2004 (aanslagen Madrid), lijken dit keer meer marktpartijen op de hoogte te zijn van dit fenomeen. (..) Dit verklaart naar ons idee waarom de Europese aandelenmarkten ditmaal snel aan een fors herstel zijn begonnen."