Tatoeage als middel tegen kanker

Vince_Taylor had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Medisch nieuwsWetenschappers van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam hebben onderzoek gedaan naar een nieuwe manier van vaccineren. Bij deze nieuwe methode wordt DNA door middel van een tatoeage in de huid geÔnjecteerd. De methode is waarschijnlijk zeer bruikbaar bij het vaccineren tegen infectieziekten, maar ook bij het behandelen van kanker.

Bij de klassieke manier van vaccineren, waarbij DNA in een spier wordt ingespoten, komt de afweerreactie van het lichaam langzaam op gang. De door Adriaan Bins, Ton Schumacher en John Haanen ontwikkelde methode injecteert DNA-materiaal in de huid. Omdat de huid een natuurlijke barriŤre vormt tegen ziektekiemen wordt de afweerreactie daar veel sneller ingezet.

De nieuwe methode werkt op de volgende manier: Een kleine hoeveelheid vaccin wordt op de huid gedruppeld. Daarna wordt met een tatoeageapparaat wat in een paar seconden 20.000 gaatjes in de huid maakt, het vaccin in de huid geŽtst. Volgens de onderzoekers is de huidbeschadiging die daarbij optreedt zeer belangrijk. Hierdoor worden afweercellen in hoog tempo gemobiliseerd en in contact gebracht met het vaccin.

De wetenschappers hopen begin volgend jaar de eerste proeven bij mensen te kunnen doen. Ze willen daarbij beginnen met patiŽnten die aan een agressieve vorm van huidkanker lijden. Haanen: "Als die proeven blijken te werken, kunnen we de techniek grootschalig in het NKI-AVL gaan toepassen. We denken overigens dat deze behandeling ook een gunstig effect kan hebben op infectieziekten zoals Ebola, SARS, Malaria en HIV."