'Islamitische revolutie moet wereld veroveren'

PIM4EVER en Scootmobiel hadden ons via de nieuws-submit te melden:

buitenlands nieuws De nieuwe ultraconservatieve president van Iran, Mahmoud Ahmadinejad, ziet de verkiezings-overwinning van afgelopen vrijdag, waarbij hij 61% van de stemmen haalde, als het begin van een nieuwe islamitische revolutie. De revolutie moet zich volgens Ahmadinejad over de hele wereld verspreiden.

De uitspraak van de nieuwe Iraanse president doet denken aan de tijd dat ayatollah Khomeini en andere Iraanse leiders regelmatig een islamitische wereldrevolutie predikte, maar na de dood van Khomeini in 1989 is die retoriek geleidelijk verdwenen. Ahmadinejad ziet niets in de emancipatie van vrouwen en meer sociale en politieke vrijheid en wil het liefst terug naar de tijd dat ayatolla Khomeini nog regeerde.

"Dankzij het bloed van de martelaren is een nieuwe islamitische revolutie geboren. De golf van de revolutie zal spoedig de hele wereld bereiken. Het tijdperk van onderdrukking, hegemoniale regimes en tirannie is aan zijn einde gekomen", zei Ahmadinejad in een verwijzing naar aartsvijand de Verenigde Staten. Zijn woorden staan in schril contrast met de gematigde woorden die hij direct na zijn overwinning sprak. Hij zei toen tegen de internationale media dat er geen plaats is voor extremisme en vermeed religieuze retoriek.