Hersendode honden weer tot leven gewekt

Amerikaanse wetenschappers zijn er in geslaagd honden die al enkele uren hersendood waren weer tot leven te wekken. De aders van de honden werden eerst ontdaan van al hun bloed en vervolgens gevuld met een ijskoude zoutoplossing. De honden stopten daarop met ademen, hun hartslag verdween en alle hersenactiviteit stopte. Na drie uur werd het bloed weer teruggeplaatst en werd het lichaam geactiveerd met een elektrische schok.

Scans wezen uit dat de honden geen enkele schade hebben opgelopen. Alhoewel ze klinisch dood zijn geweest, werken hun hersenen nog precies hetzelfde en zijn alle organen nog intact. Volgens de onderzoekers kan deze methode waarschijnlijk binnen een jaar op mensen uitgetest worden. Mensen die veel bloed hebben verloren zouden op deze manier veel langer in leven kunnen worden gehouden, door ze te vullen met de koude zoutoplossing en ze later te reanimeren. Vooral op het slagveld zou dit veel levens kunnen gaan redden in de toekomst.

Een Amerikaanse legerarts noemde de resultaten verbazingwekkend. ''Ik denk dat we over 10 jaar in staat zijn om een aantal doodsoorzaken uit te sluiten met deze nieuwe techniek''.

Bericht werd ingezonden door stanthegunman die het vertaald en al aan ons meldde via de nieuws-submit.