Gebroken hart bestaat echt

EdwinB-RDam had ons via de nieuws-submit te melden:

Eeuwenlang is het al een bekende uitspraak om grote emotionele klappen onder woorden te brengen. Een gebroken hart heeft sinds kort ook een medische basis. De Amerikaanse cardioloog Ilan Wittstein, van de universiteit van Baltimore onderzocht mensen die een grote emotionele schok ondergingen.

Bij 19 gevallen vond Wittstein symptomen die erop leken te wijzen dat ze net een zware hartaanval hadden gehad, klemmende pijn op de borst, kortademigheid en een hartspier die bijna geen kracht meer heeft om het bloed goed rond te pompen.

De patiënten hadden een enorme hoeveelheid stresshormonen in hun bloed, tot wel 34 keer meer dan normaal. Wittstein stelt dat deze stresshormonen de oorzaak zijn. Echter bij een klassieke hartaanval duurt het herstel maanden, bij een 'broken heart syndrome' is het hart na een week of twee al hersteld.

Opmerkelijk is verder dat het om 18 vrouwen en één man ging. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat vrouwen vaak meer belang hechten aan relaties dan mannen. Ze zijn er dan ook sneller en heviger door gekwetst.