Kabinet richt overkoepelende terreurdienst op

RuL0R had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsHet kabinet heeft besloten een nieuwe overkoepelende dienst te lanceren, waarin een aantal speciale eenheden behorend bij de politie en defensie zijn aangesloten. De terreurdienst, Dienst Speciale Interventies (DSI) geheten, is speciaal bedoeld voor bij terreursituaties, als er sprake is van grof geweld en bij andere bijzondere situaties. Dit voorstel, ontworpen door de ministers van Justitie (Donner), Binnenlandse Zaken (Remkes) en Defensie (Kamp) is vrijdagmiddag definitief verklaard.

Met deze nieuwe dienst is het de bedoeling dat er een organisatie ontstaat die sneller kan ingrijpen bij speciale situaties. Onderdeel van de DSI zijn onder andere de Bijzondere Bijstands Eenheid-Snelle Interventie Eenheid (BBE-SIE), een scherpschutterscapaciteit en een eigen leiding. Daarnaast heeft de DSI recht om andere eenheden aan te sturen, zoals de Aanhoudings- en Ondersteuningseenheden (AEO) van de politie van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB), de BBE-Mariniers en tenslotte de Koninkelijke Marechaussee. De verantwoordelijkheid voor de laatstgenoemde eenheden blijft overigens wel bij de politie en het ministerie van Defensie liggen.

Naast het feit dat door de oprichting van de DSI sneller en eenduidiger kan worden gehandeld, zullen er voortaan ook sneller besluiten kunnen worden genomen betreffende de inzet van de DSI. Bestaande wetten en regelgeving kunnen hierdoor mogelijk aangepast worden.