Vrouw klaagt Yahoo! aan wegens naaktfoto's

R_Style had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Digital nieuwsInternetbedrijf Yahoo! is aangeklaagd door de 48-jarige Cecilia Barnes. De vrouw eist drie miljoen dollar omdat het bedrijf niet inging op een verzoek haar naaktfoto's van het internet te halen, die een ex-vriend in een zogenoemd Yahoo-profiel had geplaatst. De man had tevens een emailadres en telefoonnummers van de vrouw geplaatst, en deed zich in chatgroepen voor als haar.

Barnes zegt in januari via een brief Yahoo! te hebben gevraagd het profiel te verwijderen. Nadat het bedrijf hier niet op reageerde probeerde ze later verschillende keren opnieuw contact te leggen. Barnes beweert eind maart een toezegging van een woordvoerster van Yahoo! te hebben gekregen dat de foto's weg zouden worden gehaald. De foto's staan echter nog steeds online, hoewel de adresgegevens wel verwijderd werden.

Het is voor deskundigen de vraag in hoeverre Yahoo! hiervoor aansprakelijk kan worden gesteld. In een wet uit 1996 wordt gesteld dat een provider nooit verantwoordelijk is voor content die door een andere persoon wordt geplaatst. "Het grijze gebied is echter of Yahoo! de verantwoordelijkheid kan afschuiven op het moment dat ze door iemand op de hoogte zijn gesteld van het feit dat de derde partij geen toestemming had om iets te plaatsen", zegt John Morris van het Centrum voor Democratie en Technologie in Washington. Yahoo! wilde niet naar de media reageren op de aanklacht.