'Kok verbood Beatrix excuses te maken'

De Volkskrant meldt vandaag dat toenmalig premier Wim Kok koningin Beatrix in 1995 heeft verboden haar excuses aan te bieden aan het Indonesische volk voor de misdragingen van Nederlandse militairen tijdens de politionele acties in 1949 en 1950. Beatrix wilde de Indonesïers tegemoetkomen tijdens een staatsbezoek aan dat land.

Oud-minister Jan Pronk en de voormalige hoofddirecteur van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) Hans van der Voet bevstigen dat Kok een stokje voor de excuses stak. Pronk: ''Er mocht niets. Beatrix wilde haar excuses aanbieden voor de Nederlandse schendingen van de mensenrechten. Maar Kok wilde dat niet en zei zonder dat inhoudelijk te beargumenteren, gewoon nee.'' Van der Voet: ''Ik was betrokken bij moeizame besprekingen tussen Kok en minister Van Mierlo op het Catshuis. Ik herinner me dat de twee een hoop gedoe hadden over de toespraak van de koningin. Het ellendige woord 'excuses' speelde een rol. Koningin Beatrix wilde haar excuses aanbieden, maar de toenmalige premier wilde dat niet.''

Volgens Pronk wilde Kok niet omdat hij bang was voor de Nederlandse interne oppositie, zoals de veteranen. ''Kortzichtig, flauwekul! Dat is achter de geschiedenis aanlopen'', zo noemt Pronk het nu. Kok wilde ook niet dat de koningin aanwezig was tijdens de viering van de herdenking van vijftig jaar zelfstandigheid van Indonesïe, zegt Pronk.

Wim Kok zelf ontkent in een reactie dat hij koningin Beatrix iets verboden heeft.