Slaap- en kalmeringsmiddelen langdurig gebruikt

Het aantal recepten dat jaarlijks in Nederland wordt uitgeschreven ten behoeve van slaap- en kalmeringsmiddelen is gegroeid van 10,4 miljoen in 1999 naar 11,3 miljoen vorig jaar. Honderdduizenden landgenoten slikken langer dan een jaar vrijwel dagelijks dergelijke pillen. Het aantal gebruikers liep wel iets terug.

Uit een onderzoek van het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving (IVO) en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam blijkt dat slaap- en kalmeringsmiddelen die benzodiazepinen bevatten (de zogenaamde benzo's) vaak jaren achtereen gebruikt worden, terwijl die middelen maar korte tijd werken. Bij langdurig gebruik zijn ze sterk verslavend en schadelijk voor de gezondheid. Het gaat om middelen als librium, valium, seresta, oxazepam en temazepam.

Volgens de onderzoekers doen de meeste huisartsen veel te weinig om langdurig gebruik van de middelen tegen te gaan. Sommigen artsen proberen het wel, en die hebben dan ook weinig patiënten die deze middelen langdurig slikken. Probleem is overigens dat stoppen met gebruik voor patiënten vaak moeilijk is, omdat ze ontwenningsverschijnselen krijgen die lijken op de oorspronkelijke klachten.

Benzo's staan in de top-3 van meest verstrekte (genees)middelen. Het slaap- en kalmeringsmiddel oxazepam staat in Nederland op nummer één, het slaapmiddel temazepam op nummer drie. De tweede plek wordt ingenomen door paracetemol. Oxapam en temazepam nemen samen bijna 50% van alle verstrekte benzo's voor hun rekening.