Tegelgooiers voor de rechter

Gisteren stonden de vier jongeren voor de rechter die vastzitten wegens het gooien van tegels vanaf een viaduct over A4. Daarbij kwam in de nacht van 9 op 10 januari Louise Donk uit Uden om het leven. Ze kreeg de tegel door haar voorruit vol in haar gezicht en stierf kort na aankomst in het ziekenhuis.

Het viertal, Davy V. (18), Jeroen van G. (22), Freek B. (18) en Stephan H. (19), is aangeklaagd wegens het medeplegen van moord en medeplegen van poging tot doodslag. Want kort tevoren was vanaf een ander viaduct al een zak puin op een vrachtwagen gegooid. De chauffeur kwam met de schrik vrij.

Davy heeft toegegeven dat hij een stuk stoeptegel naar beneden heeft laten vallen. Maar hij zegt niet te weten of hij de auto van de overleden vrouw heeft geraakt. Ook Jeroen heeft in diverse stadia bekend, maar houdt nu vol dat hij 'erin geluisd' is en dat hij zelfs niet eens ter plaatse was. Uit het dossier komt verder naar voren dat Freek met Stephan, de chauffeur die hen de hele avond al had rondgereden, zelf niet actief was, maar dichtbij in de auto zat.

De rechter beslist dinsdag of het kwartet naar de Pieter Baan-observatiekliniek in Utrecht moet. De Officier van Justitie wil de vier daar laten onderzoeken om te kijken hoe het beïnvloedingsproces in de groep is verlopen. De vier voelen zelf weinig voor zo'n onderzoek.