Ardenne, VVD en CDA tegen asielcampagne

CDA-minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) is tegen het project '26.000 gezichten' dat asielzoekers een gezicht geeft via filmpjes op televisie en kritiek uit op het asielbeleid van VVD-minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie). Het zint de minister niets dat de ontwikkelingsorganisaties 'Plan Nederland' en 'Icco' subsidiegeld aan het project hebben gegeven. Zij wil niet dat geld dat bedoeld is voor ontwikkelingshulp wordt ingezet om het kabinetsbeleid te ondermijnen. Van Ardenne vindt bovendien dat de situatie van mensen veel te rooskleurig wordt afgeschilderd in de filmpjes.

De Tweede Kamerfracties van CDA en VVD hebben laten weten het eens te zijn met Van Ardenne. De partijen vinden dat overheidssubsidie ten onrechte wordt ingezet voor een campagne tegen het asielbeleid. Het geld moet dan ook worden teruggeven aan de minister, vinden zij.

'26.000 gezichten' wordt overigens door meerdere partijen gesteund, waaronder VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Democratie en Media en het Nationaal Fonds voor de Geestelijke Volksgezondheid. Het initiatief komt van een groep van ongeveer honderd (documentaire en drama-) filmregisseurs. Zij streven ernaar om dagelijks korte filmische portretten op TV te brengen over de groep asielzoekers die de komende drie jaar ons land dienen te verlaten. De filmpjes variëren in lengte van 1 tot 5 minuten. Ze zijn van plan er ongeveer 160 per jaar te maken, voor de duur van drie jaar.