'ETA stuurde dreigbrief naar de KLM'

Riesjartje had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft vijf dagen geleden een dreigbrief naar de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM gestuurd. De Spaanse autoriteiten onderzoeken de brief nog. In de brief wordt gedreigd met aanslagen op toeristische doelen. Dat schrijft de Spaanse krant El Mundo vrijdag.

In de brief zou de ETA dreigen met aanslagen waarbij 'de veiligheid van buitenlandse burgers niet gegarandeerd kan worden'. In dezelfde brief staat ook dat het niet de bedoeling is om buitenlandse slachtoffers te maken, en dat de aanslagen altijd van tevoren aangekondigd zullen worden. Toch raadt de ETA toeristen af om naar Spanje te komen.

Meestal zijn dreigementen van de ETA gericht aan de Spaanse overheid. Naast de KLM zouden een aantal ambassades in Spanje ook briefkaarten hebben gekregen met de waarschuwing.

De KLM wil niet bevestigen dat ze een dergelijke brief hebben gehad. "Wij doen geen mededelingen over veiligheidszaken. Dat is gebruikelijk voor de luchtvaart, daar is zij het meeste mee gediend. Ieder ding dat je erover zegt, doet diezelfde veiligheid geweld aan", aldus een woordvoerder.