TBC-test in boodschappenmandje

In Zeist vindt vanaf 31 januari een groots tbc-onderzoek onder klanten van de C1000 plaats. Hiertoe is besloten nadat op 18 december 2004 bekend werd dat een medewerker van dat filiaal open tbc had en waarschijnlijk vele klanten heeft besmet. Veertig van de 71 geteste collega's van de man bleken al eerder besmet met de 'gesloten vorm' van tbc.

15.000 mensen
De GG&GD Midden Nederland in samenwerking met diverse tuberculosestichtingen gaan 15.000 inwoners van Zeist controleren op besmetting. Het gaat om mensen die tussen 1 januari en 18 november 2004 een bezoek hebben gebracht aan de C1000 in Zeist. De GG&GD heeft nog geen idee hoeveel mensen er besmet zijn. Wel is bekend dat ongeveer één op de honderd mensen altijd positief reageert op de mantouxtest.

Mantouxtest of röntgen
Er worden twee ploegen van 100 man ingezet om een mantouxtest te doen bij 11.500 opgeroepen klanten. Bij 3500 tot 4000 mensen die voor 1945 zijn geboren wordt een röntgenfoto gemaakt. Deze mensen zijn gevaccineerd middels de BCG-vaccinatie tegen tbc en zullen altijd positief reageren op de mantouxtest. Ook bij andere mensen die positief reageren wordt eerst een röntgenfoto gemaakt.

De kosten van dit grootschalig onderzoek komen volledig voor rekening van de gemeente Zeist. Deze kosten worde geschat op een half miljoen euro. De burgemeester R. Broekhoven hoopt dat provinciale of landelijke overheid bij zullen springen in de kosten.

TBC
Tuberculose is wereldwijd nog steeds doodsoorzaak nummer één onder de infectieziekten; zo'n 3 miljoen mensen overlijden jaarlijks aan de gevolgen van tbc-besmetting. Tbc wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie en kan onder andere ernstige longproblemen veroorzaken. Je kunt tbc oplopen via uitgeademde lucht en dit maakt de aandoening zo besmettelijk. Eén bacterie is in theorie voldoende om tbc op te lopen, maar doorgaans zijn er 5-400 nodig. In slecht geventileerde ruimtes neemt het risico op infectie toe. Niet iedereen die besmet raakt wordt ook ziek, ongeveer 5-10% van de geïnfecteerde mensen krijgt ook daadwerkelijk tbc. Qua besmettingsgevaar onderscheiden we 'gesloten tbc' en 'open tbc'. Iemand met 'gesloten tbc' draagt de tbc-bacterie bij zich, maar is niet ziek en kan anderen ook niet besmetten. Bij 'open tbc' is de bacterie in de luchtwegen terecht gekomen en kan hij onder andere door hoesten en niezen verspreid worden.

Bij tbc kunnen klachten optreden als moeheid, slechte eetlust, vermagering, koorts en hoesten en soms bloed ophoesten en pijn. Het gebeurt echter vaak dat men nauwelijks of geen klachten heeft, vooral in het begin van de ziekte. Tbc is volledig met medicijnen te genezen.