'Spamberichten steeds minimaler opgemaakt'

twired (herschreven) had ons via de nieuws-submit te melden:

Spammers kiezen steeds vaker voor een minimale opmaak en steeds minder vaak voor spamberichten met afbeeldingen en gekleurde letters. Dit concludeert de Doetinchemse e-mailfilteraar CleanPort op basis van de meer dan 120 miljoen mails die het bedrijf maandelijks op spam checkt.

Volgens CleanPort had 53 procent van de in 2004 gefilterde spamberichten een minimale opmaak. "In 2003 lag de nadruk nog sterk bij opgemaakte berichten met verschillende velden, kolommen en afbeeldingen", aldus Jeroen Oostendorp, technisch directeur van CleanPort. "Vanaf begin 2004 zien we dat dit begint te veranderen. Spammers kiezen steeds vaker voor eenvoudig opgemaakte berichten."

Spammers kiezen bewust voor een simpele lay-outs omdat die minder groot zijn dan opgemaakte berichten, zodat er in een hoger tempo verstuurd kan worden. "Een in html opgemaakt bericht is gemiddeld 20 kb, terwijl een tekstbericht maar 2 kb bedraagt", aldus Oostendorp. "Bovendien zijn simpel opgemaakte berichten vaak moeilijker te herkennen voor spamfilters die kijken naar woordcombinaties en andere kenmerken die vaak in spamberichten voorkomen."