Oekra´ne: Joesjtsjenko lijkt ruim te winnen

Icoon politiek buitenland nieuwsDe Oekra´ense oppositiekandidaat Viktor Joesjtsjenko lijkt de presidentsverkiezingen in zijn land ruim te hebben gewonnen. Volgens de eerste exit-polls leidt Joesjtsjenko met 56,5 procent tegen 41,3 procent voor premier Viktor Janoekovitsj. De verkiezingen waren nodig nadat eerdere verkiezingen op 21 november ongeldig werden verklaard wegens fraude door het regeringskamp. Destijds kwam Janoekovitsj als winnaar uit de bus.

Volgens de Centrale Kiescommissie zijn er weinig meldingen van onregelmatigheden. Bij de verkiezingen waren 12.000 buitenlandse waarnemers, ruim twee maal zo veel als de vorige keer. Desondanks is het nu het kamp van Janoekovitsj dat klaagt over onregelmatigheden. De campagneleider van de premier kondigde aan protest te zullen aantekenen. Hij zei voldoende bewijzen voor fraude te hebben om de verkiezingen ongeldig te laten verklaren.

Ondertussen is het Onafhankelijkheidsplein in hoofdstad Kiev al ingenomen door 50.000 aanhangers van Joesjtsjenko, die de waarschijnlijke overwinning van hun politieke leider bejubelen. Het plein was in de afgelopen periode wekenlang het toneel van betogingen tegen de regering en de 'gestolen' verkiezingen. Dit leidde uiteindelijk tot de val van de regering van premier Janoekovitsj en een nietigverklaring van de uitslag van 21 november.

De eerste voorlopige uitslag wordt maandagmorgen verwacht.