AEL vreest demonisatie door rapport AIVD

Icoon Binnenlands nieuws De Arabisch-Europese Liga (AEL) is woest op de publicatie van het rapport van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Als het aan voorzitter Nabil Marmouch ligt komt er zo snel mogelijk een rectificatie door minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken. Gebeurt dat niet, dan overweegt de radicale partij een gang naar de rechter.

In het woensdag verschenen 'Van Dawa tot Jihad' valt de AEL onder de noemer van het 'moslimnationalisme', een vorm van radicale islam die met democratische middelen de Nederlandse democratie ten gronde wil richten. Ook zou de identiteit en het lot van de moslims centraal staan, dit in een volgens de AIVD radicaal jasje gegoten.

Volgens Marmouch noemt wordt zijn organisatie als een 'een nieuwe karikatuur' geschetst. In een eerste reactie na het lezen van het rapport zegt hij "Waanzinnig! Ik weet niet waar ze het op baseren. Er zit geen enkele kern van waarheid in."

Volgens Marmouch heeft de AIVD hen nooit benaderd voor een gesprek. Nu zou de AEL gedemoniseerd worden door de de inlichtingendienst "Ze hadden een ideologisch gesprek met mij kunnen voeren, de notulen van vergaderingen inzien. We zijn een open toko. Ik heb het idee dat ze een ander democratisch geluid willen smoren. Misschien dat ze ons willen verbieden, of erger. Als ik dan hoor dat het CDA de burgerrechten van extremisten wil beperken, denk ik: wat is extreem?"
_
Rapport: Van dawa tot jihad