[update] De Mol haalt voetbalrechten binnen

Icoon Media nieuwsJohn de Mol heeft de eerste uitzendrechten van de samenvattingen van de eredivisie binnengehaald. Dat is zojuist bekend geworden. De mediatycoon sleept de rechten daarmee weg voor de neus van de NOS, die de voetbalsamenvattingen altijd op zondagavond in Studio Sport uitzond. Het NOS-programma Langs de Lijn houdt wel de radiorechten.

De Mol heeft de rechten verworven voor drie seizoenen, met ingang van het seizoen 2005-2006. De verdeling van de rechten voor live-wedstrijden, waaronder een wedstrijd op vrijdagavond op een open net, is nog niet bekend.

De eredivisieclubs kwamen vanmiddag in Zeist tot de beslissing. NOS-directeur Dielessen was niet verrast door het besluit, maar verklaarde tot het laatst toch hoop te hebben gehouden dat de rechten bij de NOS zouden blijven.

Update 16.19
Zojuist is op een persconferentie bekendgemaakt naar welke partijen de andere rechten zijn gegaan. De rechten voor de live-wedstrijden op vrijdagavond zijn gegaan naar RTL. RTL heeft ook het 'tweede' samenvattingsrecht (samenvattingen voor de zogenaamde magazine-programma's) binnengehaald.

Het recht om live-wedstrijden van Ajax, Feyenoord en PSV en ook het recht om de live-wedstrijden van andere clubs uit te mogen zenden achter de decoder, is verworven door Versatel. Op dit moment heeft Canal+ die rechten nog.

In totaal is er 69,9 miljoen euro betaald voor de rechten.