Een op vijf studenten stopt bij hoger collegegeld

Re_plaY had ons via de nieuws-submit te melden:

Als studeren duurder gaat worden als je langer over je studie doet, stopt een op de vijf studenten met studeren. Dat blijkt uit een onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) onder 511 studenten. De studenten stoppen om financiŽle redenen als de plannen van staatssecretaris Rutte (Onderwijs) doorgaan. Niet meer dan 1 procent van de studenten zegt het te accepteren dat ze een veel hoger collegegeld (tot 6500 euro per jaar) moeten betalen als zij te langzaam studeren. De staatssecretaris neemt het onderzoek vandaag in ontvangst voor het overleg met de Tweede Kamer over de financiering van het hoger onderwijs.

Zijn plannen zijn om een hoger collegegeld in te voeren voor studenten die meer dan anderhalf jaar langer doen over hun studie. Volgens het ISO-onderzoek zegt 18 procent van de studenten in het nieuwe stelsel geen master te gaan volgen, terwijl ze dat in de huidige stelsel wel van plan zijn. De helft van de studenten denkt er over een studie te gaan volgen in een land waar geen of weinig collegegeld wordt betaald.

Een grote meerderheid van de studenten (80 procent) is wel van plan sneller te te gaan studeren. Veel studenten (56 procent) denken echter dat dat gepaard zal gaan met lagere cijfers.