Frankrijk: Sarkozy gekozen tot partijleider

De Franse centrum-rechtse politicus Nicolas Sarkozy (49) is gisteren gekozen tot partijleider van de regeringspartij UMP. Hij werd door de leden van die partij gekozen met 85,1% van de stemmen. Sarkozy is minister van Financiën in het huidige Franse kabinet en bekleedde tot begin dit jaar de post Binnenlandse Zaken. Vooral op dat laatste ministerie werd de Fransman zeer populair onder de bevolking. Nu hij zijn nieuwe functie aanvaard heeft, zal hij moeten aftreden als minister.

Sarkozy gold al lange tijd als de beste kandidaat om voormalig premier Alain Juppé op de volgen. Juppé trad eerder dit jaar af in verband met zijn veroordeling wegens fraude met partijgelden. De uitspraak op het hoger beroep van de oud-premier en burgemeester van Bordeaux volgt overigens binnen enkele weken.

De uitverkiezing van Nicolas Sarkozy is vooral een tegenslag voor president Jacques Chirac, die vandaag 72 jaar wordt. De nieuwe partijleider heeft namelijk nooit een geheim gemaakt van zijn politieke ambities. In 2007 wil hij bij de volgende presidentsverkiezingen Chirac opvolgen. Naar verwachting maakt de zittende president pas over twee jaar bekend of hij zal strijden voor een derde termijn. Tijdens zijn overwinningstoespraak gisteren op het congres, die bijna een uur duurde, maakte Sarkozy bekend zich de komende jaren vooral te willen richten op drie kernbegrippen: "respect, werk en het vaderland".

© AFP
De uitverkiezing van Sarkozy werd op het congres van de UMP bekendgemaakt