Plan 'kattenleger tegen rattenplaag' mislukt

Icoon Buitenlands nieuws Een plan om een rattenplaag in het Mexicaanse bergdorpje Atascaderos te lijf te gaan met een leger van 700 katten is mislukt. De advertentiecampagne in Chihuahua-stad waarin werd gevraagd katten voor deze missie aan te melden leverde slechts vijftig kandidaten op.

De katten vormden niet alleen een kansloze minderheid, maar ook het effect van hun aanwezigheid was minder dan verwacht. Wanneer een kat één rat had gedood en opgegeten, duurde het twee dagen voordat hij weer in actie kwam. Op dit moment verblijven zo'n kwart miljoen ratten in het afgelegen dorpje, waar ongeveer drieduizend mensen wonen. "De ratten zijn gekomen om te blijven", aldus Alberto Lafont, hoofd van de zoologische faculteit van de universiteit van Chihuahua.

Pogingen om de ratten met gif uit te schakelen zijn tot nu toe mislukt. Ze liepen er met een grote boog omheen."We hebben te maken met dieren die extreem slim zijn. Ik heb dit nog nooit meegemaakt", zegt Lafont die tevens voorzitter is van de commissie die zich met het probleem bezighoudt. Een voorstel om elke dode rat met vijf pesos (34 eurocent) te belonen viel niet in goede aarde. Het zou ertoe kunnen leiden dat kinderen de ratten gaan vangen en gebeten worden, zo meenden deskundigen.

De commissie gaat nu een nieuw gif uitproberen dat, in tegenstelling tot de eerder gebruikte soorten, pas na drie tot twaalf dagen werkt. Ze hoopt de ratten zo te misleiden. Daarnaast wordt de bevolking opgeroepen afval direct te verbranden en etenswaren beter op te bergen. Mocht dit niet helpen dan overwegen de autoriteiten omliggende landbouwvelden te vernietigen en de dieren zo uit te hongeren.
Submitter:  Bron: NRC (papieren editie) e.a.