Vinden adres in Albanië onmogelijk

Ideologische ruzies tussen politieke partijen in Albanië leveren een groot praktisch probleem op: het vinden van het juiste adres is regelmatig onmogelijk. Volgens de directrice van de Albanese dienst burgerzaken, Brizida Gjikondi, heeft zo'n veertig procent van de Albanezen helemaal geen adres. "Ik woon in een groen gebouw", laat een inwoner van de hoofdstad Tirana weten. "U kunt me vinden in het bruine gebouw, achter de bakkerij", aldus een ander.

De eenvoudigste oplossing zou zijn dat alle straten een naam krijgen toebedeeld, maar daar ligt ook meteen het probleem. De verschillende partijen ruziën over de personen naar wie de straten vernoemd moeten worden. Zo was een communistische dictator voor de rechtse partijen onaanvaardbaar, een dichter werd door de linkse partijen verworpen. In Lushna, een stad in midden-Albanië, gingen de vertegenwoordigers van de partijen elkaar zelfs met stoelen te lijf om hun zin te krijgen.

Het ontbreken van adressen heeft tot gevolg dat het houden van een volkstelling bijna onmogelijk is in Albanië. En die is nu net nodig wanneer Albanië deel wil gaan uitmaken van de Europese Unie. Alleen, "hoe moet je dromen over Europa, wanneer je niet eens weet waar je zelf woont", zo vraagt de socioloog Mentor Kikia zich af.