Duizend Nederlanders hadden vogelgriepvirus

Icoon Medisch nieuws Uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Instituut voor Psychotrauma is gebleken dat het vogelgriepvirus voor mensen veel besmettelijker is dan tot nu toe werd aangenomen. Het onderzoek, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, concentreerde zich op pluimveehouders en hun gezinsleden die in 2003 met een grote uitbraak van vogelgriep te maken kregen. Volgens de nieuwe schatting raakten toen minstens duizend mensen besmet met het virus.

Uit het onderzoek bleek dat het virus weliswaar veel makkelijker overdraagbaar is op mensen dan werd aangenomen, maar dat de meeste besmettingen geen gezondheidsklachten tot gevolg hadden. Als men wel klachten kreeg, ging het meestal om simpele klachten zoals griepverschijnselen of oogvliesontsteking.

Het onderzoek kon verder geen effect van veiligheidsbrillen of mond-neusmaskers aantonen. Wel bleek er dat eenderde van de pluimveehouders waarvan het bedrijf geruimd werd te maken kreeg met psychische klachten.

Omdat er gevaar bestaat dat een virus als dit muteert tot een voor de mens gevaarlijke variant, stelt de RIVM dat het ministerie van Volksgezondheid voortaan de strijd tegen dit soort dierenziektes moet leiden. Nu gebeurt dit door het ministerie van Landbouw, in samenwerking met een aantal adviesorganisaties. Dit bemoeilijkt volgens het rapport een snelle aanpak, dus zouden de taken herverdeeld moeten worden.

Het volledige rapport is hier te lezen.