MDI 'discrimineert' zelf

Het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) meent dat het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) klachten over antisemitisme anders behandeld dan klachten over anti-islamisme. Het heeft daar althans ''alle schijn van'', meent het LBR.

Het LBR boog zich over een klacht van Mohamed Elmakkaoui, de beheerder van de Marokkaanse website Maghrebonline.nl. Hij klaagde over het MDI omdat die wél zouden ingrijpen bij jodenhaat, maar niet bij islamietenhaat.

Elmakkaoui maakte zich indertijd boos over uitlatingen op het weblog Volkomenkut.com: ''Als alle moslims nou eens dood neer zouden vallen, hadden we gelijk vrede op de wereld en waren bijna alle problemen opgelost. Dat soort volk mag regelrecht aan het gas''. Hij meldde dit bij het MDI, maar die zeiden dat het Strafrecht niet van toepassing was op genoemde situatie. Vervolgens plaatste Elmakkaoui de opmerkingen op zijn eigen site, maar verving het woordje moslims door joden en Amerikanen.

En wat Elmakkaoui verwachte gebeurde ook; Binnen no-time kreeg hij een mail van het MDI waarin onder meer stond: ''Deze tekst is in strijd met de antidiscriminatie-bepalingen van het Wetboek van Strafrecht en is daarmee strafbaar. Wij verzoeken u dan ook deze te verwijderen.''

Anti discriminatie-instellingen
Het is voor zover bekend de eerste keer dat het ene anti-discriminatiebureau het andere veroordeelt. Dit gebeurde overigens ondanks pogingen van het MDI om via de directie en het bestuur de medewerkers van het LBR af te houden van behandeling van de klacht van Elmakkaoui. Toch werden vier voorbeelden voorgelegd aan vier onafhankelijke juristen. Ook vond er een uitgebreide brievenwisseling plaats tussen beide discriminatie-instellingen.

Volgens het LBR heeft het MDI, ook na herhaalde verzoeken, geen enkele gegronde verklaring gegeven voor de vaststelling dat klachten over diverse bevolkingsgroepen anders worden behandeld.

Het MDI reageert op haar eigen site onder meer als volgt op de tik op de vingers van het LBR: het aangegeven voorbeeld op Volkomenkut.com is een beoordelingsfout van het MDI, die indertijd ook al is toegegeven. In de andere gevallen oordeelt het MDI dat die uitingen volgens haar niet te vervolgen waren, maar een ieder die dat wel meent staat het vrij om aangifte te doen.

-
Reactie MDI.