'Schiphol en Kamer doelwit van terroristen'

ronduit84, Ome.Fleer en Bard_Yttap hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Justitie denkt dat terroristen plannen hebben gemaakt voor aanslagen op een aantal doelen in Nederland. Het gaat hierbij in ieder geval om Schiphol, de Tweede Kamer, de kerncentrale in Borssele, het ministerie van Defensie en het kantoor van de AIVD in Leidschendam. Dat blijkt volgens het NRC Handelsblad uit een vertrouwelijke dagvaarding van de 18-jarige Samir A., die in het bezit van de krant is.

Samir A. werd op 30 juni door de Rotterdamse politie gearresteerd. Bij zijn arrestatie werden onder andere plattegronden van de gebouwen, een geluiddemper, twee patroonhouders, een nachtkijker en een kogelwerend vest gevonden. Ook vond de politie een "leeg flesje citroensap gevuld met stoffen en voorzien van groene bedrading (van kerstlampjes)," mogelijk bedoeld om een bom van te maken. Deze vondsten leidden tot een terreuralarm dat nog steeds van kracht is.

Hoewel Samir A. voor zover bekend de enige verdachte is in de zaak, blijkt volgens het NRC uit een vertrouwelijk bericht van de AIVD dat de jongen deel uitmaakte van een netwerk van 'jonge radicale moslims'. Dit is er mogelijk de reden van dat het terreuralarm nog steeds van kracht is.

Samir werd al sinds 2003 door de AIVD in de gaten gehouden, toen hij een mislukte reis naar Tsjetsjenië ondernam. Uiteindelijk werd hij in oktober 2003 opgepakt voor het beramen van een aanslag, maar later samen met vier andere verdachten vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.