Neelie Kroes op zware post EC

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

De nieuwe Europees commissaris voor Nederland Neelie Kroes heeft een zware portefeuille in de Europese Commissie toegeschoven gekregen. EC-voorzitter José Manuel Barosso maakte donderdag bekend dat Kroes Mededinging gaat doen. De 63-jarige ex-minister gaat zich onder meer bezighouden met fusies en illegale verstrekking van subsidies aan het zakenleven.

Lang werd verwacht dat Kroes de post Transport zou krijgen. Deze portefeuille gaat echter naar de Fransman Jacques Barrot. Premier Jan Peter Balkenende vindt desondanks dat Nederland de 'hoofdprijs' heeft binnengehaald. "Dit is een mooie dag voor Nederland", reageerde Balkenende op de benoeming.

Ook andere Haagse politici reageerden positief. VVD-leider Jozias van Aartsen sprak van een 'droomportefeuille'. Ineke van Gent (GroenLinks) en Frans Timmermans (PvdA) complimenteerden het kabinet met het binnenslepen van de zware post, hoewel ze graag willen horen hoe Kroes haar taak wil invullen. SP'er Harry van Bommel zorgde voor een kritische noot. Van Bommel vreest dat onder Kroes de gezondheidszorg en het onderwijs nog verder zullen worden geprivatiseerd. "De Europese Unie wordt er niet mooier op", aldus Van Bommel.