Reeks aanslagen treft kerken in Irak

In Irak is een serie aanslagen gepleegd op christelijke kerken, tijdens de kerkdiensten. Daarbij zijn tenminste 12 doden en 60 gewonden gevallen. In de hoofdstad Bagdad waren vier kerken en een klooster het doelwit, in Mosul twee kerken.

In Bagdad en Mosul vonden vanmorgen ook al aanslagen plaats. In Mosul vielen daarbij zeker vijf doden en 53 gewonden toen een autobom ontplofte voor een politiebureau.
Afgelopen nacht bombardeerden Amerikaanse gevechtsvliegtuigen een wijk in de stad Fallujah. Daar wordt de laatste dagen fel gevochten tussen VS-troepen en opstandelingen. De luchtaanval zou zo'n 12 levens hebben geëist.

In Irak is ongeveer 3% van de bevolking christelijk. De meesten van de 800.000 christenen wonen in Bagdad. Ze hebben geen afgebakend gebied zoals bijvoorbeeld de Koerden en de sjiieten wel hebben. Het vermoeden bestaat dat de terroristen met de aanslagen proberen de strijd tegen het huidige bewind een meer religieus karakter te geven. Zo zouden ze wellicht op meer steun van moslims kunnen rekenen.