[update] Dodental explosie op zestien

Uren na de gasexplosie in de Waalse plaats Gellingen is duidelijk geworden hoeveel personen zijn omgekomen en gewond geraakt. Het gaat om 15 doden, waaronder vijf brandweerlieden, en 120 gewonden, waarvan 34 zeer ernstig. Zeker twee van hen verkeren in acuut levensgevaar.

Inmiddels zijn zeven of acht lichamen geÔdentificeerd, maar het zal nog een tijdje duren voor alle dodelijke slachtoffers bekend zijn, aangezien voor sommigen DNA-analyse nodig is. Drie personen worden nog vermist, het gaat waarschijnlijk om leden van de vrijwillige brandweer van Ath, een nabijgelegen stad. Van dat korps zijn al vijf mensen om het leven gekomen. Zij waren na een kleine ontploffing bezig met het afzetten van het terrein, toen de gasleiding explodeerde.


De steekvlammen die na de explosie ontstonden
waren tot in de wijde omgeving te zien

De brandweer van Lessines en Leuze heeft de hele nacht een verwoeste kartonfabriek proberen te blussen, wat in de morgen werd overgenomen door het korps van Ath. Vanochtend was het nog onmogelijk om het gebouw te betreden, waardoor niet duidelijk is of alle brandhaarden gedoofd zijn.

De Belgische premier Verhofstad heeft gemeld dat de dag van de begrafenis van de dodelijke slachtoffers, waarschijnlijk in het midden van volgende week, tot dag van nationale rouw zal worden uitgeroepen. Tot die tijd hangen aan alle openbare gebouwen de vlaggen halfstok.

De materiŽle schade van de ramp wordt beraamd op tientallen miljoenen euro's. De precieze oorzaak van de ontploffing is nog steeds onbekend.

Update 17.23 uur
Een werknemer van het bedrijf Diamant Boart is vannacht overleden aan zijn verwondingen. Hiermee komt het officiŽle dodental van de ramp op zestien. Het slachtoffer is de vierde werknemer van het bedrijf die is overleden.

Inmiddels zijn negen doden geÔdentificeerd en zijn nog steeds drie personen vermist. Zij liggen vermoedelijk onder het puin op het industrieterrein. Het dodental zal hierdoor hoogstwaarschijnlijk op zeker 19 uitkomen.