Google $36 miljard waard na beursgang

Icoon Financieel nieuwsGoogle, 's-werelds meest gebruikte zoekmachine op internet, zal na de aangekondigde beursgang op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq maximaal 36 miljard dollar waard zijn. De aandelen, die via een veilingmethode zullen worden aangeboden, zullen tussen 108 en 135 dollar gaan kosten. De beursgang vindt naar alle waarschijnlijkheid volgende maand plaats. Het nieuws kwam gisteren op dezelfde dag dat Google problemen ondervond van een nieuwe variant van het MyDoom-virus.

De opbrengst van de beursgang, waarbij 24,6 miljoen aandelen van het internetbedrijf zullen worden verkocht, zal naar verwachting 3,3 miljard dollar bedragen. Daarmee wordt het naar verwachting de grootste beursgang van een Amerikaanse internetonderneming ooit en de grootste van Amerikaans bedrijf sinds 1999. De maximale waarde van 36 miljard dollar is honderd maal de verwachte jaarwinst over 2004. Dat is meer dan concurrent Yahoo! Inc., dat voor 85 maal de verwachte jaarwinst wordt verhandeld. Naar marktwaarde gemeten zal Google 'slechts' 1 miljard euro minder waard zijn dan Yahoo!, dat nu een waarde van 37,7 miljard euro heeft. "De vraag is niet hoeveel Google waard is, maar wat mensen bereid zijn te betalen", aldus een Amerikaanse beursanalist. Een andere analist vreest dat de beurskoers van Google uit de hand zal lopen. Daardoor kan de koers in de dagen na de beursintroductie met vijftig procent dalen.

Negen procent van het totaal aantal aandelen van Google zal bij de beursgang worden aangeboden. Larry Page (31) en Sergey Brin (30), die Google in 1998 in California hebben opgericht, hebben ieder ongeveer 16 procent van de aandelen. Als de beurskoers de maximaal verwachte waarde van 135 dollar bereikt, komt dat neer op ongeveer 5,2 miljard dollar per persoon. Andere aandeelhouders in Google zijn bestuursvoorzitter Eric Schmidt (belang van 6,1 procent), Yahoo! en celebrities als Tiger Woods, Shaquille O'Neal en Arnold Schwarzenegger.