FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 27 juli 2004

Daklozen mogelijk in lege asielzoekerscentra

Icoon Binnenlands nieuwsAls het aan SP Tweede-Kamerlid Agnes Kant ligt worden daklozen ondergebracht in leeggekomen asielzoekerscentra. Kant heeft staatssecretaris Ross van Welzijn gevraagd om te bekijken of dit mogelijk is.

Het Kamerlid komt met dit idee nadat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) cijfers presenteerde over een verdere afname van het aantal asielzoekers in de centra. Uit de cijfers van het COA blijkt dat zich bij de opvang aanzienlijk minder asielzoekers melden nu het overheidsbeleid flink is aangescherpt.

Waar bij het COA een overschot aan ruimte ontstaat, heeft het Leger des Heils steeds meer moeite om opvang te bieden aan het toenemend aantal dak-en thuislozen.

Kant kwam in 2002 al met een plan om aan de problemen van dak-en thuislozen te werken. Maar ondanks het enthousiasme waarmee haar plan werd ontvangen bleek er toen onvoldoende politieke steun om het verder van de grond te krijgen.

'5 days off' bezocht door 12.000 mensen

De vierde editie van het vijf dagen durende indoor dance-festival '5 Days Off' is dit jaar door 12.000 mensen bezocht. Dat heeft de organisatie vandaag bekend gemaakt. Het festival vond van woensdag 14 tot en met zondag 18 juli plaats in de Amsterdamse Melkweg en Paradiso. Die laatste lokatie werd dit jaar voor het eerst gebruikt. Daarmee was het festival nog grootser opgezet dan andere jaren.

Het absolute hoogtepunt van het festival was de slotdag. In Paradiso traden Ricardo Villalobos en Richie Hawtin op, terwijl in de Melkweg bij het 10-jarig jubileum van het Franse F-Com alle grootheden van dit label te bewonderen waren, onder aanvoering van Laurent Garnier. In totaal trok deze avond meer dan 3000 bezoekers. Ook zaterdag in Paradiso met dj Rocher Sanchez was een succes met 1600 man.

Programmeur Maurice Spijker zei direct na het festival al dat hij het festival volgend jaar weer wil uitbreiden. "Niet meer dagen, maar misschien wel meer zalen. Twee of drie dagen een podium erbij naast de Melkweg, dat zie ik wel voor me." Welke zalen hij op het oog heeft en voor hoeveel dagen, dat wilde Spijker nog niet zeggen.

Billenkoek!

Binnen Stichting Daphne krijgen studentes de beschikking over woonruimte, studiegelegenheid, maar ook een strenge aanpak. Zij kennen zichzelf, en weten dat ze een stok achter de deur nodig hebben. Daarom krijgen ze als ze de regels overtreden een pak op hun billen. Dat is niet erg, dat verwachten ze. Daar hebben ze voor gekozen.

Dus wil je op kamers en ben je soms een beetje stout? Dan is de Daphne foundation wel voor jou. Overigens zoeken ze nog mannelijke studiebegeleiders die de klappen van de zweep kennen .

Moore nodigt Bush uit 'Fahrenheit 9/11' te kijken

had ons via de nieuws-submit te melden:

De Amerikaanse filmmaker Michael Moore heeft president Bush in een open brief uitgenodigd om met hem naar zijn omstreden anti-Bush-documentaire 'Fahrenheit 9/11' te komen kijken. Moore stelt in de brief voor woensdag samen in het plaatsje Crawford te gaan kijken. In deze Texaanse plaats staat de vakantie-ranch van Bush.

"De zomervakantie is een mooi moment om naar een film te gaan, dan gaan er niet voor niks veel grote films in première. En bovendien staat u centraal in de leukste stukjes van de film, aldus Moore in brief.

Voor zover bekend heeft de Amerikaanse president nog niet gereageerd op de invitatie.

'Hoer' en 'Aambei' nieuwe voornamen Japanse kinderen

Jump had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsJapanse ouders kunnen hun kinderen tegenwoordig de voornaam 'Hoer' of 'Achterwerk' geven, zonder dat de overheid ingrijpt. Dit heeft te maken met een nieuwe lijst van namen, die door de Japanse overheid is opgesteld.

De oorzaak ligt in het feit dat na de Tweede Wereldoorlog duizenden karakters uit het Japanse schrift werden verwijderd omdat ze te moeilijk waren voor de burgers. Dit had tot gevolg dat de geschreven taal in Japan te beperkt werd, waardoor ook het aantal voornamen waaruit ouders konden kiezen sterk verminderde.

Dit heeft de regering trachten te herstellen door weer meer naamkarakters toe te laten, maar dat heeft een beetje fout uitgepakt. Namen als 'Vagina' en 'Aambei' zijn nu toegestaan. Een onderzoekscommissie heeft geopperd dat het niet aan het Ministerie is om een moreel oordeel uit te spreken over de namen die ouders aan hun kinderen geven. Het is volgens de commissie aan de ouders om hun gezond verstand te gebruiken. Want wie noemt zijn kind nou 'Hoer'?

Onder druk van de publieke opinie heeft het Ministerie nu echter toch laten weten negen zeer controversiële namen te schrappen. Dat is niet verwonderlijk. Onder de geschrapte namen bevinden zich voorbeelden als 'Verkrachting', 'Ontlasting' en 'Kanker'.

Asielzoeker krijgt jaar cel voor ontucht

Icoon Binnenlands nieuws De rechtbank in Arnhem heeft een 22-jarige uitgeprocedeerde asielzoeker een celstraf van één jaar opgelegd voor het plegen van ontucht met een meisje. Daarnaast achtten de rechters bewezen dat hij een medewerker had bedreigd.

Volgens de veroordeelde had het meisje vrijwillig seks met hem op zijn kamer. De man gaf wel toe het meisje in haar gezicht geslagen te hebben. De rechters waren van mening dat hij op het slachtoffer was gaan zitten, om vervolgens haar borsten vast te pakken. Terwijl hij haar mond dichtdrukte, duwde de asielzoeker zijn hand in haar broek. De man is uitgeprocedeerd en verblijft waarschijnlijk illegaal in Nederland.

Een maand na het incident ging de man opnieuw in de fout. In het asielzoekerscentrum kreeg hij het aan de stok met een medewerkster. "Ik steek je in brand COA-bitch. Ik maak je dood als ik buiten kom", zo heeft hij gezegd. De man ontkent dat.

Frans homohuwelijk ongeldig verklaard

Icoon Buitenlands nieuws De rechtbank van Bordeaux heeft vandaag het eerste gesloten homohuwelijk van Stéphane Chapin, een 33-jarige verpleger, en Bertrand Charpentier, een winkelbediende van 31, ongeldig verklaard. Vorige maand werd in het Franse plaatje Bègles het huwelijk gesloten. De verbintenis zorgde voor veel ophef. Met name in de politiek ontstond er commotie.

Volgens de rechter is het het homohuwelijk in strijd met het burgerlijk wetboek. De advocaten van de jonggehuwde mannen menen daarentegen dat er geen enkel artikel van het wetboek sprake is van een verbod op een echtverbintenis tussen homo's. Ze gaven aan dat het huwelijk in de Franse wet niet gedefinieerd wordt als een "verbintenis tussen man en vrouw."

Burgemeester Mamère, tevens parlementslid voor de Franse Groenen, had ondanks waarschuwingen uit 'Parijs' geweigerd af te zien van de huwelijksvoltrekking. Hij is inmiddels tijdelijk uit zijn functie gezet. Mamère overweegt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Ook het mannenkoppel gaf meteen na de zitting aan in hoger beroep te gaan, desnoods tot en met het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Hun advocaat stelt dat het huwelijk in stand blijft tot in allerlaatste instantie uitspraak is gedaan. De Franse wet stelt dat homoseksuelen wel de mogelijkheid hebben tot een geregistreerd partnerschap. Dit verschaft volgens hen minder rechten op het gebied van belastingen, erfenis en adoptie.


Eerste Franse homohuwelijk verhit gemoederen
Bertrand Charpentier (rechts) en Stephane Chapin

"Kesler loopjongen van Cruijff"

Feyenoord voorzitter Jorien van de Herik heeft zich vlak voor het nieuwe voetbalseizoen opnieuw kritisch uitgelaten over KNVB voorzitter Henk Kesler.

"Kesler heeft een ontoelaatbare positie verworven bij de bond. Kijk alleen maar naar de KNVB en de machtspositie die Henk Kesler zich heeft verworven. Dat is een absurde situatie waar nodig wat aan gedaan zou moeten worden", aldus van den Herik.

"Hij is de loopjongen van Johan Cruijff geworden. Hij heeft geen eigen mening meer. Hij is ongeschikt voor deze taak geworden", gaat hij verder.

Afgelopen seizoen had het duo ook al een conflict, Van den Herik verweet Kesler nalatigheid naar aanleiding van de rellen bij Jong Ajax - Jong Feyenoord in april.

"Carvalho naar Chelsea"

Volgens de Engelse media tekent Ricardo Carvalho zeer binnenkort een vierjarig contract bij Chelsea.

Chelsea coach Mourinho wil Carvolho er graag bij hebben. Vorig seizoen werkte hij ook al samen met de verdediger bij FC Porto.
Lange tijd leek Real Madrid de beste papieren te hebben maar de Madrilenen boden ver onder de 30 miljoen die Porto wil hebben. Dit bedrag was voor Chelsea uiteraard geen probleem.

Mocht het daadwerkelijk tot een overgang komen dan is Carvalho de tweede speler die Mourinho naar Londen haalt, eerder werd Paulo Ferreira al gekocht.

Tank *hier* goedkoper

Er zijn altijd van die mensen die een leasebakken hebben en lopen te patsen dat ze niks hoeven te betalen voor het rijden (wat overigens vaak niet waar is ) Maar voor alle eerlijk betalende autorijders (zoals ik) is het toch altijd ff kijken waar je kunt tanken. Gelukkig kwam ik dan ook deze site tegen. Daar vullen veel mensen de tarieven in van tankstations.

Niet dat je er kilometers voor om moet rijden, maar het is toch fijn om te weten of je in de buurt toch wat euro's kunt besparen. Dus helpen we allemaal ff een handje?

Man rijdt twee keer op agent in

Icoon Binnenlands nieuws In Den Haag heeft de politie met veel moeite een 30-jarige Hagenaar gearresteerd, nadat deze tot twee keer toe op een agent was ingereden. Daarbij werd door een agent een schot op de auto gelost. Vervolgens gaf de man zich over aan de politie. Het voorval vond eerder vandaag plaats.

In de Schilderswijk reed de man omstreeks 8.00 uur een vrouw aan. Toen twee agenten hem hierop wilde aanspreken, ging de man er als een haas vandoor. De agenten zetten de achtervolging in, die met hoge snelheden gepaard ging.

Nadat de man was klemgereden, probeerde hij met verwoede pogingen weg te komen. Daarbij reed hij tot twee keer toe op de agenten in. Bij de tweede poging tot doodslag wist een agent niet weg te komen en loste daarom een schot. In de auto zaten nog twee inzittenden, die spoedig werden vrijgelaten. De man zelf zit voorlopig vast.

16-jarige krijgt levenslange celstraf

Icoon Buitenlands nieuws Een rechter in Groot-Brittannië heeft vandaag een zestienjarige scholier een levenslange celstraf opgelegd. Rechter Justice Goldring acht bewezen dat Alan Pennell de veertienjarige Luke Walmsley in het hart heeft doodgestoken. Het delict vond in november van het vorige jaar plaats.

De jury maakte gisteren al kenbaar dat ze Pennell schuldig achtte voor het plegen van de moord. Op het Birkbeck College in North Somercotes (Lincolnshire) kwam de jongen tot zijn daad. Volgens de rechter was Pennell, die met gebogen hoofd en emotieloos zijn straf aanhoorde, die dag naar school gegaan met de bedoeling Walmsley schade toe te brengen.

De rechter sprak: "In je zak zat een springmes. Ik heb het gezien. Het is een gemeen wapen. Na het horen van de bewijzen, ben ik zeker dat het je bedoeling was dat mes die dag tegen Luke Walmsley te gebruiken. Je plantte het mes in zijn borst met de volledige lenge van het lemmet - zeven centimeter. Ik ben zeker dat het niet gebeurde in een opwelling. Het was iets waarover je had nagedacht."

Diverse leerlingen werden door Pennell de stuipen op het lijf gejaagd. In een eerder stadium ontving hij van de politie al een waarschuwing wegens het belagen van een leerling. Hij was geobsedeerd door geweldfilms en gefascineerd door messen, waarvan hij thuis een collectie bewaarde.

Of de jongen daadwerkelijk levenslang in de gevangenis zal zitten, is nog de vraag. De rechter kan Pennell na twaalf jaar alsnog gratie verlenen.



Tot levenslang veroordeeld

CDA ageert tegen komst 'spermashows'

Re_plaY had ons via de nieuws-submit te melden:

Het CDA strijdt fel tegen de komst van twee televisieprogramma's met sperma in de hoofdrol. Tweede Kamerleden Atsma en Ormel hebben het kabinet opgeroepen om te bekijken hoe producent Endemol tegengehouden kan worden de programma's op de buis te brengen.

Het gaat om de programma's 'Sperm Race' en 'Make me a Mum'. Bij 'Sperm Race' wordt er gezocht naar de man met het beste sperma, in 'Make me a Mum' draait het erom zo snel mogelijk het eitje van een vrouw te bevruchten. Het tweetal Atsma en Ormel ziet niks in de programma's en vraagt zich bovendien af of de programma's in strijd zijn met de Embryowet. In deze wet wordt het commercieel gebruik van sperma en eicellen verboden.

Ernstige geomagnetische storm treft aarde

Momenteel is er een ernstige geomagnetische storm gaande, veroorzaakt door uitbarstingen op de zon. Dit kan leiden tot mooie verschijnselen zoals het noorderlicht, maar ook tot problemen. De boosdoener van de fenomenen is zonnevlek 652 die onder andere op 25 juli een deeltjesuitbarsting richting de aarde stuurde.

Space Weather Now meldt dat de snelheid van de zonnewind momenteel dusdanig is, dat de huidige meter inzake de geomagnetische storm op "G4-Severe" staat. Er is slechts één schaal hoger, en dat is "G5-Extreme".

Volgens de NOAA kan de storm wijdverspreide elektriciteitsproblemen veroorzaken, en beveiligingssystemen kunnen fouten maken. Satellieten en andere ruimtevaartuigen kunnen problemen hebben dat de wand geladen wordt, en er kunnen besturingsproblemen ontstaan.

De hoogfrequent-radio kan tijdelijk onderbroken worden, en satellietnavigatiesystemen kunnen uitvallen. Ook laagfrequent radionavigatiesystemen kunnen onderbroken worden.

Het toppunt van de storm was vanmiddag al voorbij, maar blijft tot vannacht nog enigszins actief. Het Noorderlicht kon tot zelfs in Californië gezien worden, dit ligt ver zuidelijker dan Nederland, dus bij helder weer is de kans groot op het noorderlicht in Nederland.


Zonnewindactiviteit: Het rode gebied is gevaarlijk

Geen naaktfoto? Geen visum

Vrouwelijke strippers die naar Canada komen om daar hun beroep uit te oefenen moeten een naaktfoto van zichzelf naar de ambassade sturen om in aanmerking te komen voor een visum. Dit heeft een woordvoerder van de ambassade laten weten op de Canadese radio.

"Foto's van u tijdens het werk zijn een absolute must", aldus de woordvoerder. Na ontvangst zal het ambassadepersoneel de foto's uitgebreid bestuderen en vaststellen of de aanvrager echt een stripper is, waarna het visum kan worden toegekend (of niet).

De maatregel is naar eigen zeggen genomen om oplichters buiten de grenzen te houden. Over foto's van mannelijke strippers werd echter met geen woord gerept.

Noors hotelpersoneel wil geen seks meer op tv

ircle had ons via de nieuws-submit te melden:

Hotelpersoneel in Noorwegen wil een verbod op porno-kanalen op de televisie in hotelkamers. De medewerkers zijn de seksuele avances van vooral de zakelijke klanten meer dan zat.

Volgens de grootste vakbond van hotelpersoneel bellen de geprikkelde zakenlieden vaak de receptie met bijvoorbeeld de vraag om een schone handdoek. De gast ligt vervolgens vaak naakt te wachten op een kamermeisje.

Ook wordt personeel geconfronteerd met de pornofilms op televisie.

Dodental treinramp Turkije loopt op

Icoon Buitenlands nieuwsHet Turkse persbureau Anatolia meldt dat een 19-jarige vrouw vandaag is overleden aan de gevolgen van zware verwondingen die zij had opgelopen bij de treinramp in Turkije, afgelopen donderdag. Serap Sarikose overleed op de intensive care van een ziekenhuis, vlakbij de rampplek.

De sneltrein was op weg van Istanbul naar Ankara en ontspoorde bij Pamukova in de provincie Sakarya. Vrijdag werden de machinist en twee monteurs van de trein gearresteerd op verdenking van nalatigheid. Experts zeggen echter dat het traject totaal niet geschikt is voor moderne, snelle treinen.

Subheader
Veel gewonden liggen nog in ziekenhuizen

Motorrijder rijdt 240 op de A28

ayse241073 had ons via de nieuws-submit te melden:

De Utrechtse politie is op zoek naar een motorrijder die gisteravond de nodige verkeersovertredingen maakte toen hij met 240 kilometer per uur over de A28 bij Zeist raasde. Hij haalde onder andere andere weggebruikers in over de vluchtstrook. Een verkeersagent volgde hem nog, maar staakte de achtervolging omdat de risico's te groot werden.

De politie weet wie de man is omdat ook een automobilist meldde hem gezien te hebben. Hij had de motorrijder met 200 kilometer per uur onderuit zien gaan bij Amersfoort. Hij sloeg hulp af en reed vervolgens weer door.

Op het woonadres van de snelheidsduivel trof de politie niemand thuis.

Nederlandse Staat sleept AzG voor de rechter

De Nederlandse staat stapt naar de rechter in de zaak-Arjan Erkel. Er wordt geëist dat Artsen zonder Grenzen de 770.000 euro voorgeschoten losgeld terugbetaalt. Minister Bot van Buitenlandse Zaken had de Tweede Kamer in een brief eerder al laten weten dat juridische stappen zouden volgen als Artsen zonder Grenzen bleef weigeren het geld terug te betalen.

Arjan Erkel kwam op 11 april van dit jaar vrij nadat hij twintig maanden lang was ontvoerd in Dagestan. Later bleek dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een groot deel van het losgeld betaald had.

Artsen zonder Grenzen heeft altijd gezegd dat het bedrag van het ministerie geen lening, maar een schenking betrof. Het NOS Journaal beweert echter geheime documenten te bezitten waarin zwart op wit staat dat de organisatie wel degelijk akkoord ging met een voorschot.

De rechtszaak zal dienen in Zwitserland, omdat Erkel voor de Zwitserse afdeling van Artsen zonder Grenzen werkte.

Westerveld op zoek naar nieuwe club

Sander Westerveld mag op zoek gaan naar een nieuwe club. De 28-jarige keeper heeft van zijn huidige werkgever Real Sociedad te horen gekregen dat hij slechts derde doelman zal zijn, achter Alberto en Riesgo.

Westerveld staat sinds 2001 onder contract bij de Spaanse club. Afgelopen seizoen stond hij onder de lat en bereikte zelfs de tweede ronde van de Champions League. Desondanks mag hij nu van de nieuwe trainer Mari Amorrortu op zoek gaan naar een nieuwe club.

De reservedoelman van het Nederlands elftal speelde eerder voor FC Twente, Vitesse en Liverpool.

Iraakse televisie toont eerste reality-show

Icoon Irak nieuwsHet scenario: een onopvallend, beschadigd huisje van klei in een van de straten van Bagdad. Er wordt op de deur geklopt. Als het mannelijke hoofd van het gezin de deur opendoet is hij stomverbaasd. ''We hebben cadeaus voor u'', zingt Shaima Emad Zubair, de zwaar opgemaakte presentatrice van de eerste Iraakse reality-show 'Werk en Materiaal'. Ze stopt de microfoon onder zijn mond, terwijl enkele mannen een vrachtwagen vol huishoudelijke spullen beginnen uit te laden.

Subheader
Presentatrice Shaima Emad Zubair


''We compenseren u voor wat u verloren heeft'', aldus de presentatrice. De man, Ahmed Hassan Kadhim, vindt het allemaal best. Hij kijkt met een grote grijns op zijn gezicht toe, terwijl er onder andere een nieuwe wasmachine, ijskast, televisie en bankstel naar binnen worden gedragen. Een cameraploeg filmt het gebeuren.

Het programma wil een variant zijn op de 'Extreme Home Makeover'-programma's in het westen. De show toont de wederopbouw van huizen die vernield werden door Amerikaanse bommen. Gebroken ramen en omvergeblazen muren worden hersteld, terwijl er in de woonkamers van de arme Iraakse gezinnen meubels en luxueuze tapijten verschijnen.

Alles wordt gefinancierd door giften van kijkers. Giften tellen mee als 'zakat', een deel van het jaarlijkse inkomen dat alle moslims aan liefdadigheid moeten spenderen. Aan kandidaten heeft de reality-show geen gebrek, aangezien er alleen al uit Bagdad 3.000 aanvragen kwamen.

De show is inmiddels zó populair dat de geholpen families intussen nationale beroemdheden zijn geworden. De show wordt uitgezonden door Al Sharqiya, de eerste commerciële zender in Irak. Het televisiestation is in bezit van de de in Londen wonende Iraakse mediamagnaat Saad Bazzaz.

Subheader
Al Sharqiya, de eerste commerciële zender in Irak

Miss en Mr. Dikzak bekend

Icoon opmerkelijk nieuwsDe deelnemers aan de 'Miss en Mr. Dikzak verkiezing' in Italië maakten zich niet dik. Veel hoefden ze niet te doen om te winnen, ze moesten enkel de zwaarste deelnemer zijn. Giovanna Guidoni won de 'Miss Dikzak verkiezing'. Toen de 20-jarige, 189 kilo zware mede-eigenaresse van een restaurant de weegschaal op stapte, bezweek die vrijwel meteen.

''Vorig jaar werd ik tweede, dit jaar was ik de zwaarste deelnemer'', aldus Guidoni. De winnaar van de Mr. Dikzak verkiezing' was Fabio Teseo, met een gewicht van 206 kilo.

Vrouwen moesten meer dan 100 kilo wegen om mee te kunnen dingen naar de titel, mannen meer dan 150 kilo. Dit jaar deden er 40 vrouwen mee en vijf mannen. ''Deze wedstrijd is niet als grap bedoeld,'' aldus een van de organisatoren. ''We wilden laten zien dat de je niet stokdun hoeft te zijn om te worden erkend.''

Subheader
Winnares Giovanna Guidoni

Uitdagende foto's Patricia noopt leger tot wijzigen regels

De Koninklijke Landmacht werkt aan nieuwe regels omtrent vrouwelijke militairen die er erotische bijbaantjes op nahouden, zoals uitdagend poseren op het internet. Direct verantwoordelijk voor de nieuwe gedragsregels is YPR-pantservoertuig-boordschutter Patricia Van Rijn, ook bekend onder de naam SummerQueen. De in Leidschendam geboren langharige blondine heeft een betaalde website waar ze wekelijks talloze foto's van haarzelf in uitdagende poses neerzet. Maar ook buiten die betaalde site wemelt het op internet van foto's van de jeugdige blondine.

Op het FOK!forum, maar ook op bekende weblogs, is al veel over de inmiddels 20-jarige dame in kwestie geschreven.

Van Rijn stond op haar website PatriciaOnline.nl ook in weinig verhullende legerkleding. Defensie kon hier niets tegen uitrichten omdat er geen regels voor dergelijke bijbaantjes bestaan. Daarin komt nu verandering. Hoe de regels er precies gaan uitzien, is nog niet exact bekend, maar in ieder geval wordt het verboden in militaire kleding of op defensielocaties te poseren. Van Rijn zelf zwaait deze maand af als beroepsmilitair. Voor haar zullen de regels dus niet van toepassing zijn.


Sample van Patricaonline.nl


Seks binnen het leger
Verder moet Defensie de regels aanpassen omtrent seksueel verkeer tussen defensiepersoneel onderling. Relaties tussen legerinstructeurs en leerlingen zijn streng verboden, en onlangs werden een onderofficier en een aspirant-militaire aangepakt, nadat duidelijk werd dat ze minimaal drie keer het bed waren ingedoken in een legergebouw.

De vrouwelijke militair werd onmiddellijk ontslagen, de onderofficier geschorst. Defensie gebruikte voor de vrouwelijke militair de arbeidsovereenkomst waarin staat dat gewenste en of ongewenste intimiteiten op de kazerne niet zijn toegestaan. De vrouw ging echter via haar vakbond BBTV in beroep en kreeg gelijk. Het ontslag werd als een te zware sanctie bestempeld.

De onderofficier, instructeur van beroep, zit nog wel thuis in afwachting van tuchtrechtelijke maatregelen. Defensie wrijft hem als kaderlid zwaar aan dat hij regels overtrad waarop hij zelf moest toezien. Zijn vrouw is na het bekend worden van de affaire overigens van haar man gescheiden.

Fruittelers 'bewapenen' zich tegen hagel

Cheiron herschreef en submitte het volgende bericht, waarvoor dank!

Zeven fruittelers uit Krabbendijke in Zeeland hebben een wapen aangeschaft om in te zetten tegen een grote vijand, de hagelbui. Een heus anti-hagel-kanon wordt voortaan ingezet om de verwoestende neerslag te lijf te gaan.

Wanneer er een hagelbui op komst is wordt het kanon aangezet waarna het om de zeven seconden een bal samengeperste lucht afschiet. Een deel van de schokgolf die daarbij ontstaat wordt weerkaatst door het wolkendek en botst met de volgende bal lucht. Deze botsing zorgt voor een verstoringgolf die zo'n 80 hectare kan omvatten. Hagelstenen die in deze zone komen zullen uit elkaar spatten en in de vorm van regen of natte sneeuw op de grond aankomen.

Hagel is voor fruittelers een grote bron van irritatie en inkomstenderving. Elk jaar lijdt zeker een op de drie fruittelers in enige mate schade door hagel. In sommige gevallen kan een complete oogst en de oogst voor een volgend jaar vernietigd worden door één fikse hagelbui.

Overigens is het kanon niet helemaal nieuw. In België wordt de techniek al zo'n twintig jaar succesvol toegepast.

Anti-hagel kanon
Het kanon dat Zeeuwse fruittelers inzetten tegen hagelbuien

Nieuwe knecht voor Armstrong

De geruchten die al vroeg in het voorjaar de ronde deden zijn nu bevestigd. Yaroslav Popovych maakt eind dit jaar de overstap van Landbouwkrediet naar Discovery Channel, de nieuwe ploeg rond Lance Armstrong.

De Oekraïner moet weliswaar nog wachten tot één september, wanneer de officiële transferperiode start, om zijn handtekening te plaatsen. Dan zal hij zich binden aan Discovery Channel met een contract van vijf jaar. In zijn overstap wordt hij vergezeld door Volodymyr Bileka en een of twee techniciens. De 24-jarige Popovych zal naast de Giro d'Italia, waar hij dit jaar nog de roze trui droeg, volgend jaar ook de Tour de France rijden.

Ilic alsnog weg bij Vitesse

Aleksander Ilic vertrekt alsnog bij Vitesse. Eerder deze week wilde Ilic niets weten van de mededeling dat Vitesse zijn contract zou ontbinden.

Ilic verklaarde dat hij wilde blijven en wilde vechten voor zijn basisplaats. Vitesse heeft het contract echter toch ontbonden. Waar de Serviër transfervrij naar toe zal gaan is nog niet bekend. FC Brussels toonde interesse voor Ilic, maar concreet is er nog niets.

Ilic verhuisde in de winterstop van Anderlecht naar Vitesse. De verdediger speelde in totaal 18 duels voor de Arnhemmers.

Van Bommel niet naar Everton

Of Mark van Bommel PSV voor of na de voorrondes van de Champions League mag verlaten, naar Everton zal de middenvelder in ieder geval niet vertrekken.

PSV en Everton hadden al een overeenkomst, maar Van Bommel zelf wil niet naar de Engelse club. Van Bommel ziet meer in een overgang naar Borussia Dortmund, de club van trainer Bert van Marwijk, de schoonvader van Van Bommel.

De Duitse club heeft nog steeds belangstelling in de international. Van Marwijk ziet Van Bommel als de ideale persoon om samen met de Tsjech Tomas Rosicky het middenveld te bemannen.

''Turkije stelt christenen achter''

Volgens diverse instanties worden in Turkije nog steeds christelijke minderheden gediscrimineerd. De IGFM (Internationale Organisatie voor Mensenrechten) en deskundigen van het Instituut voor Islamvragen van de Duitse Evangelische Alliantie, delen die mening. De IGFM roept de Europese Unie op strak de hand te houden aan de toetredingscriteria voor Turkije, waartoe onder andere gelijke rechten voor alle burgers behoren.

Het aantal christenen dat in Turkije leeft is in de loop van de vorige eeuw als gevolg van volkerenmoord, verbanning en vervolging gedaald van 20% tot 0,3%. De overgebleven circa 80.000 Armeense en rond de 15.000 Syrisch-orthodoxe christenen hebben volgens de IGFM tot op heden niet dezelfde rechten als de moslims. De IGFM haalt bijvoorbeeld de moord aan op de christelijke burgemeester Gevriye Aslan, op 17 juli, in het Turkse dorp Dayro Du Slibo. Deze aanslag bewijst volgens de organisatie dat christenen die op uitnodiging van de Turkse regering terugkeren naar hun dorpen, hun leven en eigendommen niet zeker zijn.

Ook het Instituut voor Islamvragen van de Duitse Evangelische Alliantie signaleert dat christenen in Turkije nog immer achtergesteld worden. Nog steeds komt onteigening van kerkelijke bezittingen voor. Met name Armeense stichtingen zijn daarvan het slachtoffer. Ambtenaren verhinderen verder met gecompliceerde en bijna onmogelijke richtlijnen de bouw van nieuwe kerken. Het opleiden van andere dan moslimgeestelijken is al sinds 1970 verboden.

Hier komt nog bij dat de Turkse overheid de moord op 1,5 miljoen Armeniërs en zo’n 500.000 Assyrische christenen tijdens de Eerste Wereldoorlog blijft ontkennen, of beter gezegd doodzwijgen. Alleen al het noemen ervan wordt strafrechtelijk vervolgd.

Fel tegen
Ondertussen blijft de eurofractie ChristenUnie-SGP fel tegen toetreding van Turkije. ''Onder de vleugels van het Presidium voor Religieuze Aangelegenheden verschaft de Turkse Republiek de soennitische hoofdrichting van de islam ruime maatschappelijke ontplooiingsmogelijkheden. Kom daar eens om bij de christelijke kerken in Turkije!'', aldus europarlementariër drs. B. Belder.

Vorige week zei premier Balkenende dat angst voor de islam geen rol mag spelen bij een eventuele toetreding van Turkije tot de EU.

DNA van bedreigde diersoorten ingevroren

Icoon Wetenschappelijk nieuws In Londen is met behulp van de Nottingham University een project gestart waarin het de bedoeling is om het genetisch materiaal van duizenden bedreigde diersoorten te bewaren. De 'Bevroren Ark', zoals het project genoemd wordt, zal DNA-monsters van uiteenlopende diersoorten die met uitsterven worden bedreigd gaan bevatten. Men hoopt met de diepgevroren DNA-monsters de toekomstige generatie wetenschappers te helpen met het begrijpen van dieren die dan al lang uitgestorven zijn.

In de eerste instantie zullen de wetenschappers zich vooral gaan richten op diersoorten die binnen vijf jaar uitgestorven zijn en die nu alleen nog in dierentuinen overleven. De eerste monsters zijn al afgenomen en ingevroren in het Natural History Museum en het Institute of Zoology in Londen. Om niet al het materiaal op één plaats te concentreren, wordt een deel ook naar het Californische San Diego en het Australische Melbourne gestuurd.

Het project is hard nodig omdat er volgens sommigen in korte tijd een grote hoeveelheid diersoorten kunnen uitsterven, door klimaatveranderingen en verlies van hun leefomgeving. Schattingen geven aan dat er de komende dertig jaar tot 25% van alle zoogdieren, tot 10% van alle vogels en nog eens een grote hoeveelheid insecten kunnen uitsterven. Momenteel zijn dan ook zeker 10.000 diersoorten bedreigd.

Als een diersoort uitsterft, laat dat mogelijk een gat in het ecosysteem achter. Maar er is meer. "Als het laatste exemplaar van een diersoort sterft, raak je ook alle aanpassingen die gedaan zijn in miljoenen jaren evolutie kwijt. Het zou ongelooflijk stom zijn om toe te staan dat al deze aanpassingen verloren gaan", aldus Georgina Mace van het Natural History Museum.

De oryx-antilope is één van de bedreigde diersoorten waarvan het DNA al is ingevroren.
De oryx-antilope is één van de bedreigde diersoorten waarvan het DNA al is ingevroren.

Overleg Buffel en Feyenoord

Thomas Buffel en Feyenoord praten over een contractverlenging. Het huidige contract van de Belgische middenvelder loopt tot 2006.

"We hebben absoluut de intentie om Buffel langer aan ons te binden", aldus manager Jan D. Swart in het Algemeen Dagblad. De Rotterdammers zien Buffel als één van de toekomstige leiders van het nieuwe Feyenoord. Deze zomer werd Buffel nog veelvuldig gelinkt aan andere clubs, maar tot een concrete aanbieding kwam het niet. Feyenoord wil Buffel nu voor langere termijn aan de club binden.

Feyenoord wil deze lijn van onderhandelen doortrekken naar enkele andere spelers. Het zou gaan om de contracten van Ebi Smolarek en Shjini Ono.

'Tijd enige obstakel Chinese tourwinnaar'

Voor iedereen die moeite heeft met de zesde overwinning van een Amerikaan in de Tour, kan het de komende tijd erg moeilijk worden. De kans dat oude wielerlanden een winnaar delven wordt in tijden als deze steeds kleiner. Als we de uitkomst van een wiskundig rekenwerk van financieel econoom M. Middeldorp van de Rabobank moeten geloven maken Chinezen, Brazilianen en renners uit India de komende jaren een goede kans op het geel.

Wat krijg je als je economische en demografische voorspellingen in een formule gooit en de uitkomst netjes onder elkaar krijgt? Juist, een kans van 1 op de 10 dat in 2050 een Chinees de Tour de France wint. “Hoe meer inwoners, hoe groter de kans op een Tourwinnaar”, verklaart Middeldorp. “En hoe hoger het gemiddeld inkomen, hoe meer kans dat mensen in staat zijn een racefiets te kopen en hoe meer tijd ze hebben om te fietsen. Maar ook het gemiddelde aantal jaren genoten onderwijs is belangrijk. De meeste huidige Tourdeelnemers komen uit landen waar kinderen minimaal 14,9 jaar in de schoolbanken zitten.”

Joop Zoetemelk
Zal Joop Zoetemelk de laatste Nederlandse tourwinnaar blijken?


De formule wijst vele nieuwe wielerlanden aan, welke in de toekomst hun waarde nog zullen moeten bewijzen. De onverslaanbare nummer 1 blijft echter Amerika, met een kans van 1 op 8 in 2050. Op de voet gevolgd door China met 1 op 10, en India met 1 op 14. “Er bestaat een goede kans dat het peloton flink verandert, met renners uit India, Brazilië en China. Puur omdat die economieën hard gaan groeien ten opzichte van de traditionele wielerlanden.”

Kijk voor meer sportnieuws op sport.fok.nl!

'Iran kan binnen enkele maanden kernbom maken'

klop had ons via de nieuws-submit te melden:

De Britse krant The Times meldde dinsdag dat Iran nog maar 'enkele maanden verwijderd' is van de mogelijkheid om uranium te verrijken voor een kernbom. Het land heeft volgens de diplomatieke bronnen van de krant "tijd gekocht door te doen alsof het meewerkte met het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) en met een diplomatiek initiatief van Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland".

Volgens een Britse functionaris is Iran nu echter veel verder met het verkrijgen van de relevante nucleaire technologie dan men voorheen dacht. "In feite zijn zij gewoon doorgegaan met onderzoek en nu zijn ze nog maar een paar maanden verwijderd van de completering van het programma."

Brokstukken Renault te koop op veilingsite

Op de veilingsite Ebay staan de brokstukken van de Renault te koop waarmee Jarno Trulli tijdens de afgelopen Grand Prix van Groot-Brittannië is gecrasht.

Het is onbekend wie het stuk bodywork te koop aanbiedt, maar het team is niet erg blij met de actie. De Italiaan crashte van de baan, tijdens de race op Silverstone, toen zijn wielophanging afbrak. Iemand die langs het circuit stond wist een stuk bodywork te bemachtigen, en tracht er nu een slaatje uit te slaan door het onderdeel per opbod te verkopen.

Pat Symonds, de directeur van Renault, toonde zich erg verontwaardigd in de Engelse krant Daily Mirror. "We hebben nog geen idee wie er achter zit, maar we zijn bezig met het uitzoeken ervan. Dit is gewoon diefstal en het getuigd ook van weinig respect tegenover Jarno, voor wie het ongeluk veel slechter had kunnen aflopen."

Turkije vreest aanslagen met vliegtuigen

Icoon Buitenlands nieuwsHet terreurnetwerk van al-Qaeda bereidt mogelijk aanslagen voor in Turkije. Turkse veiligheidsdiensten zeggen aanwijzingen te hebben dat gekaapte vliegtuigen zullen worden ingezet om aanslagen te plegen die vergelijkbaar zijn met die van 11 september 2001 in Amerika. Een Turkse krant heeft dit vandaag gemeld.

Een 'belangrijke bron' heeft gemeld dat het terreurnetwerk van Osama bin Laden een vliegtuig zou willen laten neerstorten op een doel op de grond of in de lucht zou willen opblazen. Naar verluidt heeft het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken op een spoedvergadering besloten om het alarmniveau naar code 'oranje' te verhogen. Dat is in Turkije het op één na hoogste niveau.

Grafschennis gepleegd in Gouda

Icoon Binnenlands nieuwsOp een begraafplaats in Gouda hebben onbekenden vorige week dertig graven vernield. Daarvan waren van een paar de steen omgetrapt en andere werden zo vernield dat ze niet meer te herstellen zijn. Dat maakte de politie Holland Midden vandaag bekend.

Afgelopen zaterdag werden er melding gedaan van grafschennis bij de politie, maar het vermoeden bestaat dat de vernielingen de dag daarvoor al gepleegd waren. Over de totale omvang van de schade is nog niets bekend. De politie hoopt dat er een schatting gemaakt kan worden op basis van de aangiften. De omvang van de schade zal lastig te bepalen zijn, omdat het hier gaat om een zeer oude begraafplaats, aldus de politiewoordvoerder.

Vorige week hield de politie van het district nog acht jongeren aan die op een begraafplaats in Katwijk grafschennis hadden gepleegd. Daar werden negen graven vernield en werden er ook verschillende spullen ontvreemd van de graven. Volgens de woordvoerder zou die zaak niets te maken hebben met de recente vernielingen in Gouda.

Celstraffen voor 'aanslag' op islamitische slagerij

De daders van de brandstichting in de islamitische slagerij 'Balil' in Den Bosch zijn veroordeeld tot celstraffen van 4 en 4,5 jaar. De hoogste straf was voor de 34-jarige Tilburger R.M. Hij huurde op verzoek van de Marokkaanse eigenaar de 27-jarige asielzoeker S.K. uit Breda in. Deze K. kreeg 4 jaar. De eisen waren respectievelijk zes en vijf jaar.

De brandstichting, die tot doel had om de verzekering te tillen, liep volledig uit de hand. K. sprenkelde veel te veel benzine uit, waardoor een explosie volgde, die de slagerij deels verwoestte. K. raakte daar zelf ernstig bij gewond.

De rechtbank rekent het de twee mannen zeer aan dat ze grote onrust hebben veroorzaakt, mede omdat ze de schijn hebben proberen te wekken dat er sprake zou zijn van een racistische aanslag.

De eigenaar van de slagerij zal later terechtstaan. Over hem wordt een psychiatrisch rapport opgemaakt.

Vliegtuig teruggekeerd na bomdreiging

Icoon Buitenlands nieuwsEen vliegtuig van United Airlines, dat onderweg was van Sydney naar Los Angeles, is na anderhalf uur teruggekeerd nadat aan boord een 'verdacht object' zou zijn aangetroffen. Vlucht EAL840 met 246 passagiers aan boord is veilig op de luchthaven van Sydney geland.

Teneinde het vliegtuig veilig te laten landen werd het overige vliegverkeer rond Sydney tijdelijk stilgelegd. Geruchten dat geprobeerd zou zijn om in de cockpit in te breken zouden volgens een woordvoerder van het vliegveld van Sydney niet waar zijn. Andere berichten melden dat een briefje zou zijn gevonden met de melding dat een bom aan boord zou zijn. De passagiers zijn na aankomst op Sydney Airport in bussen weggevoerd. Op het vliegveld zijn verscherpte veiligheidsmaatregelen van kracht.

Forse afname aantal asielzoekers

Icoon Binnenlands nieuwsEen steeds verder reducerend aantal asielzoekers meldt zich bij de daarvoor bestemde opvang in Nederland. Uit nieuwe cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) werd bekend dat er in de eerste helft van dit jaar 2889 mensen bijkwamen in de centra, een stevige vermindering ten opzichte van vorig jaar, toen dat er nog ruim 4000 waren.

De vermindering van het aantal bij opvang meldende asielzoekers is het directe gevolg van de scherpe daling van de hoeveelheid asielaanvragen in Nederland. Deze is vooral sinds de strengere Vreemdelingenwet van 2001 lager dan de jaren ervoor.

Uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) bleek twee weken geleden al dat in de eerste zes maanden van dit jaar 4832 mensen asiel aanvroegen in Nederland. Een afnamen van 35 procent in vergelijking met het voorgaande jaar.

Tooske Breugem van RTL naar AVRO

Icoon Showbiz nieuwsTooske Breugem, bekend van het programma Idols, stapt over van het commerciële RTL naar de publieke omroep AVRO. Ze gaat daar vanaf september theater- en amusementprogramma's presenteren, aldus bekend gemaakt door haar nieuwe werkgever. Tooske heeft een contract voor drie jaar getekend bij de omroep. Ze was medepresentatrice van het populaire programma Idols, dat pas halverwege 2005 weer gaat beginnen. Wie haar opvolger wordt, is nog niet bekend.

Naast een theaterprogramma zal Tooske ook een aantal andere amusementenshows gaan presenteren. Het is nog niet duidelijk of Tooske de presentatrice wordt van het programma AVRO Sterrenjacht, een soortgelijke show als Idols. Een blije Tooske zei: "Ik ben erg blij met de toekomstige samenwerking met de AVRO en verwacht veel van zowel het thema theater als de overstap naar de Publieke Omroep. Ik kijk ernaar uit om samen met de AVRO aan een nieuwe fase te beginnen.

Tooske Breugem
Tooske Breugem

Apparaat tegen opsporen radardetector

Justitie heeft de laatste tijd veel succes met de Radar Detector Detector (RDD). Hiermee kan de politie eenvoudig vaststellen of een bestuurder een illegale radardetector in zijn voertuig heeft zitten. Technici op het forum van de internetsite Flitsservice.nl blijken er nu in te zijn geslaagd om met een simpele truc het opsporen van radardetectoren onmogelijk te maken.

De RDD maakt gebruik van zogenaamde leksignalen van de radardetector. De RDD-killer moet die leksignalen voorkomen, zodat de illegale radardetector niet meer door een RDD gedetecteerd kan worden. Tests van Flitsservice hebben uitgewezen dat de ontwikkelde RDD-killer die lekstraling inderdaad terugbrengt naar vrijwel nul. Op deze wijze zou een radardetector niet meer eenvoudig op te sporen zijn. De politie zal dan weer iedere auto compleet moeten doorzoeken om zeker te weten of er een detector inzit.

De nu geteste RDD-killer is echter nogal groot uitgevallen. Men zal eerst moeten proberen om het tot aanvaardbare proporties terug te brengen. Als dat lukt zal het apparaat in de handel worden gebracht.

Thuram stopt als interational

De Fransman Liliam Thuram heeft zijn loopbaan als international beeindigd.

De verdediger, speler van het Italiaanse Juventus, speelde in totaal 103 interlands, en is samen met Zidane, Poborski en Figo recordhouder met 14 gespeelde EK-wedstrijden. Thuram werd in 1998 wereldkampioen met Frankrijk en in 2000 Europees kampioen.

Eerder zette Marcel Desailly al een punt achter zijn loopbaan als Frans international.

ID&T Radio kan naar schadevergoeding fluiten

ID&T Radio krijgt geen schadevergoeding van het Rijk. Dat heeft de rechtbank van Den Haag in een kort geding besloten. De dance-zender eiste 1,3 miljoen euro schadevergoeding omdat die het bedrijf bij de verdeling van etherfrequenties zou hebben benadeeld.

De Staat had de frequenties al in september 2002 moeten verdelen. "Dat heeft de rechter in Rotterdam toen gezegd", aldus advocaat Breeman van ID&T Radio. De overheid ging echter in beroep tegen die uitspraak en verdeelde de frequenties pas mei 2003. De rechter oordeelde maandag dat er geen schadevergoeding voor ID&T in zit.

ID&T zal nu een bodemprocedure starten die minimaal een jaar zal gaan duren om toch een schadevergoeding te krijgen.

Google $36 miljard waard na beursgang

Icoon Financieel nieuwsGoogle, 's-werelds meest gebruikte zoekmachine op internet, zal na de aangekondigde beursgang op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq maximaal 36 miljard dollar waard zijn. De aandelen, die via een veilingmethode zullen worden aangeboden, zullen tussen 108 en 135 dollar gaan kosten. De beursgang vindt naar alle waarschijnlijkheid volgende maand plaats. Het nieuws kwam gisteren op dezelfde dag dat Google problemen ondervond van een nieuwe variant van het MyDoom-virus.

De opbrengst van de beursgang, waarbij 24,6 miljoen aandelen van het internetbedrijf zullen worden verkocht, zal naar verwachting 3,3 miljard dollar bedragen. Daarmee wordt het naar verwachting de grootste beursgang van een Amerikaanse internetonderneming ooit en de grootste van Amerikaans bedrijf sinds 1999. De maximale waarde van 36 miljard dollar is honderd maal de verwachte jaarwinst over 2004. Dat is meer dan concurrent Yahoo! Inc., dat voor 85 maal de verwachte jaarwinst wordt verhandeld. Naar marktwaarde gemeten zal Google 'slechts' 1 miljard euro minder waard zijn dan Yahoo!, dat nu een waarde van 37,7 miljard euro heeft. "De vraag is niet hoeveel Google waard is, maar wat mensen bereid zijn te betalen", aldus een Amerikaanse beursanalist. Een andere analist vreest dat de beurskoers van Google uit de hand zal lopen. Daardoor kan de koers in de dagen na de beursintroductie met vijftig procent dalen.

Negen procent van het totaal aantal aandelen van Google zal bij de beursgang worden aangeboden. Larry Page (31) en Sergey Brin (30), die Google in 1998 in California hebben opgericht, hebben ieder ongeveer 16 procent van de aandelen. Als de beurskoers de maximaal verwachte waarde van 135 dollar bereikt, komt dat neer op ongeveer 5,2 miljard dollar per persoon. Andere aandeelhouders in Google zijn bestuursvoorzitter Eric Schmidt (belang van 6,1 procent), Yahoo! en celebrities als Tiger Woods, Shaquille O'Neal en Arnold Schwarzenegger.


Turkse super Ehad wint van Edah

De Turkse supermarkt Ehad in de Utrechtse wijk Zuilen heeft een rechtszaak gewonnen van het grote Edah. Supermarktconcern Laurus, waaronder de Edah valt, had een kort geding aangespannen tegen de eigenaar van de winkel, omdat de naam teveel op die van Edah lijkt. Laurus zei daardoor ''aanzienlijke inkomensschade'' te lijden.

De rechter oordeelde echter dat die geleden schade onvoldoende is aangetoond door Laurus. Het supermarktconcern is veroordeeld tot het betalen van de kosten van het kort geding alsmede een deel van de advocaatskosten die de Turkse eigenaar Sedad Yildirim moest maken: 700 euro.

De woordvoerster van Laurus ( Edah) laat weten dat de beslissing van de rechter ''voor kennisgeving is aangenomen''. Men beraadt zich op verdere stappen: hoger beroep, een bodemprocedure of het laten voor wat het is.

De naam Ehad betekent 'de enige, echte, God'. Het woord komt uit de klassieke Turkse vertaling van de koran, en is geen gewoon dagelijks Turks. Ook in het Herbreeuws komt de naam voor, daar staat het voor ''nummer één''.

Nederland geeft 100 miljoen aan Darfur

Minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking heeft gisteravond bekend gemaakt dat de Nederlandse regering 100 miljoen euro zal schenken aan de Soedanese provincie Darfur. Van Ardenne zei dit in het radioprogramma Met het oog op morgen.

De minister wil een groep vrienden van Darfur oprichten, die samen geld bijeen leggen voor de wederopbouw van de provincie. De groep moet bestaan uit rijke donorlanden. Het bedrag van 100 miljoen euro is volgens de bewindsvrouw bedoeld om alvast een begin te maken met de voorbereidingen voor de wederopbouw.

Op 7 juli doneerde de overheid al vijf miljoen euro aan de noodactie voor de slachtoffers in Darfur. Deze actie is opgezet door de samenwerkende hulporganisaties.

Eerste citeriums verreden

In Nederland en België werden gisteren de eerste criteriums verreden. In Boxmeer won Servais Knaven; in Aalst won Robbie McEwen.

Thomas Voeckler was in Boxmeer de grote publiekstrekker. Samen met Servais Knaven kwam hij vooruit te zitten. Knaven won de sprint van hem. Achter hun won Zabel de sprint, voor Van Heeswijk en Lotz.

In Aalst waren Robbie McEwen en Tom Boonen de grote publiekstrekkers. De twee wisten met onder andere Van Petegem, Wauters en Omloop te ontsnappen. In de sprint van dit groepje won McEwen, voor Boonen en Omloop.

"Fisichella tekent bij Renault"

Volgens berichten zal Giancarlo Fisichella deze week bij Renault een tweejarig contract tekenen. Afgelopen weekend zouden team en coureur tot een akkoord zijn gekomen.

De afgelopen drie jaar reed Fisichella voor Jordan en Sauber. Voor 2005 was hij echter een gewild man. Williams zou ook interesse in hem hebben getoond.

Renault-baas Flavio Briatore zou in de verschillende onderhandelingen een dubbelrol hebben gespeeld. Als manager van Mark Webber zou hij hebbben gezegd alleen met Williams te willen onderhandelen, als Williams geen poging zou doen Fisichella te contracteren.

Van Bommel moet nog even blijven

Nu het niet is gelukt om Mark van Bommel deze zomer te verkopen, wil PSV hem tot na 25 augustus niet meer verkopen.

Van Bommel draait in de voorbereiding gewoon mee, maar wil wel nog steeds weg naar een grotere club. PSV wil echter in de voorrondes van Champions League met het beste elftal verschijnen en daar hoort Van Bommel in thuis. Van Raaij verwoordde het: "Het wordt een ander verhaal als een club ¤15 miljoen biedt, maar in principe is Van Bommel tot en met 25 augustus niet te koop."

Van Bommel is daar niet blij mee, zeker omdat op de achtergrond het contact met Borussia Dortmund op de achtergrond nog sluimert. Hij Vertelde: "Als het kan, wil ik zo snel mogelijk weg. De buitenlandse competities als Duitsland, Italië en Engeland beginnen al snel. Het is al ongelukkig dat ik aan de voorbereiding bij PSV ben begonnen en straks misschien ergens anders voetbal. De transferperiode sluit laat, dat komt wellicht door het EK. Clubs denken eerst aan het geld en dan ambities, voetballers denken precies andersom."

Alwien Tulner ontslagen na ruzie op set

Actrice Alwien Tulner, ex-vriendin van Chris Zegers en bekend van Rozegeur & Wodka Lime, is wegens grote onenigheid op de set uit de nieuwe serie Spoorloos gezet.

De nieuwe politieserie wordt gemaakt door de AVRO. Het begon met een meningsverschil dat uitliep op een hooglopende ruzie met de productie. 'De situatie werd daardoor onhoudbaar', zegt Rob Switters, woordvoerder van de AVRO. 'De rol wordt overgenomen door Jennifer Hofman, onder meer bekend van Westenwind.'



Alwien Tulner maakt ruzie op set Spoorloos

'Man duwde dochtertje van klif in oceaan'

Icoon Buitenlands nieuwsEen 42-jarige vader is door het Openbaar Ministerie in Los Angeles in staat van beschuldiging gesteld wegens de moord op zijn vierjarige dochtertje. Het incident deed zich voor in november 2000, toen Cameron John Brown samen met zijn dochtertje Lauren Sarene Key een wandeling langs de kust maakte. De man zou zijn dochtertje van een 36 meter hoge klif de oceaan in hebben gegooid.

Brown ontkent alles en zegt dat Lauren gestruikeld is. Hij had nooit contact met zijn biologische dochtertje gehad, totdat ze drie jaar oud was. Toen bleek uit een DNA-test dat hij de vader van het meisje was en moest hij haar moeder alimentatie gaan betalen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man zijn dochter vermoord omdat hij die alimentatie niet meer wilde betalen.

Subheader
Cameron John Brown

Man schiet ongeneeslijk zieke vrouw dood

Icoon Buitenlands nieuwsEen 80-jarige man uit België heeft zijn vrouw doodgeschoten en daarna geprobeerd zelfmoord te plegen. Zijn 76-jarige vrouw was terminaal ziek en leed veel pijn. Gisteravond pakte de man zijn jachtgeweer en schoot op zijn vrouw, die door twee kogels getroffen werd en op slag dood was.

Nadat hij zijn vrouw had doodgeschoten probeerde de man tot twee keer toe zelfmoord te plegen. Uiteindelijk belde hij de hulpdiensten. Hij werd in kritieke toestand overgebracht naar een ziekenhuis, maar is op dit moment niet meer in levensgevaar. De politie onderzoekt de zaak.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.