Wiegendood-gen geïdentificeerd

NuX_NuFF had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Wetenschappelijk nieuwsIn Amerika zijn onderzoekers erachter gekomen welk gen er verantwoordelijk is voor een eerste vorm van wiegendood. De Nationale Academie voor Wetenschappen(PNAS) maakte dit onlangs bekend. Per jaar sterven er in Amerika ongeveer 3000 baby's aan wiegendood. Dokter Dietrich Stephan van het Translational Genomics Research Institute (TGen) in Phoenix die aan het hoofd staat van het onderzoeksteam zei: " De ontdekking gaat toelaten om aan de ouders enkele antwoorden te geven omtrent wiegendood en om een aantal van de baby's te redden."

De term wiegendood wordt gebruikt als een kindje voor het eerste jaar op onverklaarbare reden overlijdt. Ook ontdekten de onderzoekers een nieuwe vorm die ze "wiegendood met disgenetische teelballen" afgekort SIDDI noemden. Voor het onderzoek werden de slachtoffers van SIDDI uit een dorpje uit Pennsylvanië bekeken. Daar waren al over twee generaties in negen gezinnen 21 kinderen overleden aan de ziekte. Alle jonge kinderen stierven voor hen eerste jaar aan een plotselinge hart- en ademhalingsstilstand.

Het gen TSPYL zou volgens de onderzoekers mogelijk verantwoordelijk zijn voor wiegendood. Naast dit gen zijn er nog meer genen die met wiegendood te maken zouden kunnen hebben. Het eerste gen is dus nu daadwerkelijk geïdentificeerd.