FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 20 juli 2004

ATP gaat achter Sluiter staan

De spelersvakbond ATP heeft een zeer opmerkelijke stap genomen. Ze hebben aangekondigd geen ATP-punten uit te delen voor prestaties op de Olympische Spelen als Sluiter niet wordt uitgezonden.

Raemon Sluiter heeft voldaan aan de internationale eis om te mogen deelnemen aan de Olympische Spelen; een plaats bij de beste 48 spelers die in Athene willen meedoen. Door het NOC-NSF wordt hij echter niet uitgezonden, omdat hij niet aan de Nederlandse eis heeft voldaan; kwartfinales halen bij een Grand Slam of halve finales bij een toernooi uit de Masters Series.

Sluiter wilde zeer graag naar de Olympische Spelen en heeft dat diverse keren laten blijken. Nu krijgt hij de steun van de ATP. Met het dreigement geen punten uit te delen voert de ATP de druk op de Internationale Tennis Federatie, het NOC-NSF en het IOC op. Als er geen ATP-punten worden uitgedeeld voor de Olympische Spelen bestaat de kans dat sommige spelers de Spelen links zullen laten liggen.

Gratis condooms voor Olympische sporters

Tijdens de Olympische Spelen in Griekenland stelt Durex gratis condooms beschikbaar voor de sporters die deelnemen. De fabrikant van de condooms stelt 130.000 exemplaren beschikbaar. De Olympische sporters kunnen hun rubbertje gratis afhalen bij de drogisterij in het Olympische dorp.

De Spelen worden van 13 tot en met 29 augustus gehouden en er doen ongeveer 10.500 sporters mee. Bij de Zomerspelen in Sydney in 2000 waren 50.000 condooms beschikbaar voor sporters, maar die bleken niet voldoende: er moesten 20.000 stuks extra worden ingevoerd.

Moby maak je niet dik

Als je aan een walvis denkt, dan denk je automatisch aan een gigantische vis. Nou ja, eigenlijk is de walvis een zoogdier in het water. Hij heeft namelijk geen kieuwen, maar longen. Door zijn enorme omvang en dus ook longinhoud, kan hij lang onder water blijven. Toch moet ook dit beest af en toe even naar adem happen. Hij laat zich dan naar de oppervlakte drijven en spuwt een fontein aan oude lucht door zijn spuitgat omhoog en inhaleert weer stevig voor de volgende duik in het diepe.

Straatnaam in Texas gewijzigd wegens racisme

Het plaatsje Fannett in Texas zal voortaan geen 'Jap Road' meer kennen. De naam van de straat was ooit bedoeld om een Japanse familie te eren, maar tegenwoordig wordt de naam als racistisch gezien. Tien jaar na de eerste klacht heeft de county-raad van Beaumont daarom met 4 tegen 3 besloten de naam te veranderen.

De stille landweg werd meer dan honderd jaar geleden Jap Road genoemd als eerbetoon aan de Japanner Yoshio Mayumi die het telen van rijst in de county (regio) Beaumont introduceerde. Aangezien enkele mensen van mening waren dat de naam racistisch was werd tien jaar geleden al eens een voorstel tot naamswijziging ingediend, maar deze werd afgewezen. De zaak kreeg echter bekendheid toen burgerrechtenvoorvechters de Amerikaanse overheid vroegen de regio geen subsidie meer te geven.

De naamswijziging wordt niet door iedereen met open armen ontvangen. "Het is onze geschiedenis, ons erfgoed", aldus een bewoner van Jap Road. "Mensen denken nu dat we een stelletje racisten zijn. Maar er is niemand hier die wie dan ook een jap zou noemen." De woordvoerder van de Anti-Defamation League, één van de organisitaties die een klacht indienden, was echter tevreden met de beslissing van de county-raad. "Het is een overwinning voor Japanse Amerikanen, voor de democratie en voor respect en waardigheid. Het is meer dan een naam", aldus Martin Cominsky.

De inwoners van Beaumont hebben tot volgende week om een nieuwe naam aan te dragen. Vooral Mayumi Road blijkt populair te zijn.

Party: Extrema Outdoor #9

Festivals doen het niet zo lekker dit jaar. Een hoop gezeur over meer concurrentie, het tegenvallende weer, de economie, redenen genoeg te bedenken waarom er veel kaartjes blijven liggen.

Totdat Extrema Outdoor weer langskwam. De negende editie van dit outdoor festival was uitverkocht, ook de weersvoorspellingen zagen er over het algemeen zeer gunstig uit. Zou de zomer hier dan eindelijk beginnen?


Wiegendood-gen geïdentificeerd

NuX_NuFF had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Wetenschappelijk nieuwsIn Amerika zijn onderzoekers erachter gekomen welk gen er verantwoordelijk is voor een eerste vorm van wiegendood. De Nationale Academie voor Wetenschappen(PNAS) maakte dit onlangs bekend. Per jaar sterven er in Amerika ongeveer 3000 baby's aan wiegendood. Dokter Dietrich Stephan van het Translational Genomics Research Institute (TGen) in Phoenix die aan het hoofd staat van het onderzoeksteam zei: " De ontdekking gaat toelaten om aan de ouders enkele antwoorden te geven omtrent wiegendood en om een aantal van de baby's te redden."

De term wiegendood wordt gebruikt als een kindje voor het eerste jaar op onverklaarbare reden overlijdt. Ook ontdekten de onderzoekers een nieuwe vorm die ze "wiegendood met disgenetische teelballen" afgekort SIDDI noemden. Voor het onderzoek werden de slachtoffers van SIDDI uit een dorpje uit Pennsylvanië bekeken. Daar waren al over twee generaties in negen gezinnen 21 kinderen overleden aan de ziekte. Alle jonge kinderen stierven voor hen eerste jaar aan een plotselinge hart- en ademhalingsstilstand.

Het gen TSPYL zou volgens de onderzoekers mogelijk verantwoordelijk zijn voor wiegendood. Naast dit gen zijn er nog meer genen die met wiegendood te maken zouden kunnen hebben. Het eerste gen is dus nu daadwerkelijk geïdentificeerd.

Dominee wil zonden biechtelingen publiceren

Saint_One had ons via de nieuws-submit te melden:

Sietze van der Veen trok de afgelopen maanden samen met zijn vrouw in een camper door het land. De dominee bood mensen de kans om in zijn camper hun zonden op te biechten, ook was dit mogelijk via zijn website. Zijn actie was een groot succes. De meest opmerkelijke biechten wil Van der Veen nu bundelen in een boek.

"Het is tijd dat de kerk naar buiten treedt, in plaats van rond te draaien in het eigen kringetje. Het is inderdaad een wat rebelse actie. De bel mag wel even rinkelen bij de kerken", sprak Van der Veen destijds rebels. En de bel heeft blijkbaar nog niet genoeg gerinkeld, gezien zijn idee.

In een reactie op het plan van Van der Veen zegt advocaat Hans Klopstra uit Stadskanaal dat de dominee gerechtelijke procedures riskeert. "De dominee begeeft zich in een behoorlijk grijs gebied", aldus Klopstra.

Van der Veen zelf pleit voor uitgave van het boek. "Er is veel verborgen leed onder de mensen. Uit de reacties op de site blijkt dat wel. De kerken schenken te weinig aandacht aan het persoonlijke verdriet van hun lidmaten. Dat is één van de redenen waarom ik het boek wil uitbrengen. De kerken moeten aan het werk. Men laat een verantwoordelijkheid liggen." De verhalen in zijn boek zullen onder andere biechten zijn over incest, mishandeling en zelfmoordplannen.

Hij realiseert zich dat lang niet iedereen blij zal zijn met publicatie van de zonden. "Maar ik gebruik geen namen en pas de verhalen aan zodat de persoon in kwestie anoniem blijft." Ondanks dit zet Klopstra grote vraagtekens bij het plan. "Net als artsen, notarissen en advocaten hebben dominees te maken met geheimhouding. Schending in strijd met artikel 272 van het Wetboek van Strafrecht. Justitie kan daar zonder aanleiding een zaak van maken. Personen kunnen een klacht indienen. De dominee kan maar beter voorzichtig zijn."

Van der Veen zegt zich geen zorgen te maken over gerechtelijke procedures. "Ik heb een grote uitgeverij gevonden waarvan ik de naam nog even geheim wil houden. Ik ga er van uit dat deze mensen over voldoende juridische kennis beschikken."

Sietze van der Veen kwam al vaker opmerkelijk in het nieuws. Zo hield hij op 7 november 2003 een marathonpreek van vijftien uur, enkel onderbroken voor sanitaire stops. Hiermee wilde hij geld inzamelen om een ponykamp voor kankerpatiëntjes te bekostigen. Eerder begon hij samen met zijn vrouw een commercieel bedrijf in stervensbegeleiding.

Website KerryEdwards.com per opbod te koop

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Amerikaanse verkiezingenEen 34-jarige Amerikaan die luistert naar de naam Kerry Edwards kan zijn geluk niet op. Edwards, die in Indianapolis woont, opende twee jaar geleden zijn site KerryEdwards.com voor persoonlijke doeleinden, maar heeft nu volgens domein registratiebedrijf Sedo een lot uit de loterij. De domeinnaam is namelijk gelijk aan de naam van het Democratische tandem voor de Amerikaanse presidentsverkiezing in november.

Een spontane internetveiling van de website startte maandag op 150.000 dollar. De site van Edwards was oorspronkelijk bestemd voor zijn familie en vrienden. Met het bedrag dat de verkoop opbrengt, zal Kerry Edwards "enkele rekeningen betalen en er zeker van kunnen zijn dat zijn zoon, na zijn universitaire studies, niet zijn leven lang schulden zal hebben om zijn studies te betalen." De veiling zal twee weken duren en de bedragen zouden vlot moeten stijgen, volgens de verantwoordelijke van Sedo.

Vader probeert dochtertje te ontvoeren

Saint_One had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsEen 45-jarige man uit het Friese Makkum is vanochtend in Groningen na een achtervolging door de politie klemgereden en gearresteerd. Hij had geprobeerd zijn 6-jarige dochtertje te ontvoeren. De man is tijdelijk uit de ouderlijke macht ontzet, en ging in het gebouw van de jeugdhulpverlening aan de Zaagmuldersweg, waar hij zijn drie kinderen mocht zien, volledig door het lint.

Vervolgens wist hij zijn 6-jarige dochtertje mee te nemen. Wat volgde was een ware dollemansrit. De man reed onder andere tegen het verkeer in. Uiteindelijk kon de man door de politie worden klemgereden. Bij deze actie raakten zowel de ontvoerder, het meisje als één agent licht gewond.

Subheader
De politie wist de man uiteindelijk klem te rijden

Dorp wil naam uit protest veranderen

De inwoners van de plaats Llanfynydd in zuid-Wales willen uit protest tegen het bouwen van windmolens de naam van hun dorpje tijdelijk veranderen in Llanhyfryddawelllehynafolybarcudprindanfygythiadtrienusyrhafnauole. Vertaald uit het Welsh betekent dit 'een stil en prachtig dorp, een historische plaats met zeldzame valken, bedreigd door ellendige schroefbladen'.

Het bedrijf Gamesa Energy UK is van plan om dertig windmolens met een lengte van 137 meter op een heuvel in de buurt van het dorp te plaatsen, iets waar veel bewoners het niet mee eens zijn. Claws, de 'Community of Llanfynydd Against Wind-Power Station', wil daarom de naam van het stadje een week lang veranderen om zo aandacht te vragen voor de kwestie. De gemeenteraad zal hier donderdag over vergaderen.

Indien het voorstel wordt aangenomen, zal Llanhyfryddawelllehynafoly-barcudprindanfygythiadtrienusyrhafnauole met 66 letters tijdelijk de plaats met de langste naam zijn in Groot-Brittannië. Het record is nu nog in handen van Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwchllantysiliogogogoch in noord-Wales. Deze plaatsnaam heeft 58 letters.

Beloki in gesprek met Lefevere

De Tour de France had hij graag willen rijden, maar nadat hij niet op tijd hersteld was van zijn blessure mocht Joseba Beloki vertrekken bij La Boulangère. Nu is Beloki in gesprek met Patrick Lefevere van Quick Step - Davitamon.

Al eerder was Beloki in onderhandelingen met Saunier Duval, maar hieruit kwamen geen concrete resultaten. Nu is hij in overleg met Quick Step om daar per 1 augustus te beginnen.

De Bask haalde al eens het podium in de Vuelta en wil erg graag deze prestaite herhalen. Door deze mogelijkheid, die Quick Step aanbied, zou Joseba Beloki alsnog de komende Vuelta kunnen starten in een goed team om zo mee te kunnen rijden om de prijzen.

Man snijdt duim van vriendin af

Dirkh had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws
Een 40-jarige Belg heeft vandaag in Nagele de duim van zijn vriendin afgesneden. De politie was snel ter plaatse en zocht met veel agenten naar de verdachte en de duim. De man is aangehouden. De duim is niet meer teruggevonden.

De ruzie is ontstaan bij een kennis van de man in Nagele. Hij was daar vanwege relatieproblemen met zijn vriendin die de Belg daar vanmorgen kwam opzoeken. Toen ruzie tussen de twee ontstond, trok de man een mes. Nadat het lichaamsdeel was afgesneden, heeft de dader de duim door de wc gespoeld. De vrouw raakte verder gewond aan gezicht, handen en armen en is in een ziekenhuis in Zwolle opgenomen.

Cofidis ontslaat Millar

David Millar, regerend wereldkampioen tijdrijden, is door zijn ploeg Cofidis ontslagen. Zowel de advocaat van de Brit als de wielerploeg zelf hebben dit nieuws bevestigd.

Millar is in staat van beschuldiging gesteld in het onderzoek naar vermeend dopinggebruik rond Cofidis en heeft tijdens ondervragingen ook toegegeven dat hij epo gebruikt heeft. Hierdoor bestaat de kans dat hij zijn gouden medaille moet inleveren en kan hij een schorsing van twee jaar krijgen.

Hij is al de vierde renner die door de Franse wielerploeg wordt ontslagen sinds het bekend worden van de zaak, de Fransen Philippe Gaumont, Robert Sassone en Médéric Clain gingen hem voor.

Veel regen op eerste dag Vierdaagse

Vandaag begonnen 44.638 wandelaars aan de eerste etappe van de Nijmeegse Vierdaagse. Jammer voor hen was dat de tocht grotendeels door de regen ging. Zeventien wandelaars kregen door de nattigheid zelfs last van lichte onderkoelingsverschijnselen. 834 mensen zijn uitgevallen; vrijwel even veel als in 2003.

De wandelaars liepen vandaag door de Betuwe. Onder meer de plaatsen Bemmel, Huissen, Arnhem en Elst werden met een bezoek vereerd. Eerder vandaag werd bekend dat de twee mannen die vastzitten op verdenking van het bedreigen van deelnemende militairen aan de Nijmeegse Vierdaagse nog niet vrij zullen komen.

Mogelijk brandstichting bij McDonald's

ayse241073 had ons via de nieuws-submit te melden:

In Cuijk heeft vanochtend brand gewoed in een filiaal van McDonald's. Waarschijnlijk is de brand aangestoken. Het vuur ontstond in een speeltoestel waarna het oversloeg naar het restaurant zelf. Toen de brandweer van de Brabantse dorp arriveerde, sloegen de vlammen al metershoog uit het dak.

Het is nog onbekend hoe groot de schade is. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Jongen (11) perst klasgenootje af

Icoon Buitenlands nieuwsEen 11-jarige jongen uit Japan heeft samen met zijn vriendjes jarenlang een even oud klasgenootje gepest en afgeperst. In totaal moest het slachtoffer één miljoen yen, omgerekend 7.500 euro, aan het groepje pesters afstaan. Verder werden zijn sportkleren en lunchpakket regelmatig in de prullenbak gegooid. Van het geld kocht het groepje visgerei, videospelletjes en snoep.

De ouders van de gepeste jongen merkten dat er geld werd afgeschreven van een rekening die zij bijna nooit gebruikten. Vervolgens stapten ze naar de bank, waar ze op beelden van de bewakingsvideo zagen hoe hun zoon, vergezeld door het groepje pesters, geld uit de automaat haalde. De moeder is naar de leraar gestapt, maar die zei dat hij nooit gemerkt had dat de jongen gepest werd.

Mijnwerkers omgekomen in de Oekraïne

Bij een explosie in een Oekraïense mijn zijn gisteravond zeker 25 mijnwerkers om het leven gekomen. Elf kompels worden nog vermist.

Door de ontploffing is een deel van het gangenstelsel dat zich op vijfhonderd meter diepte bevindt ingestort. Op dat moment waren 45 arbeiders aan het werk in de mijn. Negen van hen konden zich op eigen kracht redden. Het reddingswerk wordt bemoeilijkt door rook en hitte.

De mijnen in de Oekraïne behoren tot de gevaarlijkste in de wereld. Jaarlijks komen tientallen mijnwerkers om in de schachten. Dit komt niet alleen door de hoge concentratie mijngas, maar ook door de verouderde installaties en het niet naleven van veiligheidsvoorschriften.

Polen willen bloed verkopen in Duitsland

Honderden Polen zijn de afgelopen dagen naar Duitsland getrokken met een wel heel speciaal motief. Zij denken dat Duitse klinieken bereid zijn tot wel 320 euro te betalen voor een halve liter gedoneerd bloed. Het is een gerucht dat kant noch wal raakt en totaal niet klopt, maar vele Polen geloven het.

"Ze komen in groepen van vijf of zes. Gisteren waren er wel honderd en vandaag misschien weer vijftig", aldus Rosemarie Knauthe van het Rode Kruis in de oost-Duitse grensstad Frankfurt an der Oder dinsdag. "Ze hebben bepaalde berichten gehoord, maar het kan echt niet waar zijn. Onze donoren moeten altijd in Duitsland wonen en wij van het Duitse Rode Kruis betalen nooit voor bloed.".

De Polen zelf zeggen het op de radio te hebben gehoord, of het "van horen zeggen" te hebben. Feit is wel dat zo'n onduidelijk gerucht blijkbaar vele Polen doet trekken naar het rijkere buurland. In Polen bedraagt een gemiddeld maandsalaris zo'n 520 euro.

Ook de Poolse medische autoriteiten weten van niets, maar krijgen er wel vele telefoontjes over. Mensen bellen om te weten te komen waar in Duitsland zij hun bloed het beste kunnen verkopen. "We worden voortdurend gebeld, maar we weten hier echt helemaal niets van en we hebben ook geen idee waar het gerucht is ontstaan", aldus telefoniste Danuta Siwiec van de bloedbank in Wroclaw in het westen van Polen.

Grootste cruiseschip ter wereld in Nederland

EdwinW had ons via de nieuws-submit te melden:

De passagiers van het grootste cruiseschip ter wereld, de Queen Mary 2, krijgen morgen de kans om nader kennis te maken met Nederland. Het schip zal rond 02:00 uur de Koningin Emmaboulevard in Hoek van Holland passeren en vervolgens aanleggen aan de Wilhelminakade in Rotterdam. Het moet zo vroeg omdat er dan hoogwater op zee is. Zonder dit hoge water komt het schip de drempel van de Beneluxtunnel niet over. Om 20:00 uur vertrekt het schip weer na een rondvaart in de region Rotterdam.

Het publiek kan het 340 meter lange schip, dat pas vanaf begin dit jaar vaart, alleen van afstand bekijken. De Wilhelminakade zal worden afgezet.

Maar 14 procent van de web-logs actueel

Ruim 86 procent van de weblogs op Web-log.nl wordt amper onderhouden. 50.000 van de 57.000 weblogs leiden een sluimerend bestaan. Dit blijkt uit een inventarisatie van de weblogs Minispace en Staatsgeheim.com. De sites vergeleken de totaalcijfers die de Ilse Media-dochter Web-log.nl rapporteert, met de actuele gebruikscijfers.

Het aantal pageviews op het domein web-log.nl nam wel hevig toe. In vier maanden tijd ging dit aantal van tien naar twintig miljoen.

Eerder bleek uit onderzoek van weblogzoekmachine Technorati.com dat ongeveer 45 procent van de weblogs op internet minder dan een keer in de drie maanden bijgewerkt wordt.

WK pokeren in Parijs overvallen

ayse241073 en static hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsTwee gewapende mannen hebben bij een overval op het WK pokeren in Parijs het prijzengeld, 76.000 euro, buitgemaakt. De overval vond plaats in een chique club aan de Champs-Elysées, waar de pokeraars net met hun laatste speeldag waren begonnen. Ze werden gedwongen op de grond te gaan liggen.

Na de overval stalen de gemaskerde overvallers een auto, die ze later inruilden voor een gestolen vrachtwagen. De vrachtwagen is teruggevonden, maar van de daders en de buit ontbreekt nog ieder spoor.

Meisje ziek na drinken alcoholhoudende zeep

Op een popfestival in het Zweedse Karlshamn zijn enkele jeugdige bezoekers ziek geworden na het consumeren van alcoholhoudende zeep. Dat berichtte het lokale dagblad Blekinge Laens Tidning dinsdag.

De jeugdigen wilden graag dronken worden. Hiervoor hadden ze de alcoholhoudende zeep uit de toiletten ontvreemd. De zeep, die 62 procent alcohol bevat, werd gemengd met een populair energiedrankje. Een veertienjarig meisje moest in een ziekenhuis worden opgenomen met een alcoholvergiftiging na het drinken van zo'n 'cocktail'.

Van Heeswijk kopman in ploeg OS

Gerrie Knetemann heeft in de wegploeg voor de Olympische Spelen in Athene een belangrijke rol in gedachten voor Max van heeswijk. Hij ziet hem als een van de kanshebbers voor de Olympische titel.

In de wegploeg zijn opgenomen Erik Dekker, Michael Boogerd, Karsten Kroon, Servais Knaven en dus Max van Heeswijk. Met name de keuze voor Kroon boven Leon van Bon, Bram de Groot en Gerben Löwik is verrassend. Daarnaast kondigde Knetemann aan dat van Heeswijk de belangrijkste renner binnen de ploeg zal zijn.

Knetemann vertelde: "Max heeft zich dit jaar nadrukkelijk in massasprints laten zien. Als hij mee kan zitten in de eerste groep met mannen als Freire en Zabel, dan heeft hij kansen."

Daarnaast Boogerd en Dekker zullen een beschermde status krijgen. Knaven en Kroon zullen het zullen weliswaar vrij zijn, maar wel ondersteunend werk moeten opknappen.

Knaven vindt de keuze voor Van Heeswijk niet vreemd: "Ik zal in principe geen kopman zijn, maar in het begin kan natuurlijk iedereen zijn eigen koers rijden. Als het veertig kilometer voor de streep nog bij elkaar zit, is Max natuurlijk de man met de beste papieren. Ik denk dat niemand binnen de selectie daar moeite mee heeft."

BT blokkeert kinderporno met succes

LSDsmurf had ons via de nieuws-submit te melden:

Het Britse telecombedrijf British Telecom (BT) blokkeert elke dag meer dan 23.000 pogingen om sites met kinderporno te bezoeken. Het bedrijf begon drie weken geleden met het blokkeren van de sites. 250.000 pogingen om een site met kinderporno te bezoeken resulteerden al in een 'Website not found' melding.

Volgens BT is niet bekend wie de pagina's probeert te bezoeken. "We kennen hun motieven niet en eerlijk gezegd willen we die ook niet kennen", aldus Pierre Danon van BT.

Het bedrijf wil de techniek ook gratis gaan leveren aan andere internetaanbieders.

Opening Spider-man 2 'valt tegen'

De opening van de 'Spider-Man 2' dit weekend is tegengevallen. De film klom wel naar de nummer 1 positie in de lijst van best bezochte films van dit weekend, maar trok 'maar' 125.000 bezoekers. "We hadden eigenlijk iets meer verwacht", zegt Elselien Veneman van distributeur Columbia TriStar. "Maar ik denk wel dat het aantal bezoekers in de komende weken aantrekt. De mensen die hem gezien hebben, zijn erg tevreden en vertellen het weer door aan hun vrienden."

De animatiefilm Shrek moet nu genoegen nemen met een tweede plaats in de top 20. Toch valt er niks te klagen, deze film haalde tot nu toe al vier miljoen euro binnen.

In de Verenigde Staten heeft de nieuwe Spider-Man film alle records verbroken. De film trok haalde daar in het openingsweekend al een bedrag van 180 miljoen dollar op.

[update] Verdachte Vierdaagse-aanval niet vrij

Icoon Binnenlands nieuwsEén van de twee verdachten die vastzitten op verdenking van het bedreigen van deelnemende militairen aan de Nijmeegse Vierdaagse, komt vanavond vrij. Dat heeft zijn advocaat gemeld. Er is volgens de rechter-comissaris geen grond hem nog langer vast te houden. De andere verdachte, de 37-jarige Syriër Yvar H. blijft nog zeker drie dagen in hechtenis omdat hij wordt verdacht van het beramen van moord.

De twee mannen werden vorige week opgepakt. Volgens de advocaten van het gearresteerd duo ontkennen beiden de ten laste gelegde feiten. De 88ste editie van de Vierdaagse is vanochtend om 4:00 van start gegaan. Aan het jaarlijkse wandelevenement, het grootste ter wereld, nemen ongeveer tweeduizend Nederlandse en drieduizend buitenlandse soldaten deel.

Update 16:57
De man komt niet vrij, omdat hij illegaal in Nederland verblijft. De Libanees zit in vreemdelingenbewaring, aldus het Openbaar Ministerie. Dat meldde het RTL Nieuws pas na plaatsing van dit nieuwsbericht.

Uitslag 15de etappe Tour de France

De 15de etappe van vandaag stond in het teken van het duivelsverbond tussen CSC en US Postal. Uiteindelijk wist Lance Armstrong de rit te winnen.

Voor de eerste keer werd er deze etappe niet vanuit de start gedemarreerd, maar werd er even gewacht tot na het vijfkilometerpunt. Daarna ging het echter goed los. De Rabobank-renners sprongen met ontsnappingen mee, maar toen de slag van de dag leek te zijn gevallen zaten de Rabo’s niet mee.

Om de kopgroep terug te halen ging de volledige Rabobank-ploeg op kop rijden. Mede door het werk van de Rabo’s werd na het eerste bergje van de derde categorie de kopgroep teruggehaald. In de beslissinde kopgroep die vervolgens ontstond was wel een Rabobank-renner vertegenwoordigd.

De groet kopgroep valt op de verschillende beklimmingen uiteen in veel verschillende groepjes. Vooraan vormen Virenque en Ramussen de constante factor. In het peloton gaat de T-Mobile-ploeg rijden en rijdt het peloton uit elkaar. Vervolgens springt Ullrich weg. Armstrong blijft zitten en vertrouwt op zijn teamgenoten.

Ullrich krijgt een minuut voorsprong, maar vanuit een van de kopgroepjes laat Voigt zich terugvallen om namens CSC zijn kopman Basso, maar daarmee ook Armstrong te gaan helpen. Gezamenlijk rijden CSC en US Postal het gat naar Ullrich dicht.

Leipheimer ging op de één na laatste beklimming, van de tweede categorie, in de aanval. Hij pakte Virenque en Rasmussen op, waarna Rasmussen al snel moest lossen. In het groepje met Armstrong knapten wederom de CSC-renners het werk op. Leipheimer en Virenque werden teruggehaald en gezamenlijk reed de voorste groep van nog maar acht man naar de top.

Op de laatste beklimming bleven er van die groep vijf man over, Basso, Armstrong, Klöden, Ullrich en Leipheimer. In de sprint voor de eindoverwinning was Armstrong, die de hele dag nog niets had hoeven doen, de snelste voor Basso en Ullrich.

Uitslag:
1. Lance Armstrong (VS) 4.40.30
2. Ivan Basso (Ita) z.t.
3. Jan Ullrich (Dui) + 0.03
4. Andréas Klöden (Dui) + 0.06
5. Levi Leipheimer (VS) + 0.13
6. Richard Virenque (Fra) + 0.48
7. Michael Rasmussen (Den) + 0.49
8. José Azevedo (Por) + 0.53
9. Jens Voigt (Dui) + 1.04
10. Carlos Sastre (Spa) + 1.24
11. Laurent Brochard (Fra) + 1.58
12. Marius Sabaliauskas (Lit) + 2.02
13. Oscar Pereiro Sio (Spa) + 2.10
14. Christophe Moreau (Fra) + 2.11
15. Gilberto Simoni (Ita) + 2.13
16. Georg Totschnig (Oos) z.t.
17. Francisco Mancebo (Spa) z.t.
18. Pietro Caucchioli (Ita) z.t.
19. Marcos Serrano (Spa) z.t.
20. Iker Camano (Spa) + 2.24

Klassement:
1. Lance Armstrong (VS) 67.13.43
2. Ivan Basso (Ita) + 1.25
3. Andreas Klöden (Dui) + 3.22
4. Francisco Mancebo (Spa) + 5.39
5. Jan Ullrich (Dui) + 6.54

Parlement Iran staat abortus toe

Icoon Buitenlands nieuwsIraanse vrouwen mogen hun zwangerschap tot in de vierde maand van de zwangerschap afbreken, mits het leven van de moeder in gevaar is of de foetus misvormd is. In alle andere gevallen blijft abortus verboden.

Dat staat in een nieuwe wet die vandaag door het overwegend conservatieve Iraanse parlement is aangenomen. De invloedrijke Raad van Hoeders gaat waarschijnlijk met de wet akkoord omdat veel hoge geestelijken de wet steunen.

Vrouw (71) trouwt met student (19)

Icoon opmerkelijk nieuwsEen 71-jarige grootmoeder uit Makuyu (Kenia) is onlangs getrouwd met een 19-jarige student. Het stel Nyanginda wa Ngugi van 71 jaar en James Mburu Kamau van negentien jaar wonen in haar woning samen met haar 33-jarige zoon Gicharu wa Ngugi.

De vrouw, moeder van vijf getrouwde kinderen, was blij dat James met haar wilde trouwen 'volgens de wil van God'. De student zei dat hij onder geen enkel beding bij zijn vrouw, waar hij van God mee moest trouwen, weggaat. "Ik ga niet terug naar school. Nooit meer. Ik ontdekte dat heel mijn leven een grote leugen is. Nu heb ik God gevonden en ben ik gelukkig," zei James.

Op voormalige school in Makuyu, zijn de klasgenoten in diepe shock en zijn zelfs in staat om "de vrouw een lesje te leren om hun medestudent terug te krijgen."

Man steelt telefoon ex-vriendin

Icoon opmerkelijk nieuwsDat een stel zo gehecht kan zijn aan een mobieltje bleek wel toen een 28-jarige man uit Nieuwkuijk onlangs de mobiele telefoon van zijn even oude ex-vriendin stal. Er was namelijk onenigheid over wie het mobieltje mocht gaan gebruiken. De twee waren recentelijk uit elkaar gegaan, maar wilden allebei geen afstand van het apparaat doen, aldus woordvoerder Rob van Velsen van de politie in Den Bosch.

De man is zijn voormalige vriendin met de auto gevolgd en heeft haar op een bepaald moment klem gereden. Nadat hij haar had bedreigd, greep hij de mobiele telefoon uit haar hand en ging er mee vandoor. Politieagenten konden de man aanhouden in Vlijmen. De man is ingesloten, zónder mobiele telefoon.

Bookmaker betaalt winnaars uit in cash of seks

misteriks had ons via de nieuws-submit te melden:

Bij een bookmaker uit New Jersey hadden de klanten de keus of zij hun winsten in geld, seks of een combinatie van beiden wilden verzilveren. De 46-jarige Salvatore Teodoro organiseerde sportweddenschappen op internet. Om zijn klanten in seks uit te betalen gebruikte hij prostituees. De bookmaker is aangeklaagd voor illegaal gokken en pooieren.

De prostituees van Teodoro waren actief in vier verschillende Amerikaanse staten om de klanten uit te betalen. Twee van zijn prostituees zijn minderjarig. Het bedrijf was minstens vijf maanden actief en werd vooral bekend via mond-tot-mond reclame. De man wordt ook aangeklaagd voor het verwonden van een informant van de politie. Deze was hij te lijf gegaan met een baseball-bat.

Gegijzelde Angelo de la Cruz vrijgelaten

Icoon Irak nieuwsDe gijzelnemers van de Filipijnse vrachtwagenchauffeur Angelo de la Cruz hebben zich aan hun woord gehouden en hem vrijgelaten. Gisteren werden de laatste Filipijnse militairen uit Irak teruggetrokken, conform de eis van de ontvoerders. Vanmorgen werd de gijzelaar bij de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten afgeleverd, die hem vervolgens heeft overgedragen aan de ambassade van zijn vaderland.

Subheader
Angelo de la Cruz eindelijk vrij


De Filipijnse president Arroyo heeft dat op de nationale televisie bevestigd. Zij heeft telefonisch met de la Cruz gesproken en zei dat hij in goede geestelijke en lichamelijke gezondheid verkeert. ''Ik heb net met hem gesproken. Het gaat goed. Hij heeft goede zin en hij bedankt elke Filipijn voor hun gedachten en gebeden'', aldus de president. De Verenigde Staten en andere leden van de coalitie hebben zware kritiek geuit op de terugtrekking van de Filipijnse militairen uit Irak. Zij vrezen dat het aantal gijzelingen nu zal toenemen.

Subheader
Familieleden van de la Cruz seconden nadat
het nieuws bekend werd gemaakt

Macedonische hoogspanningskabel gestolen

dalet had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsDieven in de Macedonische hoofdstad Skopje zat de nood om stroom wel erg hoog. Daarom jatten ze een stukje hoogspanningskabel van 600 meter met een dikte van vijf cm.

Door dit geintje kwamen 80.000 inwoners van de Macedonische stad Tetovo zonder stroom te zitten. De politie tast nog in het duister over hoe de dieven erin geslaagd zijn de kabel mee te nemen. Op de kabel stond een spanning van twintig kilovolt.

Antrax-alarm in België

Politie en civiele diensten hebben in België dinsdag alarm geslagen over verdachte pakketjes met wit poeder. Er zijn preventieve maatregelen genomen om te kijken of het gaat om de antraxbacterie. De antraxbacterie veroorzaakt miltvuur (antrax).

Er zijn verdachte pakketjes binnengekomen bij onder meer het koninklijk paleis in Brussel, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Belgische Senaat. De politie vermoedt dat het versturen van de pakketjes iets te maken heeft met de Belgische nationale feestdag van woensdag. De onderzoeksresultaten zullen later vandaag of de komende dagen pas bekend worden.

Inbreker overmeesterd met slaapverwekkende verhalen

Bas028 had ons via de nieuws-submit te melden:

In San Francisco heeft een bejaarde vrouw een inbreker op aparte wijze overmeesterd. Toen de man wilde inbreken werd de vrouw wakker van het gestommel. De inbreker probeerde de oude dame te overmeesteren toen zij hem in de smiezen had. Zij kreeg het voor elkaar de man te kalmeren en bood hem wat te eten aan.

Onder genot van het eten liet de vrouw familiefoto's zien en vertelde lange verhalen over haar dochter. Uiteindelijk sukkelde de inbreker weg en gaf zodoende de bejaarde dame de gelegenheid de politie in te schakelen.

Gevechten tussen Israël en Hezbollah

Icoon Buitenlands nieuwsVandaag hebben Israëlische gevechtshelikopters en tanks stellingen van de Libanese Hezbollah-beweging in Zuid-Libanon beschoten. Libanese autoriteiten meldden dat hierbij een Hezbollah-strijder om het leven is gekomen.

Getuigen verklaarden dat twee Israëlische helikopters twee raketten afvuurden op stellingen van de Hezbollah bij Aita al-Shaab, vlakbij de Libanese grens. Dit wordt bevestigd door het Israëlische leger.

Een Libanese veiligheidsfunctionaris zei ook dat een Israëlische tank de stellingen van de beweging had beschoten, hierbij zou een strijder om het leven zijn gekomen. De Hezbollahstrijders beantwoordden het vuur, waarna Israël de helikopters stuurde. Israël ontkent echter te zijn begonnen met schieten.

De Hezbollah beschuldigd Israël er tevens van achter de moord op Hezbollah-strijder Ghaleb Awali te zitten. Awali kwam afgelopen maandag om bij een bomaanslag in Beiroet. Israël heeft iedere betrokkenheid bij die aanslag ontkend.

Tekort aan leraren Groningse taal

Het Gronings wint aan populariteit. Er zijn steeds meer mensen die een cursus willen volgen in de streektaal. De belangstelling is echter zo groot dat er een tekort is aan cursusleiders. Het Huis van de Groninger Cultuur moet steeds vaker mensen die Gronings willen leren weigeren. In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen gaat het Huis op zoek naar belangstellenden die een opleiding tot cursusleider in de Groningse taal willen volgen.

H. Scholte van het Huis van de Groninger Cultuur geeft aan dat het om een serieuze opleiding gaat."Het is zeker niet vrijblijvend. De cursus duurt drie semesters en wordt afgesloten met een examen. Toekomstige cursusleiders moeten een essay en een werkstuk in het Gronings kunnen afleveren." Hij hoopt in totaal twintig cursusleiders te werven.

Er is een brede belangstelling voor de Groningse cursussen. "Aan de ene kant zijn er belangstellenden die de Groningse taal al machtig zijn en zich willen verdiepen in de cultuur en literatuur. Aan de andere kant zijn er cursisten die beroepsmatig Gronings moeten leren. Zo hebben we al eens een politieagent op cursus gehad. Hij wilde Gronings leren, omdat hij in meldkamer mensen aan de lijn kreeg die in panieksituaties alleen het dialect machtig zijn."

Gullit baalt van Olympische Spelen

Ruud Gullit baalt van de Olympische Spelen en snapt niet waarom voetbal een Olympische sport moet zijn. Daardoor mist hij drie spelers van zijn selectie.

Met name over het opeisen van Ono door de Japanse voetbalbond is Gullit erg boos. Daarnaast moet de trainer ook aanwinst Karim Saïdi en Chong-gug Song in de voorbereiding in augustus missen en als het tegenzit ook nog de eerste wedstrijden van de competitie. Danko Lazovic was in eerste instantie ook opgeroepen, maar het verzoek van Feyenoord bij de Servische voetbalbond om hem niet op te roepen is ingewilligd.

Japan was niet zo soepel en daar is Gullit erg boos over: "Daar wordt niet goed nagedacht. Japan vind de Spelen belangrijk, dus Ono gaat. Ik heb ze geprobeerd uit te leggen dat dat niet in Ono’s belang is. Hij is al zo vaak geblesseerd geweest en krijgt nu weer geen rust. Zonde voor een speler met zoveel talent. Ono is één van mijn sleutelspelers."

Gullit vindt eigenlijk dat voetbal op de Olympische Spelen onzin is: "Ik vind de Spelen niet belangrijk. Voetbal, maar ook bijvoorbeeld tennis, is naar mijn idee geen olympische sport. Bij tennis denk ik aan Wimbledon en Roland Garros, voetbal heeft zijn EK en WK. Wat heb ik aan de Spelen? Het programma is al zo vol."

Torghelle toch niet naar Roda

Ondanks een mondelinge overeenkomst tussen Roda JC en Sandor Torghelle, heeft de speler nu toch getekend bij Crystal Palace.

Roda JC meldde eerder verheugd te zijn de 22-jarige spits te hebben kunnen binnenhalen. nu blijft Roda JC echter verbijsterd achter. Gisterenavond was nog aan Roda gemeld dat Torghelle vandaag bij de perspresentatie van het elftal aanwezig zou zijn.

Vandaag kwam echter het nieuws dat de Hongaar bij Crystal Palace heeft getekend. Roda JC zal geen juridische stappen ondernemen, aangezien ze denken dat het niet de keuze van de speler is geweest, maar van zijn club MTK Boedapest. Roda JC moet nu wel op zoek naar een nieuwe spits.

FOK! Prijswinnaars week 28 en 29

De afgelopen 2 weken waren er weer leuke prijzen te winnen op FOK! Tijd om de winnaars bekend te gaan maken.

De winnaars van The Lion King Prijsvraag zijn geworden:

prenobe
YoGi_Berra
sp3tt3rp03p
Stefan1981

Het goede antwoord moest zijn: Jon van Eerd en Matthew Broderick. Gefeliciteerd! De pakketten met daarin een DVD of VHS van The Lion King en een Lion King T-shirt gaan morgen op de post.

De winnaars van een MINDHUNTERS horloge zijn geworden:

King_Nothing
kakiay42
bortan1

Het goede antwoord dat zij hebben gegeven is: Sick Boy.
Gefeliciteerd! Ook jullie horloges gaan morgen met de post mee.

De komende weken zullen er geen prijswinnaars bekend gemaakt worden. Dit zal pas in week 33 gebeuren. Nog even in spanning afwachten dus...

'Vierdaagse Syriër' verdacht van moordplan

De hoofverdachte omtrent de bedreiging van militaire deelnemers aan de 88ste editie van de Vierdaagse van Nijmegen, wordt verdacht van poging tot moord. De 37-jarige Syriër Yvar H. uit Ooij werd afgelopen zaterdag in de Nijmeegse binnenstad door een arrestatieteam overmeesterd. De andere man die vastzit in deze zaak, een 33- jarige Libanees die in een asielprocedure zit, wordt verdacht van bedreiging.

Bij de huiszoeking in de hoekwoning van het gezin van Yvar H. in de Prinses Irenestraat zijn géén wapens of explosieven aangetroffen. Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem gaat er desondanks van uit dat beide mannen een gewelddadige actie tegen militaire deelnemers aan het wandelevenement wilden beramen.

Buurtbewoners in Ooij willen snel opheldering van justitie of hun buurman nu wel of geen gevaarlijke terreurverdachte is. De angst zit er goed in, aldus een naaste buur van het gezin. De buurt heeft verder vooral te doen met de vrouw van H., de 28-jarige Wafa en haar twee kinderen Jara (6) en Maja (5), die vertwijfeld door de buurt heenlopen. De naaste buren, de familie Huisman: ''Wij weten niet zo veel raad met de situatie. Ze kunnen amper Nederlands verstaan, laat staan spreken''. Alleen de twee dochtertjes kunnen zich redelijk in het Nederlands redden.

Volgens de advocaten van het gearresteerd duo ontkennen beiden de ten laste gelegde feiten.

Milieugroep vernielt veld genaardappelen

Op een akker nabij de Eemshaven heeft een milieu-actiegroepering die zich Future World noemt, een genetisch gemanipuleerd aardappelveld vernield. Alle aardappelplanten zijn met een bestrijdingsmiddel besproeid, waardoor ze zijn afgestorven.

Volgens 'Future World' dient zetmeelconcern Avebe zich te onthouden van ''gentech waanzin'' en moet het ophouden ''met voor God spelen''. Het veld behoort toe aan Avebe, het eerste bedrijf in Nederland dat proeven doet met transgene aardappelen.

Volgens een woordvoerder van Avebe kunnen genetisch gemanipuleerde aardappelen juist een aanzienlijke milieubesparing opleveren, omdat bij de teelt van die aardappelen veel minder chemicaliën nodig zijn. Avebe bezit nog zeven andere proefvelden in Groningen en Drenthe. Deze worden vanaf nu extra bewaakt.

In het verleden zijn vaker proefvelden met genetisch gemanipuleerde gewassen vernield. Onder meer door actiegroepen als de Ziedende Bintjes, De Razende Rooiers en Het Vurige Virus.

Op de radicale actiesite Indymedia staat meer info over de actie.

Vermist jongetje teruggevonden dankzij 'sms-alert'

Twisted_TpaU had ons via de nieuws-submit te melden:

Het nieuwe sms-alert systeem van de politie Tilburg heeft al resultaat opgeleverd. Een 8-jarig jongetje uit de Brabantse stad werd teruggevonden doordat de politie een sms-je had rondgestuurd. Het jongetje was om 11:00 uur naar zijn opa en oma gefietst. Die waren echter niet thuis. Toen het jongetje rond 16:30 uur nog niet terug was, sloegen zijn ouders alarm. Een kwartier nadat de sms was verstuurd vond een buurtbewoonster de knaap terug.

Sinds 1 juli doet de politie van Tilburg een proef met een sms-waarschuwingsservice. Bewoners van de wijk 'De Reeshof' kunnen zich opgeven voor de dienst. Ze worden vervolgens op de hoogte gehouden van bijvoorbeeld een inbreker, een straatrover of een vermist kind. 650 Mensen hebben zich aangemeld voor het waarschuwingssysteem.

Politieagent schiet op voetgangers

Icoon opmerkelijk nieuwsEen politieagent uit het Tsjechische Plzen heeft op voetgangers geschoten toen zij het rode licht bij een voetgangersoversteekplaats negeerden. Niemand is hierbij gewond geraakt. Het voorval wordt door de plaatselijke politie onderzocht.

Een woordvoerder van de politie in Plzen verklaart dat 'door een mannelijke politieagent schoten zijn afgevuurd', maar wil verder niet op de zaak ingaan. Volgens een krant vuurde de agent meerdere schoten af toen voetgangers bij een oversteekplaats zijn verzoek negeerden om te blijven staan totdat het licht op groen sprong.

Opnieuw topfavoriet naar huis

Iban Mayo start vandaag niet in de vijftiende etappe van de Tour de France.

Wat de preciese reden van de opgave van de Bask is, wil zijn ploeg Euskatel niet zeggen.

Mayo, die vorig jaar nog zesde werd, rijdt dit jaar een rampzalige Tour. Afgelopen zaterdag wilde de kopman van Euskatel al afstappen, maar toen wist zijn ploegleider hem nog te overtuigen om verder te rijden.

Vijf weken geleden wist Mayo nog de Dauphine Libere te winnen en klopte Armstrong toen in de bergtijdrit . De val van de trots van Baskenland is dan ook opmerkelijk te noemen.

'Australische tieners filmden moord op zwerver'

Icoon Buitenlands nieuwsEen getuige vertelde vandaag aan de kinderrechtbank van het Australische Melbourne dat vier Australische jongens op video hebben vastgelegd hoe zij een dakloze man in brand hebben gestoken. Na de daad overleed het slachtoffer aan zijn verwondingen.

De jongens staan terecht voor het in brand steken van het onderkomen van de 66-jarige Arthur Burrows, dit terwijl de man nog binnen zat. Hiervan zou een videoband zijn gemaakt, die de getuige had gezien. De videoband is later vernietigd. De website Bumfights.com zou de inspiratiebron zijn voor de jongens. Op deze site zijn veel filmpjes te zien waarin zwervers elkaar tegen betaling aftuigen.

Jongetje (6) vermoord en in oven gestopt

Esposa had ons via de nieuws-submit te melden:

In een oven in een appartement in de Griekse hoofdstad Athene is het dode lichaam van een 6-jarige jongen aangetroffen. Het ventje was verpakt in plastic, dat ondertussen door de warmte van de oven was gesmolten.

De politie verklaarde dat de jongen eerst met messteken om het leven is gebracht, en daarna in de oven is gelegd. Vermoedelijk heeft de 24-jarige zus van het jongetje er iets mee te maken. Zij is opgepakt en wordt op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis ondervraagd.

Da Matta mist het oude Hockenheim

Cristiano da Matta mist het oude circuit van Hockenheim, waar hij als F3000-coureur races reed. Het nieuwe Hockenheim vindt hij maar gewoontjes.

Na de grootschalige verandering van het circuit in 2001 zijn coureurs het met de organisatie eens dat het veiliger voor ze is geworden. Veel coureurs blijven echter wel aangeven dat het wel veel minder leuk is geworden om op Hockenheim te racen.

Da Matta vertelde: "Het oude circuit had bijzondere karakteristieken. Compleet verschillend met het nieuwe circuit, wat veilig is maar een normaal circuit is. Rondrijden op het nieuwe circuit is relatief gemakkelijk."

Rafael en Sylvie gaan trouwen

Ella had ons via de nieuws-submit te melden:

Silvie Meis en Rafael van der VaartVoetballer Rafael van der Vaart van Ajax en TMF-presentatrice Sylvie Meis gaan op 4 juni 2005 trouwen in Heemskerk. Vlak voor het EK voetbal in Portugal heeft de 21-jarige aanvaller zijn zes jaar oudere vriendin in het diepste geheim ten huwelijk gevraagd. Ze kennen elkaar nu bijna anderhalf jaar.

Er gingen al langer geruchten dat het koppel zou gaan trouwen. In een interview met het glamourblad Pulse maakt het stel het nu definitief bekend. Het aanzoek van Van der Vaart deed hij tijdens een vakantie in het Spaanse Marbella. "Na een heerlijk diner stelde ik haar voor om een strandwandeling met me te maken. Toen ik zag dat we alleen waren, ben ik door mijn knieën gegaan en heb ik haar om haar hand gevraagd", vertelt Van der Vaart.

"Ik huilde van blijdschap en geluk en daarna heb ik vier dagen lang voortdurend naar mijn hand gekeken omdat ik steeds naar die mooie ring wilde kijken", zo zegt Silvie Meis. Zonder tranen, maar net zo emotioneel was ook Rafael nadat Sylvie ja zei. "Huilen moest ik niet, omdat ik ben niet zo'n emotioneel mens ben, maar er ging wel van alles door mij heen."

Foto: Algemeen Dagblad

Piil verlaat de Tour de France

Op de rustdag is toch nog een renner afgestapt. Jacob Piil van CSC verlaat de Tour met knieproblemen.

Piil was een van de smaakmakers deze tour. Hij was veelvuldig actief in de ontsnappingen. Hij stond na de bergen nog 45ste in het algemeen klassement, met een achterstand van 38.47.

Ploegleider Riis maakte het afstappen bekend: "Jacob heeft een spierblessure bij zijn knie opgelopen en verschijnt morgen niet aan de start in Valréas."

Smith tekent bij ADO Den Haag

ADO Den Haag is tot een overeenkomst gekomen met talent Jamie Smith. De 23-jarige Schot tekent een éénjarig contract met een optie voor nog twee jaar.

Ondanks dat ADO Den Haag Smith amper heeft kunnen beoordelen is toch besloten hem een contract aan te bieden. Smith speelde één helft tegen Top OSS en trainde een half uur mee.

De talentvolle Schot is in principe een rechtsbuiten maar kan ook op het middenveld en in de aanval uit de voeten.

Kluivert dicht bij Newcastle transfer

De Engelse media meldt dat Patrick Kluivert dicht bij een overgang naar Newcastle United staat. Voor het eind van de week zou de transfer rond kunnen zijn.

Kluivert mag bij Barcelona gratis vertrekken en de club heeft ook liever dat de speler vertrekt. Lang bleef onduidelijk met welke clubs Kluivert contact had. Wat hij wel liet blijken was dat hij graag naar een Engelse topclub zou vertrekken.

Paul Foortse, de manager van Kluivert vertelde over de onderhandelingen met Newcastle United: "We zijn hoopvol, want allebei de partijen willen wel. Beide partijen willen tot een akkoord komen, dus we zijn optimistisch. Het is een zaak van dooronderhandelen of niet. We verwachten dat het aan het eind van de week rond zal zijn."

Drogba definitief naar Chelsea

Mateja Kezman krijgt er bij Chelsea een grote concurrent bij. Het is Chelsea eindelijk gelukt Didier Drogba te kopen van Olympique Marseille.

Het was al langer bekend dat Chelsea Drogba graag zou willen kopen, maar de onderhandelingen met Olympique dreigden vast te lopen op de transfersom. Uiteindelijk is er een akkoord gesloten over een transfersom van 36 miljoen euro. Sinds de komst van Roman Abramovich bij Chelsea heeft de club nu al 174 miljoen euro aan transfers uitgegeven.

Het afgelopen seizoen was Drogba uitermate succesvol in Marseille. Hij scoorde 19 doelpunten in de Franse competitie en elf keer in de Europese competities. Als vervanger bij Olympique word Ibrahimovic genoemd, maar die heeft aangegeven liever bij Ajax te blijven.

Zware straffen leden Janjawid milities

Meldde Amnesty International gisteren in een rapport over massa verkrachtingen in Soedan door Arabische Janjawid milities, nu zijn er voor het eerst tien leden van die milities door een Soedanese rechter veroordeeld.

De tien Janjawid-leden kregen zware islamitische straffen wegens onder meer moord en roof in de regio Darfur. Van alle tien zal een hand en een voet worden geamputeerd. Bovendien moeten ze zes jaar lang de cel in.

De regering in Soedan staat onder zware druk om op te treden tegen de Arabische Janjawid-milities, die de zwarte niet-Arabische Soedanezen middels verkrachtingen en moord intimideren. In Soedan woedt al tientallen jaren een burgeroorlog tussen de Arabische, islamitische regering in het noorden en de zwarte, overwegend christelijke en animistische bevolking in het zuiden.

Pasanen naar Werder Bremen

Ajax-speler Petri Pasanen speelt de komende vier jaar bij de Duitse kampioen Werder Bremen.

De Finse verdediger mocht vertrekken bij Ajax, waar hij niet meer in aanmerking kwam voor een plek in het eerste elftal.

Ook ex-SC Heerenveen speler Daniel Jensen vertrekt naar Bremen. De Deense middenvelder, die afkomstig is van het Spaanse Murcia, maar het afgelopen seizoen op huurbais speelde voor de Engelse club Portsmouth, tekent net als Pasanen, een vierjarig-contract.

Nigerianen vrezen 'nummers des doods'

ircle had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsNigerianen durven hun mobiele telefoon bijna niet meer op te nemen. Reden daarvoor zijn de geruchten over 'nummers des doods.' Een belletje van een 'nummer des doods' zou het acute overlijden van de ontvanger ervan tot gevolg hebben. Volgens een woordvoerder van de Nigeriaanse mobiele aanbieder V-mobile zijn de geruchten onzin.

''Het is absoluut onmogelijk om dood te gaan door een gsm op te nemen'', aldus de woordvoerder. Een journalist besloot vervolgens de proef op de som te nemen en belde beide nummers op. Hij kreeg geen gehoor en kon dus ook niet vaststellen of de geruchten op waarheid berusten.

Enkele jaren geleden deed in Nigeria het gerucht de ronde dat je seksuele organen verdwenen als je de hand van bepaalde personen schudde. Dit liep uit de hand nadat verschillende mensen ervan beschuldigd werden organen te laten verdwijnen. Later bleek dat niemand zijn organen kwijt was.

Israëlische rechter geliquideerd

Icoon Buitenlands nieuwsEen 49-jarige Israëlische rechter, Adi Azar, is vandaag in zijn auto geliquideerd door een man op een bromfiets. Dit gebeurde vlakbij zijn huis in de stad Ramat Hasharon. Het motief voor de moord is onduidelijk, maar volgens de Israëlische minister van Justitie was het geen terroristische aanslag. Verder zei hij dat dit de eerste moord op een rechter in de geschiedenis van Israël was.

De Israëlische premier Ariel Sharon reageerde geschokt op het gebeuren. De al-Aqsa martelarenbrigade heeft de aanslag opgeëist, maar deze organisatie heeft volgens de BBC wel vaker onterecht aanslagen opgeëist.

Subheader

Elektricien overleeft schok van 10.000 volt

Icoon Buitenlands nieuwsEen Servische elektricien heeft een elektrische schok van 10.000 volt overleefd. Het ongeluk gebeurde in een fabriek in het Servische Krusevac. Slavoljub Sosic, die aan het werk was, vloog door de schok zes meter de lucht in. Collega's die alles zagen gebeuren belden vervolgens de hulpdiensten, waarna de man met spoed in een ziekenhuis werd opgenomen.

De man is inmiddels al weer herstellende. ''Sosic heeft ontzettend veel geluk gehad. Er zijn maar weinig mensen die zulke grote schokken overleven. We hebben geen idee hoe hij dit heeft kunnen overleven,'' aldus een dokter.

Meer blote torso's op het voetbalveld

Re_plaY had ons via de nieuws-submit te melden:

Door twee vrouwelijke leden van het Duitse parlement is een motie ingediend met het verzoek de gele kaart te schrappen, die staat op het uittrekken van het voetbalshirt. Het duo voert een actie voor meer blote bovenlijven op het voetbalveld.

De dames schreven ook een open brief aan de Duitse voetbalbond waarin ze hun eisen duidelijk maakten. Het tweetal kwam in actie na de wedstrijd Portugal-Nederland op het EK. Na het scoren van een doelpunt ontblootte de Portugese sterspeler Christiano Ronaldo zijn torso en ging vervolgens op de bon. ,,We kunnen niet begrijpen hoe het vrijwillig tonen van een aantrekkelijk mannenlichaam kan leiden tot protesten'', lichtten de politici toe.

Chauffeurs dronken naar groepsgesprek verkeersslachtoffers

Icoon Buitenlands nieuwsDrie Amerikaanse mannen die waren veroordeeld omdat ze dronken achter het stuur zaten, moesten van de rechter naar een groepsgesprek met verkeersslachtoffers. De slachtoffers zouden daar vertellen hoe dronken chauffeurs hun leven kapot hebben gemaakt.

De drie veroordeelden werden echter ter plekke gearresteerd voor openbare dronkenschap. ''Deze verkeersslachtoffers maken speciaal tijd vrij om dronken chauffeurs duidelijk te maken wat ze kunnen aanrichten. Het moet voor hen ontmoedigend zijn om te zien dat de drie stomdronken waren,'' aldus een politiewoordvoerder.

Dirigent Carlos Kleiber overleden

weet_ik_veel had ons via de nieuws-submit te melden:

De bekende dirigent Carlos Kleiber is op 13 juli overleden na een lang ziekbed. Kleiber is 74 jaar geworden. De musicus is gestorven in zijn vakantiehuis in het Sloveense dorpje Konjsica. Dat meldde het Sloveense persbureau STA maandag op gezag van familieleden van de musicus. Hij is zaterdag in Konsjica begraven.

Hoogtepunten uit Kleibers werk zijn uitvoeringen van de opera's Tristan und Isolde van Richard Wagner, Otello van Giuseppe Verdi en Carmen van Georges Bizet. In 1994 beleefde hij ongekende triomfen met uitvoeringen van Der Rosenkavalier van Richard Strauss in Wenen. In 1989 en 1992 werd het traditionele nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker in Wenen door Kleiber gedirigeerd.

Kleiber ontving in zijn leven vele onderscheidingen waaronder de prestigieuze Gouden Baton van de Scala in Milaan. De laatste jaren leidde Kleiber een teruggetrokken bestaan in de omgeving van München.

Inbreker mietert in de aardbeiensiroop

Icoon opmerkelijk nieuwsEen 24-jarige inbreker uit de Amerikaanse stad Jackson dacht dat het inbreken in een van de lokale ijssalons een fluitje van een cent ging worden. Hij kwam echter van een koude kermis thuis. Hij liep een groot vat aardbeiensiroop omver, gleed uit en werd helemaal bedekt met het kleverige goedje.

Daarbij verloor hij ook zijn portefeuille. Politieagenten, die reageerden op het alarm, konden de man vervolgens gemakkelijk opsporen. Toen de dader zijn deur opendeed zat hij nog steeds onder de aardbeiensiroop. Hij moet nu terechtstaan voor inbraak.

Noord-Korea voor het eerst online

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Het communistische Noord-Korea heeft zijn eerste stap op het internet gezet. De eerste website van het communistische bolwerk is een staatssite. De site draait vooral om de verheerlijking van haar leiders.

De site bevat nog wel veel kinderziekten. Het oproepen van een boek over muziek van de huidige leider Kim Jong in pdf-formaat blijkt onmogelijk. Ook het downloaden van de in mp3-formaat aangeboden favoriete muzieknummers van de grote leider is onmogelijk. Domeinregistratie met het achtervoegsel .kp wordt op internet aangeboden, maar dat werkt niet echt. Voor zover bekend zijn er geen sites met het achtervoegsel .kp.

Armband met satellietzender voor kinderen

NuX_NuFF had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Wetenschappelijk nieuwsBezorgde ouders kunnen hun kinderen binnenkort altijd en overal volgen of opsporen. Binnen enkele maanden komt er een armband op de Britse markt die een satellietzender bevat en op enkele meters na precies aangeeft waar de drager zich op dat moment bevindt. Het idee voor de 'elektronische koebel', zoals de Britten het noemen, komt uit de Verenigde Staten.

Daar wordt het aan oude mensen met de ziekte van Alzheimer gegeven. De armband bevat naast een horloge met microfoon, een 'paniektoets' waarmee een hulpoproep naar de politie kan worden gestuurd. Het sluitingsmechanisme van de armband werkt via de computer en verhindert dat jonge kinderen zich van het apparaat ontdoen.

Volgens critici verhinderen overbezorgde ouders die de armband aanschaffen dat hun kinderen volwassen worden en van hun ouders loskomen. Ook kan er volgens hen niet verhinderd worden dat ze slachtoffer van pedofielen worden.

Europa wil meer geld terugkeer asielzoekers

Re_plaY had ons via de nieuws-submit te melden:

Als het aan Europees commissaris Vitorino (justitie en asiel) ligt wordt er vanaf 2006 zesmaal zoveel geld voor de begeleide terugkeer van asielzoekers vrijgemaakt. Dat zou neerkomen op een bedrag van 90 miljoen euro per jaar. Dit geld wordt ingezet als vergoeding voor landen buiten de Europese Unie die akkoorden sluiten over de terugname van uitgeprocedeerde asielzoekers.

De eurocommissaris denkt zelfs dat het bedrag tot aan 2013 zou kunnen oplopen. Dit is afhankelijk van het aantal landen waarmee terugkeerakkoorden gesloten kunnen worden. Nog voordat zijn ambtstermijn in oktober afloopt wil Vitorino akkoorden hebben gesloten met Rusland, Oekraïne, China, Turkije, Marokko, Algerije en Pakistan.

Na een overleg met de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken gaf de eurocommissaris zijn steun aan voorstellen van Nederland als EU-voorzitter om op termijn te komen tot één asielsysteem in Europa. 'Daarbij gaat het overigens niet om een harmonisatie van de systemen in de verschillenden lidstaten', aldus minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie). 'We willen lidstaten op grond van historische situaties en hun bevolkingsoorsprong wel eigen systemen laten behouden', stelde de bewindsvrouwe verder.

Uiteindelijk moet Europa wel één en dezelfde aanmeldprocedure moeten hebben voor het hele grondgebied. Bovendien moeten de asielzoekers in alle EU-landen dezelfde status krijgen. Verder moeten ook de criteria op grond waarvan een aanvraag wordt beoordeeld in alle lidstaten overeenkomen. Eind september komen de Nederlandse plannen aan bod op een informele ontmoeting van de Europese bewindslieden in Scheveningen.

'Vitesse wil Vreven'

Stijn Vreven zal wel eens de nieuwe rechtsback kunnen worden van Vitesse. De Belg heeft bij 1. FC Kaiserslautern een contract tot 2006, maar geen toekomst meer.

Vreven heeft wel de eerste aanbieding van Vitesse naast zich neergelegd. De Belg is vanwege een knieoperatie voorlopig ook niet inzetbaar. 1. FC Kaiserslautern zal Vreven bij een transfer weinig in de weg leggen. De Duitse club wou in de winterstop al af van de rechtsback, die een overgang naar West Ham United eerder zag afketsen.

Een andere rechtsback, de Schotse international Gary Caldwell, is ook een optie voor de Arnhemmers. De Arnhemse club hikt echter aan tegen de hoge vergoeding van de opleidingskosten, waar Newcastle United recht op heeft.

Jordi Cruijff afgetest bij Bolton

Jordi Cruijff is er niet in geslaagd een contract te verdienen bij het Engelse Bolton Wanderers.De dertigjarige middenvelder werd afgetest door The Trotters.

Jordi was een week op stage bij de club in het Premiership. Hij ging mee om trainingskamp naar Italië maar kon de coach Sam Allardyce niet overtuigen van zijn kwaliteiten.

Allardyce reageerde stellig op berichten die suggereren dat Rivaldo op het punt staat naar Bolton te komen. 'Ik kan bevestigen dat Rivaldo niet naar ons komt. Het is absolute nonsens.'

Tepelpiercing Nicole Richie zorgt voor opschudding

Fred. had ons via de nieuws-submit te melden:

Onlangs beleefde Nicole Richie, dochter van zanger Lionel Richie, een vrij gênant moment. Nadat op het vliegveld het alarm van de metaaldetector verschillende keren was afgegaan moest ze haar borsten tonen aan beveiligingsmensen. Dat meldden diverse Ierse online magazines en kranten.

Richie had de beveiliging ingelicht over haar piercing. "Meestal is dat wel voldoende, maar deze keer zei de vrouw: 'Ja, en dan?'", aldus Nicole. Naar eigen zeggen werd zij door twee vrouwen naar een niet erg rustige plek gebracht, waar haar gevraagd werd haar truitje uit te doen. "Gelukkig ben ik niet echt een verlegen persoon, maar stel dat ik dat wel was? Mensen met aanstekers laten ze aan boord, maar een tepelpiercing, dat kan niet? Wat zou ik er mee moeten doen? Iemand in het oog steken?", vroeg een verontwaardigde Nicole zich af.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #848
special
AI Picture Gallery #110
special
AI Picture Gallery #109
special
Random Pics van de Dag #847
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #142
special
Weekend gifdump #103
©FOK.nl e.a.