Antisteekvesten voor artsen in Randstad

Icoon Binnenlands nieuwsHet Algemeen Dagblad meldt vandaag dat Artsen en ambulancepersoneel in de Randstad sinds enkele maanden antisteekvesten krijgen van de ziekenhuizen waar ze werken. Op die manier zijn ze beter beschermd tegen agressieve patiënten. In totaal hebben al vier ziekenhuizen, in Rotterdam en Amsterdam, de op maat gemaakte lichaamspantsers in gebruik genomen.

Ambulancepersoneel krijgt de vesten aan bij riskante klussen, artsen op EHBO-afdelingen krijgen ze aan als ze agressieve patiënten moeten behandelen. De antisteekvesten wegen 1,4 kilo en zijn op de borst en rug voorzien van harde panelen. Ze worden onder normale werkkleding gedragen en bieden bescherming tegen aanvallen met steekwapens, stukken glas en naalden.

Uit recent onderzoek is gebleken dat de helft van het ambulancepersoneel de afgelopen jaren te maken kreeg met mishandeling en beroving. De daders zijn vaak dronken of psychisch gestoorde patiënten. De kans dat een hulpverlener klappen krijgt is het grootst in de randstad.