Google damt verkoop Gmailadressen in

Gmail, de nieuwe emailservice van Google, heeft de laatste maanden al veel stof doen opwaaien. Zo werd de 1000mb gratis inbox gezien als een 1-aprilgrap, en werd er veel ophef gemaakt over het feit dat een feature in de emailservice het gedrag van de gebruiker scande om zo gepaste advertenties te tonen. Dat was echter nog lang niet alles. Toen de testversie van Gmail aan een gering aantal internetters werd doorgespeeld, en zij de beschikking kregen over zogenaamde invites om hun vrienden ook te laten genieten van het elektronische postvak, brak het pas echt los. Al snel ontstond er een levendige handel in de uitnodigingen, en werden ze zelfs voor soms aanzienlijke bedragen verkocht via eBay.



Ondanks het feit dat de beweeglijke handel voor veel gratis reclame zorgt, wil Google een nieuwe clausule opnemen in haar policy die het voor uitbaters onmogelijk maakt geld te verdienen met de service. In de nieuwste toevoeging aan de Gmail-beleid wordt het verkopen, verhandelen en herverkopen van invites verboden. Ook het op een andere manier uitbaten voor commerciële doeleinden valt onder het verbod. De ontstane doorspeelacties op het FOK!forum blijven dus toegestaan, gezien het feit dat niemand hier voordeel uit trekt behalve de ontvanger van de uitnodiging.


Nog geen invite gekregen maar wel graag een Gmail account, bezoek het FOK!forum en regel er eentje!


De wijziging in het beleid heeft niet als doel het uitwisselen van Gmail-invites onmogelijk te maken. Sterker nog, dit moedigt het bedrijf alleen maar aan. Google wil voorkomen dat de zogenaamde accountjagers er met de mooiste emailadressen vandoor gaan, en deze voor veel geld van de hand doen. Eenzelfde gebeurde in de begindagen van het internet, toen veel mensen over de rug van bedrijven geld wilde verdienen door tientallen domeinnamen te registreren en te verkopen met veel winst.