Megaclaim tegen Nederlandse hacker (16)

Er is een claim ingediend van 600.000 euro tegen een 16-jarige computernerd uit Eindhoven. De claim is afkomstig van een Amsterdams reisbureau dat, door hack-activiteiten van de jeugdige computerspecialist, een gehele databank waar jarenlang aan was gewerkt zag verdwijnen. De knaap had de databank gewist om er spelletjes te kunnen opslaan.

De computerkraker verschafte zich via internet toegang tot computers met bij voorkeur grote geheugencapaciteit. Hij gebruikte deze ruimte voor het opslaan van onder meer computergames, waar andere hackers dan weer gebruik van konden maken. De scholier bekende aan de politie dat hij onder meer computers van drie universiteiten en van een rekencentrum in ScandinaviŽ heeft gekraakt.

De scholier uit Eindhoven maakte deel uit van een virtuele bende, die onder de namen Hackmachine en Base Terrorist actief was. Hij ontwikkelde een programma waarmee miljoenen computers in alle werelddelen volautomatisch benaderd konden worden. Talloze van die computers bleken toegankelijk.

De jongen beging echter een kapitale blunder, waardoor hij getraceerd kon worden. De Amsterdamse digitale recherche, die de activiteiten van jonge hacker in kaart bracht, had de grootste moeite om de knaap te volgen. ''We voelden ons af en toe een beetje analfabeet in computerland. We werden geconfronteerd met tientallen nieuwe woorden met een vaak heel eigen betekenis. Een wereld van voornamelijk jeugdigen, die duidelijk een andere taal spreken''. Het voorval maakt volgens de recherche duidelijk dat er dringend specialistische digitale rechercheurs moeten komen.