VS klagen Greenpeace aan in bizarre rechtzaak

Aanstaande maandag begint in Miami een rechtszaak tegen Greenpeace. De rechtszaak is uniek omdat voor het eerst de organisatie zelf wordt aangeklaagd en is bizar omdat de aanklacht wordt gedaan op basis van een wet die stamt uit 1872 en voor het laatst in 1890 in een rechtszaak is gebruikt. De aanklacht luidt 'sailor mongering', een antipiraterij wet.


De aanklacht is het gevolg van een geweldloze actie van Greenpeace in april 2002, daarbij enterden twee Greenpeace-activisten het schip 'APL Jade' drie mijl voor de kust van Miami. Het schip vervoerde illegaal gekapt hardhout uit Brazilië, dat voor grof geld en geheel legaal wordt verkocht. De activisten toonden bij de actie spandoeken met daarop teksten als 'President Bush, Stop Illegal Logging'. Zes activisten werden na deze actie gearresteerd en veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee dagen, die ze inmiddels al in voorarrest hadden uitgezeten. De openbare aanklager nam geen genoegen met deze veroordeling en kwam na vijftien maanden met de 'sailor mongering' op de proppen.

De wet die 'Sailor mongering' verbiedt, is in de tweede helft van de negentiende eeuw opgesteld omdat bordelen schepen vol prostituees en drank naar schepen stuurden die op het punt stonden een haven binnen te lopen. De zeelieden werden vervolgens dronken gevoerd, waarna ze op de wal werden vastgebonden, om vervolgens de handelswaar te stelen. De wet verbiedt het niet geautoriseerd aan boord gaan van een schip dat op het punt staat een haven binnen te gaan.

Greenpeace is bang voor de gevolgen als ze de rechtszaak verliezen. Dat zou namelijk betekenen dat ze worden betiteld als een criminele organisatie. Daarnaast zou het een zware klap betekenen voor de actie tegen de illegale houtkap in Brazilië. Ook de vrijheid van meningsuiting van alle andere milieuorganisaties zou in het gedrang kunnen komen. Volgens Greenpeace is de zaak een reactie van de regering op de kritiek van Greenpeace op de milieupolitiek van Bush, die ze steevast de 'Toxic Texan' noemen.