FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 13 mei 2004

Onduidelijkheid over laatste weken Nick Berg

Nyrem had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Irak nieuwsEr is onduidelijkheid over waar Nick Berg, de 26-jarige Amerikaanse ondernemer die in Irak door een groep ontvoerders op gruwelijke wijze werd onthoofd, zijn laatste weken heeft doorgebracht. Hij zou op 24 maart in de Noord-Iraakse stad Mosul zijn gearresteerd, echter zowel Amerikanen als Irakezen ontkennen dat dat door hun is gebeurd. Berg zou op 30 maart naar New York vliegen, echter zijn ouders wachtten die dag tevergeefs op hun zoon.

Een dag later kreeg vader Michael Berg bezoek van de FBI. Die vertelden dat Nick was gearresteerd door de Iraakse politie. Berg had zonder chauffeur of tolk in een auto rondgereden, en een Israëlisch stempel in zijn paspoort pleitte niet voor hem. In een e-mail aan de ouders bevestigde de Amerikaanse diplomate Beth Payne op 1 april dat Nick werd vastgehouden door de VS. "Ik heb vastgesteld dat uw zoon Nick in detentie wordt gehouden door het Amerikaanse leger in Mosul. Hij is in veiligheid."

Kort geding
Michael Berg spande op 5 april bij een federale rechtbank in Philadelphia een kort geding aan waarin hij stelde dat Nicks burgerrechten werden geschonden. Op 6 april werd Nick Berg plotseling vrijgelaten, de dagen daarop telefoneerde en mailde hij met zijn ouders. Hij vertelde daarbij dat hij Irak zo snel mogelijk wilde verlaten. Vanaf 9 april bleef het plotseling stil. Afgelopen zaterdag werd het onthoofde lichaam van Berg gevonden bij een viaduct in Bagdad.

Complottheorieën
Michael Berg denkt dat zijn zoon werd gearresteerd door de Iraakse politie en vervolgens werd overgedragen aan het Amerikaanse leger. Het hoofd van de politie in Mosul, Mohammed Khair al-Barhawi, ontkent echter iets van de zaak rond Berg af te weten. Het Amerikaanse leger zegt Berg nooit te hebben vastgehouden. Op internet doen inmiddels al complottheorieën de ronde over de dood van Berg.


Nick Berg, kort voor zijn onthoofding

Vlaams Blok ziet af van illegalen-kliklijn

De omstreden illegalen-kliklijn, die het Vlaams Blok in België in het leven wilde roepen, komt er toch niet. Dit, nadat het Belgische parlement forse kritiek uitte op het initiatief van de politieke partij. De Vlaamse publieke omroep VRT meldt dit vandaag.

Volgens Dewael, de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, is de kliklijn "onwettig en verwerpelijk." Volgens oud-verkeersminister Durant toont het Blok haar ware gezicht. "Het zijn nazi's. Het is bijna Vlaanderen van 1933, het tijdperk van de verklikking", aldus Durant.

Het Vlaams Blok wilde burgers gaan aansporen om via een mobiel nummer vermoedens over woon- of werkplaatsen van illegalen door te bellen. Concrete gegevens zouden vervolgens door het Blok worden doorgespeeld aan stadsbestuur en politie. Reden hiervoor was, aldus initiatiefnemer Van de Sande, provincieraadslid voor het Blok, dat het Antwerpse gemeentebestuur te weinig doet aan het opsporen van de 10.000 illegalen die naar zijn schatting in de stad wonen.

Vlaams Blok al eerder omstreden bezig
Onlangs oordeelde de rechter dat het Vlaams Blok zich schuldig heeft gemaakt aan racisme. Ze baseerde haar oordeel op basis van de verkiezingsprogramma's van het Vlaams Blok. Met name de pamfletten zouden van racistische aard zijn.

In de pamfletten werd onder meer vermeld welk percentage van de buitenlanders crimineel was. Daarop spanden het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding en door de Liga voor de Mensenrechten een rechtszaak aan. Met het vonnis waren de organisaties dan ook zeer content. Het Vlaams Blok kondigde toen meteen aan in cassatie te gaan. Hierdoor kan de partij toch deelnemen aan de verkiezingen, waarin de partij op een flinke winst staat in peilingen.

[update] Camera prinses M?xima gestolen

yohan.nl had ons via de nieuws-submit te melden:

Een digitale camera van prinses Máxima is recentelijk gestolen in Argentinië. Op de camera staan privé-beelden. Willem-Alexander en Máxima waren vorige week in Argentinië, waar ze het huwelijk van een goede vriend van de prinses, die getuige was bij hun eigen trouwplechtigheid in Amsterdam, bijwoonden.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zijn de beelden te koop aangeboden aan internationale fotobureau's. De RVD benadrukt dat de koper van de beelden zich schuldig maakt aan een misdrijf. Bij verspreiding of gebruik van de beelden gaat het Openbaar Ministerie tot strafvervolging over.

Update 23:19
lollol meldt ons dat op de Argentijnse televisie vandaag (een gedeelte van) de betreffende beelden van Willem-Alexander en Máxima zijn uitgezonden. Op Retecool.com en Staatsgeheim.com is een link naar de beelden te vinden, die door de Argentijnse zender online zijn geplaatst.

Zwaardere strafeis tegen Ajax

In de hoger beroepzaak tegen Ajax met betrekking tot de rellen na de wedstrijd tussen Jong Ajax en Jong Feyenoord op 15 april jongstleden heeft de aanklager betaald voetbal 20.000 euro boete en een voorwaardelijke aftrek van drie punten geëist.

Aanvankelijk was er 15.000 euro boeten en aftrek van drie punten geëist maar volgens de aanklager, Fred Westerbeke, telt de voorwaardelijke straf zwaarder omdat dat ook volgend seizoen zou kunnen gebeuren. Mochten de drie punten dit seizoen worden afgetrokken dan was Jong Ajax nog steeds kampioen geweest.

Komende vrijdag zal de tuchtcomissie van de KNVB uitspraak doen.

VS klagen Greenpeace aan in bizarre rechtzaak

Aanstaande maandag begint in Miami een rechtszaak tegen Greenpeace. De rechtszaak is uniek omdat voor het eerst de organisatie zelf wordt aangeklaagd en is bizar omdat de aanklacht wordt gedaan op basis van een wet die stamt uit 1872 en voor het laatst in 1890 in een rechtszaak is gebruikt. De aanklacht luidt 'sailor mongering', een antipiraterij wet.


De aanklacht is het gevolg van een geweldloze actie van Greenpeace in april 2002, daarbij enterden twee Greenpeace-activisten het schip 'APL Jade' drie mijl voor de kust van Miami. Het schip vervoerde illegaal gekapt hardhout uit Brazilië, dat voor grof geld en geheel legaal wordt verkocht. De activisten toonden bij de actie spandoeken met daarop teksten als 'President Bush, Stop Illegal Logging'. Zes activisten werden na deze actie gearresteerd en veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee dagen, die ze inmiddels al in voorarrest hadden uitgezeten. De openbare aanklager nam geen genoegen met deze veroordeling en kwam na vijftien maanden met de 'sailor mongering' op de proppen.

De wet die 'Sailor mongering' verbiedt, is in de tweede helft van de negentiende eeuw opgesteld omdat bordelen schepen vol prostituees en drank naar schepen stuurden die op het punt stonden een haven binnen te lopen. De zeelieden werden vervolgens dronken gevoerd, waarna ze op de wal werden vastgebonden, om vervolgens de handelswaar te stelen. De wet verbiedt het niet geautoriseerd aan boord gaan van een schip dat op het punt staat een haven binnen te gaan.

Greenpeace is bang voor de gevolgen als ze de rechtszaak verliezen. Dat zou namelijk betekenen dat ze worden betiteld als een criminele organisatie. Daarnaast zou het een zware klap betekenen voor de actie tegen de illegale houtkap in Brazilië. Ook de vrijheid van meningsuiting van alle andere milieuorganisaties zou in het gedrang kunnen komen. Volgens Greenpeace is de zaak een reactie van de regering op de kritiek van Greenpeace op de milieupolitiek van Bush, die ze steevast de 'Toxic Texan' noemen.

"Meer Amerikaanse gruwelgevangenissen"

Volgens recente rapporten van non-gouvernementele organisaties (NGO's) houden de Amerikaanse autoriteiten wereldwijd ongeveer 10.000 gevangenen vast in geheime gevangenissen die hetzelfde regime kennen als de beruchte Abou Ghraib-gevangenis in Irak. Onder andere Human Rights Watch (HRW) en het Internationale Rode Kruis spraken hun bezorgdheid over de situatie in Afghanistan en Guantanamo Bay uit.

Volgens de berichten houden de Verenigde Staten onder het vaandel van 'de strijd tegen het terrorisme' gevangenen uit Algerije, Egypte, Iran, Irak, Palestina, Jordanië, Libanon, Libië, Maleisië, Oman, Saoedi-Arabië, Somalië, Soedan, Syrië, Zweden, Tunesië, Turkije, Oekraïne, Jemen en Groot-Brittannië vast. Zelfs doorgewinterde leden van het Amerikaanse congres zouden echter geen idee hebben waar deze inrichtingen zich bevinden.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch beschuldigde het Amerikaanse leger vandaag in een rapport van "systematische" mishandeling van de gevangenen in Afghanistan. Volgens HRW betreft dit geen op zichzelf staande gevallen. "Afghanen hebben ons sinds een jaar over mishandelingen bericht", aldus Jon Sifton, die bij de organisatie verantwoordelijk is voor Afghanistan. "We hebben de Amerikaanse overheid in 2003 en 2004 herhaalde malen op de problemen gewezen." In diverse gevangenissen zouden gevangenen worden geslagen, blootgesteld aan de vrieskou of uit hun slaap worden gehouden. Enkele gevangenen meldden dat ze naakt werden gefotografeerd. De Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan deelden woensdag al mee dat er een onderzoek is ingesteld naar de mogelijke mishandeling van gevangenen.

Het Internationale Rode Kruis maakte vandaag bekend dat het begin mei een rapport heeft overgemaakt aan de Amerikaanse regering waarin de mishandeling van gevangenen op Guantanamo Bay op Cuba werd belicht. In Guantanamo Bay zitten nog 600 gevangenen opgesloten.

Mishandeling en het denigreren van gevangenen is onder andere verboden in de Geneefse Internationale Rode Kruisverdragen over de behandeling van krijgsgevangenen, maar ook in algemene verdragen zoals het Verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing.

Britse Koningin opent Paragon

De Britse koningin opende woensdag McLaren's nieuwe 'Technology Center'.

Het heeft 7 jaar geduurd en heeft meer dan $500 miljoen dollar gekost om Paragon te bouwen.

Ron Dennis zei dat de fabriek, die tevens ook de eerste Mercedes SLR produceerde, een onderdeel is om te verzekeren dat McLaren aan het voorfront blijft van Britse ingenieursschap.

'Hare Majesteit' ontmoette F1 coureurs David Coulthard en Kimi Räikkönen. Veel van historische grand prix auto's waren aanwezig, waaronder het model dat James Hunt bestuurde en Ayrton Senna's laatst werkende auto uit 1993.

Naast auto's waren ook veel voormalige coureurs aanwezig voor het diner, waaronder andere Alain Prost, Niki Lauda, Mika Hakkinen, Jody Scheckter, Jonathan Palmer, Stefan Johannson, Gerhard Berger, John Watson, Mark Blundell, Allan McNish, Martin Bundle en Jackie Oliver.

Liegende postbode krijgt drie maanden cel

Een postbode uit Wales is veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden nadat hij 1.800 poststukken in een bos achterliet en vervolgens het overlijden van familieleden als vals excuus gebruikte.

Nadat bekend werd dat de 30-jarige Michael Jones de brieven en pakjes uit luiheid niet had bezorgd maar gedumpt, werd hij veroordeeld tot 140 uur gemeenschapsdienst. De lage straf werd opgelegd omdat de rechter medelijden met de man had, die in de afgelopen vier maanden een aantal sterfgevallen in de familie had gehad.

Toen de betreffende familieleden de rechtbank echter meldden dat ze allen nog springlevend waren, werd Jones alsnog veroordeeld tot drie maanden cel. De rechter verklaarde "ontzet" te zijn door de verschrikkelijke leugens van de postbode.

Bom ontploft onder Geleense auto

Via de nieuws-submit werd ons gemeld:

In de Zuid-Limburgse plaats Geleen is vannacht rond 1.00 uur een auto ontploft. De oorzaak van de ontploffing, waarbij niemand gewond raakte, was een bom of een ander explosief voorwerp.

De auto stond geparkeerd in de Breitnerstraat in Zuid-Geleen. Door de kracht van de explosie werden onderdelen van de wagen tot tien meter ver weggeslingerd. De politie heeft nog geen idee wat het motief van de aanslag is en wie er achter zit. De eigenaar van de auto heeft aangifte gedaan.

Leerling vindt 100 dollar in toiletrol

Een Amerikaanse leerling van een lagere school in Michigan deed onlangs een opmerkelijke vondst in een toiletrol. Hij ging de klas uit om even naar de wc te gaan en vond een biljet van 100 dollar.

De eerlijke knul gaf het biljet aan zijn onderwijzer, die de schooldirectie inlichtte. Aangezien niemand de 100 dollar opeiste besloot de leiding het biljet weer aan de gelukkige vinder terug te geven. "We weten helemaal niet hoe 100 dollar in een rol toiletpapier terechtkomt. We zijn al door onze voorraad toiletpapier heen omdat alle leerlingen nu al het toiletpapier afrollen op zoek naar geld," aldus een leerkracht.

"Kaartspel voorspelt aanslag Big Ben"

Eerder berichtten wij over de mogelijkheid dat een kaartspel van Steve Jackson Games de toekomst leek te voorspellen. Het spel, uitgebracht in 1990 toont onder andere de aanslagen op het World Trade Center en op het Pentagon. Het lijkt er op dat met de UFO-waarnemingen in Mexico en de officiële bevestiging daarvan ook kaart drie geopend is. De volgende stap lijkt er op te wijzen dat de Big Ben in Londen opgeblazen zal worden.



Vliegende schotels boven Mexico

De kaart toont UFO's die over een kerk vliegen. De titel zegt: "Church of Middle America", met de tekst "They'll never get it, even when the saucers are flying overhead", wat betekent: "Ze zullen het niet begrijpen, zelfs als de vliegende schotels over ze heen vliegen". Middle America kan geïnterpreteerd worden als Mexico. Religie is volgens het spel ontstaan uit buitenaardse activiteit wat als goden gezien werd. In het spel zijn de New World Order en de aliens een plan aan het uitvoeren om de wereld over te nemen.

Het bedrijf van Steve Jackson werd in 1990 aangevallen door de U.S. Secret Service, waar een zaak tegen hem aangespannen was om het kaartspel van de markt te halen. Uiteindelijk won het bedrijf van Steve Jackson.

Het uit 1990 daterende spel INWO ontving in 1994 de Origins Award for Best Card Game of 1994.

Komende aanslag op de Houses of Parliament

Als de kaarten inderdaad voorspellend zijn, wordt binnenkort de Big Ben in Londen opgeblazen.



Op 24 maart berichtten wij dat de Britse regering een muur van 4,6 meter rond de Houses of Parliament in Londen wil bouwen. In dit paleis, dat vooral bekend is om de klokkentoren Big Ben, zetelen het Britse Lagerhuis en Hogerhuis.

Nederlanders 'plassen' op der Rudi

Tussen Nederland en Duitsland heerst een grote voetbalrivaliteit. Op 15 juni zullen beide landen elkaar tijdens het EK in Portugal treffen en nu lijken de eerste speldeprikjes al uitgedeeld te worden

Een Duitse website meldt dat in Nederlandse winkels stickers worden verkocht met de afbeelding van de Duitse bondcoach Rudi Völler.

Nog niet iets bijzonders zou je denken, ware het niet dat het de bedoeling is om de stickers in een toiletpot te plakken. Indien heren de straal op de krullen van 'der Rudi' mikken zullen ze minder snel naast de pot plassen. De actie wordt in Duitsland minder gewaardeerd, volgens de website gaat het lijnrecht tegen de goede smaak in.

Nederlanders plassen op 'der Rudi'

RodeStier vertaalde en submitte het volgende bericht:

Tussen Nederland en Duitsland heerst een grote voetbalrivaliteit. Op 15 juni zullen beide landen elkaar tijdens het EK in Portugal treffen en nu lijken de eerste speldeprikjes al uitgedeeld te worden. Een Duitse website meldt dat in Nederlandse winkels stickers worden verkocht met de afbeelding van de Duitse bondcoach Rudi Völler.

Rudi Völler stickerNog niet iets bijzonders zou je denken, ware het niet dat het de bedoeling is om de stickers in een toiletpot te plakken. Indien heren de straal op de krullen van 'der Rudi' mikken zullen ze minder snel naast de pot plassen. De actie wordt in Duitsland minder gewaardeerd, volgens de website Freenet.de gaat het lijnrecht tegen de goede smaak in.

Heineken-ontvoerder wil zijn rijbewijs terug

HarigeKerel en DickTator hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsWillem Holleeder, bekend als één van de ontvoerders van biermagnaat Freddy Heineken, wil zijn rijbewijs terug. Na een forse snelheidsovertreding werd het papiertje eind april door de politie in beslag genomen. De politie zegt dat Holleeder vaker aangehouden is omdat hij te hard reed, maar de voormalige ontvoerder ontkent dat.

In een kort geding gaat hij proberen zijn rijbewijs terug te krijgen. Holleeder meent niet zonder te kunnen, omdat hij zich wegens een dreigende moordaanslag niet gewoon op straat kan vertonen. Cor van Hout, één van de andere ontvoerders van Heineken, werd ruim een jaar geleden vermoord. Holleeder verplaatst zich uitsluitend in gepantserde auto's en meent dat dat zonder rijbewijs niet mogelijk is.

Voorlopige EK selectie Kroatië

Kroatië bondscoach Otto Baric heeft de voorlopige selectie van 26 spelers vrijgegeven.

Opvallend in de selectie is Niko Kranjcar, middenvelder van Dynamo Zagreb, die voor de eerste keer is geselecteerd. Na de vriendschappelijk wedstrijd tegen Slowakije op 2 Juni vallen er nog 3 spelers af.

De voorlopige selectie is als volgt:

Doelmannen:
Stipe Pletikosa (Shakhtar Donetsk), Tomislav Butina (Club Brugge) en Joey Didulica (Austria Wien).

Verdedigers:
Dario Simic (AC Milan), Robert Kovac (Bayern München), Igor Tudor (Juventus), Boris Zivkovic (VfB Stuttgart), Josip Simunic (Hertha BSC), Stjepan Tomas (Fenerbahçe), Mato Neretljak (Hajduk Split) en Mario Tokic (Grazer AK).

Middenvelders:
Niko Kovac (Hertha BSC), Milan Rapaic (Ancona), Jerko Leko (Dynamo Kiev), Marko Babic (Bayer Leverkusen), Darijo Srna (Shakhtar Donetsk), Nenad Bjelica (1.FC Kaiserslautern), Giovanni Rosso (Maccabi Haifa), Niko Kranjcar en Jasmin Agic ( beiden Dinamo Zagreb).

Aanvallers:
Dado Prso (AS Monaco), Tomo Sokota (Benfica), Ivica Mornar (Portsmouth), Ivica Olic (CSKA Moskou), Ivan Klasnic (Werder Bremen) en Marijo Maric (FC Kärnten).

Blair geeft fout Irak toe

Nyrem had ons via de nieuws-submit te melden:

De Britse premier Tony Blair heeft woensdag in het Lagerhuis toegeven dat de verslechterde situatie in Irak hem te verwijten valt. Hij nam tijgens het debat de volledige verantwoordelijkheid voor de verslechterende situatie in Irak op zich. "Ik moet de verantwoordelijkheid accepteren voor de positie waarin ik en het land verkeren, omdat ik de premier ben die deze situatie heb veroorzaakt."

Er wordt veel belang gehecht aan Blairs bekentenis binnen Britse politieke kringen. Vorige zomer verklaarde Blair nog tijdens zijn speech voor het Amerikaanse Congres dat de geschiedenis hem van alle blaam zal zuiveren. Nu is het echter voor het eerst dat Blair toegeeft dat hij in het nauw zit, en dat zijn premierschap op de tocht staat.

Door Blairs verklaring wordt het duidelijk dat de Britse regering zich steeds meer distantieert van de VS. Woensdag weigerde Jack Straw, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, de schuld over het martelfotoschandaal te delen met de VS. Hiertoe had de opposite eerder opgeroepen maar hier werd geen gehoor aan gegeven.

Conservatieve punkers steunen Bush

Icoon US verkiezingen 2Steun uit onverwachte hoek voor de Amerikaanse president George W. Bush. In de verkiezingsstrijd hebben zich de 'Conservatieve Punkers' gemengd. Op de website Conservativepunk.com wordt onomwonden de steun uitgesproken voor het conservatieve gedachtengoed in het algemeen en de Republikeinse president in het bijzonder.

De band Gotham Road is één van de groepen achter de website. De band noemt zichzelf 'anti-anti-establishment'. Voorman Michael Graves zei onlangs in een interview met de BBC dat hij vierkant achter Bush staat. "Ik denk dat hij ons land in de juiste richting stuurt." Nick Rizzuto, de man achter conservativepunk.com vindt het conservatisme prima bij punk passen. "De uitgangspunten leggen veel nadruk op persoonlijke verantwoordelijkheid," stelt Rizzuto. De initiatiefnemers willen jonge punkers een alternatief bieden.

Rock Against Bush
Het conservatieve initiatief lijkt te zijn ontstaan als een tegenhanger van de site Punkvoter.com. Op deze site spreken bands als Green Day en Foo Fighters zich juist fel uit tegen de huidige president. De website stelt zich als doel Bush uit het Witte Huis te verdrijven. Punkvoter organiseert daarvoor onder meer concerten onder de leuze 'Rock Against Bush 2004'. De presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten zijn in november.


Gotham Road
Gotham Road

McEwen kan ook winnen

De vierde rit van de Ronde van Italië is gewonnen door Robbie McEwen. Hij was eerste in een sprint waar Petacchi niet eens aan te pas kwam.

Mario Cipollini moest deze nacht in het ziekenhuis van Arezzo verblijven, maar besloot deze morgen toch te vertrekken met de veertien hechtingen in zijn been. Het werd een heel rustige rit, met een aantal ontsnappingen zonder veel betekenis. Hamburger, Backstedt, Ziegler, Albasini, Mori en Podgornik kwamen als eerste op het plaatselijke rondje in Spoleto, maar werden ingelopen. McGee probeerde nog wel weg te raken in de plaatselijke rondjes maar Fassa Bortolo verhinderde dat. Het peloton maakte zich klaar voor een sprint. . McEwen kwam al vroeg op kop en Pollack en Zanotti kwamen nog gevaarlijk opzetten. Maar de overwinning was toch voor McEwen, de tweede van gisteren. De Australiër neemt met deze overwinning ook de puntentrui over van Petacchidie niet aan deze sprint had kunnen deelnemen door het geharrewar vooraan.

Morgen gaat het peloton van Spoleto over een vlakke rit van 164 km naar Valmontone.

top tien vijfde rit
1. Robbie Mc Ewen (AUS, Lotto - Domo) 177 km in 4u24'57"
2. Olaf Pollack (DUI, Gerolsteiner) z.t.
3. Marco Zanotti (ITA, Vini Caldirola - Nobili)
4. Alexandre Usov (WRu, Phonak)
5. Crescenzo d'Amore (ITA, Acqua e Sapone)
6. Eddy Mazzoleni (ITA, Saeco)
7. Andris Nauduzs (LET, Domina Vacanze)
8. Simone Cadamuro (ITA, De Nardi)
9. Fred Rodriguez (USA, Acqua e Sapone)
10. Alejandro Borrajo (ARG, Panaria - Margres)

top vijf klassement
1. Gilberto Simoni (ITA, Saeco) in 23h34'35
2. Damiano Cunego (ITA, Saeco) op 13 sec.
3. Yaroslav Popovych (OEK, Landbouwkrediet - Colnago) op 21 sec.
4. Franco Pellizotti (ITA, Alessio - Bianchi) op 29 sec.
5. Gerhard Trampusch (OOS, Acqua e Sapone - Mokambo) op 41 sec

Coulthard: "Ralf gaat naar Toyota"

Volgens McLaren-coureur David Coulthard heeft Ralf Schumacher reeds een contract met Toyota

"Haast iedereen in de paddock weet dat er een overeenkomst is tussen Ralf en Toyota. Het nieuws is alleen nog niet officieel aangekondigd. Al is niks natuurlijk 100% zeker," aldus David Coulthard.

Het laatste punt dat nog besproken zou moeten worden tussen Ralf en Toyota zou het exacte loon zijn. Coulthard hoopt intussen dat hij Ralf bij Williams mag gaan vervangen. Hij zegt dat de gesprekken met de andere teams goed verlopen. Buiten Williams zou de Schot ook in gesprek zijn met Jaguar.

Ralf begrijpt kritiek Whiting niet

Ralf Schumacher is het oneens met Charlie Whitings commentaar op hem na de race van Imola. Tijdens de race had Ralf een aanvaring met Fernando Alonso.

De Duitser begrijpt niet dat Charlie Whiting na de race in Imola zei dat hij meer ruimte voor ander coureurs moet laten tijdens inhaalmanoeuvres. "Is dat dan alles wat de anderen hoeven te doen, het gat induiken en er rekening mee houden dat ik plaats moet laten?" aldus een gepikeerde Ralf Schumacher.

"Ralf moet gewoon voorzichtiger worden wanneer iemand anders hem probeert in te halen. Hij kan dat niet verkroppen en dan gaat het fout", aldus Whiting.

Al in Bahrein kreeg Schumacher een zelfde waarschuwing na een duel met Takuma Sato.

Button snelste in de regen op Paul Ricard

Gisteren heeft Jenson Button de snelste tijd gereden op het natte Paul Ricard. Al 's ochtends noteerde Button de snelste tijd. 's Middags werden de tijden niet meer verbeterd omdat het zuid-franse circuit werd geteisterd door noodweer.


Button reed gisteren 72 ronden en hield iedereen achter zich. Naast BAR waren ook Williams, McLaren, Toyota, Renault en Jordan van de partij.

1 Button BAR 01:32: 954
2 Pizzonia Williams 01:33:130
3 Wurz McLaren 01:34:511
4 Panis Toyota 01:35:132
5 Montagny Renault 01:35:583
6 De la Rosa McLaren 01:35:657
7 Gené Williams 01:35:850
8 Zonta Toyota 01:37:033
9 Heidfeld Jordan 01:37:383

Protest Wales andermaal afgewezen

Nadat eerder de UEFA het protest van Wales tegen de Russische deelname aan het EK2004 had afgewezen is nu ook het internationaal sporttribunaal in Lausanne tot de conclusie gekomen dat de Russen gewoon mogen gaan.

Wales verloor tijdens bij de beslissingswedstrijden van de Russen maar later werd bij één van de Russische spelers dopinggebruik geconstateerd. Titov, de desbetreffende speler zat tijdens de eerste wedstrijd op de reservebank maar werd na dat duel wel positief getest op dopinggebruik, de tweede wedstrijd kwam hij desondanks wel in actie.

Wales wilde dat naar aanleiding hiervan het Russissche team gestraft zou worden zodat ze zelf naar het EK zouden gaan. De UEFA keurde in eerste instantie deze eis af en is nu dus ook door het sporttribunaal in het gelijk gesteld.

Canadese man die opgroeide als meisje pleegt zelfmoord

Morpheus2002 en superbeurt hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een Canadese man die door zijn ouders werd opgevoed als meisje, heeft op 38-jarige leeftijd zelfmoord gepleegd. De man, David Reimer, werd in 1966 als jongetje van acht maanden besneden. De behandelend arts raakte toen per ongeluk de penis van de baby met een elektrisch cauterisatie-apparaat (een apparaat waarbij door hitte, elektriciteit of door chemische stoffen weefsel wordt vernietigd), waardoor zijn geslachtsdeel dusdanig verbrandde dat het er uiteindelijk afviel.

Gender-deskundige John Money raadde de ouders van Reimer aan zijn hele geslachtsdeel te verwijderen en hem vrouwelijke hormonen toe te dienen. Volgens de gender-deskundige speelt de manier van opvoeden een grotere rol voor de sekse van een kind dan diens genetische gegevens.

De ouders noemden David voortaan Brenda en voedden hem op als meisje. Aanvankelijke verschillen tussen David en zijn tweelingbroer Brian verdwenen toen David in de puberteit kwam. "Ik heb echt geprobeerd een dame van hem te maken", zei zijn moeder in 1997 in een televisie-interview. "Maar het gebeurde niet."

De vader van David vertelde hem op zijn vijftiende wat er gebeurd was. David besloot toen niet langer meer een meisje te willen zijn. Hij liet zijn borsten verwijderen, een penis aanzetten van spierweefsel en kraakbeen, en veranderde zijn naam weer in David.

Uiteindelijk trouwde David. Hij kon geen kinderen verwekken, maar werd wel vader van drie stiefkinderen. Omdat hij niet goed met geld kon omgaan, leefde hij vaak in armoede. Drie keer eerder probeerde hij zelfmoord te plegen. Twee jaar geleden pleegde zijn tweelingbroer Brian zelfmoord. David verloor later zijn baan en hij scheidde van zijn vrouw. Enige tijd geleden verloor hij bij een mislukte investering zijn spaargeld.


David Reimer

Amsterdam neemt afscheid van rood potlood

Icoon Politiek nieuwsEr zijn nog maar een paar gemeenten in Nederland over waar bij verkiezingen met het rode potlood wordt gestemd, en Amsterdam is daar één van. Maar dat gaat binnenkort veranderen. De Europese verkiezingen in juni zullen waarschijnlijk de laatste verkiezingen zijn waarbij op een stembiljet een rondje rood dient te worden gemaakt. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 moet in alle Amsterdamse stembureaus een stemcomputer staan.

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de stemcomputers aan te schaffen. Tot dusver werd dat als te duur beschouwd, maar het bestuur van de gemeente is nu overstag. Wethouder van Financiën Frits Huffnagel: "Het rode potlood heeft grote charme, maar een stad die zich profileert als ICT-stad en bovendien de hoofdstad moet nu echt eens aan de stemcomputer." De gemeente hoopt dat het urenlange wachten op verkiezingsuitslagen uit Amsterdam met de machines voorbij zal zijn.

Speciale 'wietkweek officier' gewenst

De energiebedrijven in Nederland willen dat Justitie een speciale officier van justitie instelt die opsporing gaat verrichten naar hennepkwekerijen die illegaal stroom aftappen. De ondernemingen, zoals Nuon, Essent en Eneco, vinden dat er nu bij justitie en politie te weinig aandacht aan het stroomstelen wordt besteed.

Volgens de energiebedrijven wordt er jaarlijks zeker 200 miljoen euro aan stroom gestolen, hetgeen nog een voorzichtige schatting is. Bovendien levert de diefstal vaak gevaarlijke situaties op voor omwonenden, vanwege het geknoei met stroomdraden en overbelasting van het net.


De bedrijven beamen dat er al veel wietkwekerijen worden opgerold, maar dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Ze hebben daarom begin dit jaar een 'platform' opgericht, dat het probleem onder de aandacht van betrokkenen moet brengen. Zo wordt bijvoorbeeld overlegd met woningcorporaties over mogelijke samenwerking. Ook zullen ze justitie en politie aanspreken op hun rol bij de aanpak van stroomdiefstal. Het platform zal verder de publiciteit opzoeken om consumenten te bereiken.

Nuon en Eneco starten binnenkort een proef met digitale meters. Zo kan veel makkelijker nagegaan worden hoeveel stroom er in een wijk wordt gebruikt. De energieconcerns proberen overigens altijd de schade te verhalen op de stroomdieven. De schuldige wordt afgesloten van het elektriciteitsnet totdat hij de rekening betaalt. Dat lukt echter alleen als de hennepkweker ook op het adres woont waar gekweekt wordt.

Dat er veel stroom gestolen wordt bleek afgelopen dinsdag weer eens in Sint Pancras bij Alkmaar. Daar werd aan de Bovenweg een hennepkwekerij boven een café ontmanteld waar illegaal stroom werd afgetapt. Onder 57 assimilatielampen stonden 940 hennepplanten en 420 hennepstekjes te groeien. De huurder van het pand, een 41-jarige inwoner uit Zuidoostbeemster, is in verzekering gesteld.

49 Jaar Eurovisie Songfestival

Het zal je misschien ontgaan zijn: Nederland heeft zich gekwalificeerd voor de finale van het Eurovisie Songfestival 2004. Dit jaar werd er voor het eerst gewerkt met het wat ingewikkelde meerdere rondesysteem. Na de nationale selectieronden moesten de landen die zich vorig jaar niet bij de laatste tien wisten te zingen, twee dagen voor aanvang van het festival een halve finale overleven. Zoals gewoonlijk waren de ‘grote vier’ uitgesloten van deze poespas, en gingen ze automatisch door.

Eurovisie Songfestival


Aanstaande zaterdag zal Nederland eventueel zijn vijfde overwinning kunnen boeken. In de 49 jaar dat het festival een feit is wist Nederland zich vier keer als grote winnaar te profileren. De bekendste hiervan is zonder twijfel Ding-a-Dong in 1975. Met dit nummer wist Teach-in zich in Zweden dusdanig te bewijzen dat het werd gekozen als winnaar. Maar Nederland heeft in de jaren nog meer winnaars gekend. Evenals Zwitserland – de eerste officiële winnaar -, Luxemburg en Frankrijk en ja, Israël. Al deze landen wisten het liedjesfestival naar hun thuisland te halen voor de presentatie van het daarop volgende jaar.

In de al bijna vijftig jaar dat het Eurovisie Songfestival een begrip is heeft het tientallen winnaars gekend. Hierbij horen ook niet-Europese landen, waarover nog wel eens onduidelijkheid bestaat. Het festival heeft de naam te danken aan Eurovision TV Distribution Network, een onderdeel van de European Broadcasting Union (EBU). Aan het songfestival kan ieder EBU-lid meedoen, waardoor ook landen buiten Europa die mogelijkheid krijgen. Het gaat hier om Israël, Marokko, Tunesië, Algerije, Egypte, Libanon, Libië, Syrië en sinds kort Georgië. Hieronder vind je alle winnaars die de liedjesmanifestatie in de loop der jaren heeft gekend.

1956: Zwitserland – Refrain, door Lys Assia.
1957: Nederland - Net Als Toen, door Corry Brokken.
1958: Frankrijk - Dors mon amour, door André Claveau.
1959: Nederland - Een beetje, door Teddy Scholten.
1960: Frankrijk - Tom Pilibi, door Jacqueline Boyer.
1961: Luxemburg - Nous les amoureux, door Jean-Claude Pascal.
1962: Frankrijk - Un premier amour, door Isabelle Aubret.
1963: Denemarken – Dansevise, door Grethe & Jørgen Ingmann.
1964: Italië - Non ho l'eta, door Gigliola Cinquetti.
1965: Luxemburg - Poupee de cire, poupee de son, door France Gall.
1966: Oostenrijk - Mercie Cherie, door Udo Jürgens.
1967: Verenigd Koninkrijk - Puppet on a string, door Sandie Shaw.
1968: Spanje - La, la, la..., door Massiel.
1969: Nederland - De troubadour, door Lenny Kuhr.
Spanje - Vivo cantando, door Salomé.
Frankrijk - Un jour, un enfant, door Frida Boccara.
Verenigd Koninkrijk - Boom bang a bang, door Lulu.
1970: Ierland - All kinds of everything, door Dana.
1971: Monaco - Un banc, un arbre, une rue, door Severine.
1972: Luxemburg - Après toi, door Vicky Leandros.
1973: Luxemburg - Tu te reconnaitras, door Anne Marie David.
1974: Zweden – Waterloo, door ABBA.
1975: Nederland - Ding-a-dong, door Teach-In .
1976: Verenigd Koninkrijk - Save Your Kisses for Me, door Brotherhood of Man.
1977: Frankrijk - L'oiseau et l'enfant, door Marie Myriam.
1978: Israël - A-ba-ni-bi, door Izhar Cohen.
1979: Israël – Hallelujah, door Milk and Honey.
1980: Ierland - What's another year, door Johnny Logan.
1981: Verenigd Koninkrijk - Making your mind up, door Bucks Fizz.
1982: Duitsland - Ein bißchen Frieden, door Nicole.
1983: Luxemburg - Si la vie est cadeau, door Corinne Hermes.
1984: Zweden - Diggi-loo diggi-ley, door Herrey's.
1985: Noorwegen - La det swinge, door Bobbysocks.
1986: België - J'aime la vie, door Sandra Kim.
1987: Ierland - Hold me now, door Johnny Logan.
1988: Zwitserland - Ne partez pas sans moi, door Céline Dion.
1989: Joegoslavië - Rock Me Baby, door Riva.
1990: Italië - Insieme 1992, door Toto Cutugno.
1991: Zweden - Fångad av en stormvind, door Carola.
1992: Ierland - Why me, door Linda Martin.
1993: Ierland - In your eyes, door Niamh Kavanagh.
1994: Ierland - Rock'n Roll kids, door Paul Harrington & Charlie McGettigan.
1995: Noorwegen – Nocturne, door Secret Garden.
1996: Ierland - The voice, door Eimear Quinn.
1997: Verenigd Koninkrijk - Love shine a light, door Katrina and The Waves.
1998: Israël – Diva, door Dana International.
1999: Zweden - Take me to your heaven, door Charlotte Nilsson.
2000: Denemarken - Fly on the wings of love, door de Olsen Brothers.
2001: Estland – Everybody, door Tanel Padar, Dave Benton en 2XL.
2002: Letland - I wanna, door Marie N.
2003: Turkije - Everyway That I Can, door Sertab Erener.

In 1969 wonnen vier landen. Er was toen nog geen regel voor een geval van meerdere winnaars. In 1991 eindigden Frankrijk en Zweden gelijk, maar ging het Scandinavische land met de overwinning naar huis omdat het vaker was beloond met tien punten.

De Nederlandse voorronde voor het Eurovisiesongfestival heet het Nationaal songfestival. In 1956 werd deze voorronde voor het eerst gehouden. In de loop der jaren is er voor vele verschillende formats gekozen om de Nederlandse inzending te kiezen

Met de vier Songfestivaloverwinningen behoort Nederland tot de top van het festijn. Ierland voert met de in totaal zeven winnend finalisten de lijst aan, op de voet gevolgd door Frankrijk, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk die allen vijf keer de winst wisten te behalen.

Tabel winnaars Eurovisie Songfestival
Alle winnende landen op een rij


De winnaar van het Eurovisie Songfestival van 2004 zal zaterdagavond worden gekozen tijdens de finale in Istanboel. Paul en Fabrizio zullen als zevende optreden. Houdt FOK! goed in de gaten voor de uitslag en meerdere features rond het Eurovisie Songfestival!

Zie ook het betreffende topic hierover in het Muziekforum van FOK!
Check ook eens muziek.fok!

Maradona in dwangbuis

Voetballegende Diego Armando Maradona is door zijn artsen in een dwangbuis geplaatst

De arsten van de neuropsychiatrische kliniek Del Parque hebben deze beslissing genomen omdat de aanvaller een vluchtpoging zou voorbereiden. Hij wil naar Cuba om daar van zijn cocaïneverslaving af te komen.

De familie van Maradona ziet hem ook liever niet naar Cuba vertrekken. Door deze beslissing is hij z'n zelfbeschikkingsrecht kwijt. Bovendien volgt "pluisje" een streng dieet in de kliniek om van z'n overgewicht af te komen. Inmiddels is hij 5 kg vet kwijt, bij z'n opname 18 april jl. woog hij nog 110 kilo.

Mogelijk vertrek Boschker bij Ajax

Sander Boschker wil aan het einde van het seizoen vertrekken bij Ajax. Hij ziet voor zichzelf geen rol weggelegd als nog een jaar derde keeper bij de Amsterdamse club.

Boschker was dit seizoen derde doelman achter Bogdan Lobont en Maarten Stekelenburg. Ajax is bereid de 33-jarige keeper te laten gaan. "Ik wil vast bij de eerste achttien zitten voor wedstrijden. Met Lobont en Stekelenburg is dat moeilijk en is het misschien beter te vertrekken", aldus Boschker in De Telegraaf.

In 2003 kwam Boschker van FC Twente naar Ajax. Hij kwam dit seizoen echter geen minuut in actie. "Er is van één club concrete belangstelling en dat is niet De Graafschap, ofschoon ik bij die club nog best wel eens zou willen spelen." Het mogelijke vertrek van Boschker hangt echter af van Maarten Stekelenburg. Het 21-jarige talent van Jong Ajax wil volgend seizoen eerste keus zijn of op huurbasis spelen voor een andere Eredivisieclub.

Ajax heeft Hans Vonk, die transfervrij bij SC Heerenveen kan vertrekken, als opvolger van Boschker op het oog.

Studenten 'stelen' burgemeestershamer

El_Nino had ons via de nieuws-submit te melden:

Een aantal Leeuwardense studenten is tijdens de installatie van Geert Dales als burgemeester van Leeuwarden aan de haal gegaan met zijn voorzittershamer. In een onbewaakt ogenblik sloegen de studenten van studentenvereniging Osiris hun slag. "Bij onze eigen jaarvergadering is het bij de bestuurswissel ook altijd oppassen geblazen dat de hamer niet geconfisqueerd wordt," aldus Osiris-voorzitter Vera de Ree.

"We waren met het bestuur bij de installatie van de heer Dales. Drie leden overlegden met burgemeester Job Cohen van Amsterdam. Die dacht dat Dales de grap wel kon waarderen." Daarop pakten de studenten de houten voorzittershamer die voor het grijpen lag op een verlaten tafel. Lang zal de kersverse burgemeester zijn hamer waarschijnlijk niet te missen. Donderdagavond zal hij het ding bij een bezoek aan de sociëteit van Osiris terugkrijgen.

Graancirkels verschijnen in koolzaadvelden

In Engeland zijn graancirkels verschenen in verschillende koolzaadvelden. Dit is bijzonder, want koolzaadplanten hebben stugge stelen en zijn zeer moeilijk te buigen.


Graancirkel nabij Tegdown Hill, schuinbovenaf genomen

De figuren zijn strak en tonen geen afwijkingen in de maten.Bij Tegdown Hill nabij Brighton, East Sussex, werd op 9 mei een formatie met een doorsnede van 79,5 meter ontdekt. De binnenste cirkel heeft een diameter van 15,8 meter en is nauwkeurig noord-zuid georienteerd. De cirkel vertoont een bijzondere curve in de ringen.


Graancirkel nabij Tegdown Hill, recht bovenaf genomen


Foto's
Eerder deze maand werd bij Icknield Way nabij Pegsdon, Hertfordshire, eveneens een wiskundige formatie in een koolzaadveld ontdekt. De formatie werd op 3 mei ontdekt en heeft een geschatte diameter van 120 meter.

Foto's
Graancirkel nabij Icknield Way

Bij beide formaties zijn er geen beschadigingen aan de stelen of bladeren ontdekt. Ze lijken uit zichzelf gebogen te zijn.





Foto's

Republikeinen tegen openbaren nieuwe foto's

hemmes en yssiepea hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Irak nieuwsRepublikeinse senatoren zijn tegen het openbaar maken van nieuwe foto's van de Amerikaanse martelpraktijken in Irak. Volgens de senatoren zou vrijgave van de foto's Amerikaanse militairen en burgers in Irak nodeloos in gevaar brengen. De afschuwelijke beelden zou 'de vijand alleen maar inspireren', menen de Republikeinen. Daarnaast kan het schadelijk zijn voor eventuele gerechtelijke stappen tegen aangeklaagde gevangenbewaarders.

Congresleden kregen woensdag honderden nieuwe foto's en video's te zien. De volksvertegenwoordigers lieten na afloop weten geschokt te zijn. De Republikeinse senator Mitch McConnel uit Kentucky noemde het materiaal 'walgelijk'. Democraat Ron Wyden bestempelde de beelden als veel erger dan hij had verwacht. Op de foto's zou onder meer te zien zijn dat gevangenen werden gedwongen seksuele handelingen met elkaar te plegen.

Instructies van hoger hand
Lynddie England, de in opspraak geraakte soldate die op veel van de eerdere foto's te zien is, verklaarde woensdag dat ze door haar superieuren werd aangemoedigd tijdens het maken van de foto's. De vernedering van de gevangenen was volgens haar een techniek bevolen door hoger hand om de Iraakse gevangenen te initmideren. "We deden ons werk, wat betekende dat we deden wat ons werd opgedragen en het resultaat is wat zij wilden," beweerde de inmiddels aangeklaagde soldate. Zij meldde dat er nog veel ergere dingen gebeuren in de Abu Ghraib gevangenis, maar ging daar op advies van haar advocaat niet verder op in. Minster van Defenisie Donald Rumsfeld zei woensdag dat de verantwoordelijken voor het mishandelingen 'op ieder niveau' worden gestraft.

Minuut stilte voor levende dode

Als nagedachtenis aan de overleden oud-speler Leonard Brunton hield een Engelse cricketclub onlangs een minuut stilte. Onnodig, zo bleek later, want de man was nog steeds in leven.

De club verkeerde in de veronderstelling dat de 66-jarige Bruton overleden was, nadat in de krant een overlijdensbericht van een man met dezelfde naam had gestaan. Uit respect voor de speler werd geld ingezameld voor een krans, een minuut stilte gehouden en de vlag halfstok gehangen. Toen de aanvoerder van het team de vrouw van de oud-speler opbelde om zijn medeleven te betuigen, kreeg hij de 'overledene' echter zelf aan de lijn.

"Het was wel een beetje raar toen ik hoorde wat er gebeurd was. Maar ik was echt geraakt toen ze allemaal aan mij dachten," aldus Brunton.

Junk moet doodskist in woonkamer zetten

Een rechter in de Amerikaanse staat Georgia heeft een junk bevolen een doodskist in zijn woonkamer te zetten. De bedoeling van deze ongewone straf is om de verslaafde elke dag te laten merken dat hij een dode man is, als hij zijn leven niet verandert.

De rechter had de beklaagde oorspronkelijk zeven jaar wegens cocaïnebezit gegeven, maar verminderde de straf daarna tot zes maanden cel, een boete van 1.000 dollar en de verplichting de doodskist in de woonkamer te zetten.

Het is niet de eerste keer dat rechter Sydney Nation ongebruikelijke straffen aan drugsverslaafden oplegt. Eerder moest een andere junk al het wrak van zijn auto, waarmee hij een ongeluk veroorzaakte toen hij onder invloed van verdovende middelen was, in zijn voortuin zetten.

Hoogeveen wil straatverbod voor blowen

Phenomenom had ons via de nieuws-submit te melden:

De Drentse gemeente Hoogeveen onderzoekt of het blowen op straat kan verbieden. Dat verbod zou dan opgenomen moeten worden in de apv (algemene politieverordening). Hoogeveen zou hiermee uniek in Nederland zijn; de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zegt geen gemeente te kennen die een blowverbod op straat heeft afgekondigd.

In de apv van Hoogeveen staat al opgenomen dat alcoholgebruik op straat niet toegestaan is. CDA, Gemeentebelangen en ChristenUnie willen dat daar ook een verbod van softdrugsgebruik op straat bij wordt toegevoegd. Of een dergelijk verbod juridisch mogelijk is laat Hoogeveen nu uitzoeken.

Vorige maand wezen de drie partijen al de komst van een coffeeshop naar Hoogeveen af en maakten meteen duidelijk een hardere aanpak van drugsgebruik voor te staan.

Wederom bommelding in Leeuwarden

Diverse FOK!kers hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Het gebouw van de Christelijke Hogeschool Nederland (CHN) aan de Rengerslaan in Leeuwarden is vanochtend ontruimd na een bommelding. Dit is de tweede bommelding in twee dagen in de Friese hoofdstad. Woensdag werden het stads- en postkantoor al ontruimd.

Om 8.20 uur kreeg de school een anoniem telefoontje, waarbij iemand meldde dat er "een bom" in de school lag. De duizend aanwezige studenten en docenten werden ogenblikkelijk geëvacueerd.

Jonge bestuurder met alcohol eerder op de bon

mifomo en Brutus2k hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Politiek nieuwsHet kabinet wil de alcohollimiet voor jonge automobilisten verlagen. Minister Karla Peijs van Verkeer heeft een voorstel gedaan om de maximaal toegestane alcoholpromillage te verlagen van 0,5 naar 0,2. Dit betekent dat een bestuurder die meer dan één biertje heeft genuttigd de kans loopt bekeurd te worden.

De verlaagde limiet moet alleen gaan gelden voor auto- en motorrijders die minder dan vijf jaar hun rijbewijs hebben. Deskundigen denken dat een dergelijke maatregel twaalf verkeersdoden en honderd zwaargewonde slachtoffers per jaar scheelt. Overigens bleek enige tijd geleden uit een enquête dat een meerderheid van de Nederlandse automobilisten voorstander is om elk alcoholgebruik van verkeersdeelnemers te bestraffen.

Peijs heeft samen met minister Piet Hein Donner van Justitie plannen ontwikkeld om snelheidsovertreders harder aan te pakken. Hoe vaker iemand wordt betrapt, hoe hoger de boete, is de kern van dat voorstel. Het kabinet buigt zich vrijdag over de ideeën.

Moslimpartij van AEL doet in 2006 mee

De Moslim Democratische Partij (MDP), de politieke tak van de Arabisch Europese Liga (AEL), gaat in 2006 meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht. Volgens AEL-voorzitter Nabil Marmouch blijft de AEL de beweging die het veldwerk voor de partij doet.

Volgens Marmouch moet de MDP geen ''islamitisch bolwerk'' worden. De inspiratie komt volgens hem vanuit de islam: ''Maar alle burgers die zich herkennen in onze standpunten, zijn welkom.'' Het is nog onduidelijk waar de MDP voor zal staan. ''Het programma moet nog geschreven worden. Maar ik kan me als burger -dus niet als voorzitter van de AEL- voorstellen dat de partij zich gaat inzetten voor fatsoenlijke scholen. En dan heb ik het dus over islamitische scholen.'' Als het aan de AEL-voorzitter ligt, gaat de MDP in Utrecht ook strijden tegen discriminatie bij uitgaansgelegenheden. Verder zou Marmouch graag zien dat ''het probleem van daklozen en drugsgebruikers op straat in Utrecht wordt aangepakt''.

De MDP gaat volgens de AEL-voorzitter tevens meedoen aan de raadsverkiezingen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Marmouch ziet verder kansen voor deelname in steden in de provincies Groningen en Friesland. AEL-leden zouden hebben aangegeven dat zo’n partij ook daar kan aanslaan.


AEL-voorzitter Nabil Marmouch

In België doet de MDP volgende maand al in twee provincies mee aan de Europese verkiezingen. Vorig jaar deed Dyab Abou Jahjah bij onze zuiderburen nog een poging om met de AEL zetels te veroveren bij de Senaatverkiezing. Daartoe ging men een verbond aan met de extreem-linkse PVDA. In heel Vlaanderen werd 0,4% gescoord. In Antwerpen haalde de AEL toen 2,3% hetgeen te weinig was om de kiesdrempel (5%) te slechten.

Gerben Löwik terug hersteld

Gerben Löwik, de Nederlandse renner van Chocolade Jacques, heeft de trainingen hervat. Zijn ploeggenoot Chris Peers vergaat het dan weer slechter met een pijnlijke achillespees

Löwik moest een maand de benen stil houden na een zware elleboogbreuk die hij opliep in Parijs-Roubaix. Maar de revalidatie is voorspoedig verlopen en de beloftevolle renner is nu op stage in Tenerife. Hij wordt er vergezeld door de toprenners Vinokourov en Kessler. Als Löwik voldoende fit blijkt, zal hij worden opgenomen in de ploeg voor de Ronde van Belgïe, die wordt gereden van 19 tot 23 mei.

Hij kan daar Chris Peers komen vervangen. De ongelukkige Belg heeft last van zijn achillespees en krijgt van zijn ploegleiding twee weken rust. De zeven Chocolade-Jacques - renners Piatek, Hiemstra, Koerts, Reinerink, Voskamp, Stevens en Belohvosciks zijn al zeker van hun selectie voor de Ronde van België.

Voortbestaan van BNN onzeker

Icoon Media nieuwsDe toekomst van BNN staat op de tocht. De Eerste Kamer is tegen de 'gelegenheidswetgeving' waarmee staatssecretaris Van der Laan de omroep van wijlen Bart de Graaff de helpende hand wilde bieden. Van der Laan verlaagde het vereiste ledental voor aspirant-omroepen van 300 duizend naar 150 duizend leden.

Een senaatsmeerderheid van CDA, PvdA, ChristenUnie en SGP dreigt hier niet mee akkoord te gaan. De partijen vinden het een verkeerd moment voor deze wetswijziging omdat de regering op korte termijn plannen wil presenteren voor een fundamentele verandering van het omroepstelsel. Senator Agaath Witteman (PvdA): "Het gaat om de kwaliteit van de wetgeving en die is in dit geval niet goed. Wat ons betreft moet het hele bestel op de schop. Daar draagt dit wetje niet aan bij: het gaat te veel uit van de bestaande situatie dat ledenaantallen de status van een omroep bepalen." CDA-woordvoerder Henk Woldring sluit zich daarbij aan. "Ik heb niets tegen BNN. Maar wij beoordelen of wetgeving consistent is. Dat is hier niet het geval."

Als de partijen volharden in hun mening dan zal dit vrijwel zeker het einde van BNN betekenen. Voorzitter Gerard Timmer staat perplex. "De enige omroep die jongeren weet aan te spreken verdwijnt. Ik kan dat slecht uitleggen aan het Nederlandse publiek."

Lichaam omgekomen sergeant in Nederland

Dave SteensmaHet lichaam van sergeant Dave Steensma, die maandagavond bij een granaataanslag in Irak om het leven kwam, is in de nacht van woensdag op donderdag rond 01.15 uur uur op vliegbasis Leeuwarden aangekomen. De Fokker-60 maakte eerst een tussenlanding in Eindhoven. De militair uit Franeker zal met militaire eer worden begraven. Na de landing op vliegbasis Leeuwarden ging de familie van Steensma het vliegtuig in.

De kist van Steensma werd begeleid door 19 collega's. Zes hiervan hebben de kist uit het toestel gedragen. Dertien andere collega's in camouflagepakken vormden een erehaag, waarbij ook de familieleden stonden.

Vervolgens heeft Steensma's commandant, luitenant-kolonel P. Wilming van het 12e infanteriebataljon van de luchtmobiele brigade uit Schaarsbergen, het stoffelijk overschot overgedragen aan de familie van de 36-jarige sergeant. De familie heeft daarna de basis verlaten.

Hoe de begrafenis precies zal plaatsvinden is nog niet bekend. Hiermee overlegt de familie met Defensie. Wel is al duidelijk dat er "enige vorm van militair ceremonieel" zal zijn.

Dave Steensma
Dave Steensma
1 januari 1968 - 10 mei 2004

Het Eurovisie Songfestival 2004

Het kan je niet ontgaan zijn. Gisteravond werd de halve finale van het Eurovisies songfestival gehouden. Wegens een overschot aan deelnemers vond er voor de eerste maal in de 49-jarige historie van het liedjesfestijn een semi-finale plaats. Nederland wist zich bij de eerste tien te plaatsen, dus 'we' zijn zaterdag weer van de partij in het Turkse Istanboel. En hoewel de voorbeschouwing veelbelovend was, houd ik toch m’n hart vast. Want voor je het weet zit je weer naar een grote 'raad-eens-wie-ik-na-doe of –probeer-te-zijn-show' te kijken...

Roda JC contracteert Hongaar Bodor

Boldiszar Bodor speelt komend seizoen bij Roda JC. Afgelopen woensdag bereikte de Hongaarse verdediger een overeenkomst.

Bodor tekent voor één jaar met de mogelijkheid op nog een jaar.
De 22-jarige international is afkomstig van GB Antwerpen, waar hij sinds 1999 voetbalt. Daarvoor speelde hij bij Pecsi MFC in Hongarije.

Roda JC wint de strijd om de verdediger van FC Utrecht die ook interesse had. Zij vonden hem echter te duur.

Aanhoudingen na gedwongen seks met dieren

mifomo, Brutus2k, HRLD en calvobbes hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De politie heeft de afgelopen weken zes mannen en drie vrouwen in de leeftijd van 20 tot 45 jaar aangehouden. Deze personen worden verdacht van ontvoering, verkrachting en gedwongen seks met dieren.

Onlangs kwam er beweging in de zaak toen een 22-jarig slachtoffer uit België een loods in Kraggenburg wist te ontvluchten en de politie kon inlichten. Deze vrouw was in Brussel een auto ingelokt waarna ze naar Nederland werd ontvoerd. Daar aangekomen werd ze gedwongen tot seks met mannen en dieren, waarbij foto's werden gemaakt. De vrouw werd ook mishandeld en ernstig bedreigd door de daders. Naast de 22-jarige vrouw zijn er door de verdachten zeker nog andere twee vrouwen ontvoerd. Deze twee Belgische vrouwen wisten ook in Den Haag al te ontsnappen.

De politie heeft acht rechercheurs op de zaak gezet. Het onderzoek heeft nu al geleid tot de aanhouding van twee Belgen en vijf Nederlanders. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Jongen krijgt wapen in plaats van MP3-speler

bitflusher vertaalde en submitte het volgende bericht:

Een 21-jarige Canadese student die op E-bay de veiling van een MP3-speler had gewonnen, keek wel heel raar op toen hij een .22 Smith & Wesson uit zijn pakje haalde. Bij het wapen zat zelfs een vergunning om het in de VS te mogen houden. De jongen belde na ontvangst meteen de politie die het wapen in beslag heeft genomen omdat hij een Canadese vergunning nodig had.

Het pakketje is van de VS naar Canada gestuurd zonder geopend te zijn en zonder door een röntgenapparaat op de inhoud te zijn gecontroleerd. De verkoper van het wapen heeft de jongen alsnog het juiste product, de MP3-speler opgestuurd. Hij mocht de vergunning houden als souvenir aan dit bizarre verhaal.

Vandalen stelen bloemen bij oorlogsmonument

Just.an.Illusion had ons via de nieuws-submit te melden:

Zondagmiddag hebben jeugdige vandalen het oorlogsmonument aan het Stationsplein in Veenendaal bezoedeld door het vernielen en stelen van een aantal bossen bloemen die daar bij de jaarlijkse dodenherdenking waren neergelegd.

De daders, die tijdens hun acties op heterdaad werden betrapt, wisten te ontkomen aan een inwoonster die er nog achter aan probeerde te gaan. Daarbij werden de meegenomen bloemen weggegooid en deels vertrapt. Een andere inwoonster van Veenendaal was zo verontwaardigd dat zij uit eigen beweging de weggegooide bloemen weer enigszins fatsoeneerde teneinde deze weer in één van de houders te plaatsen.

Bij de politie is nog geen melding binnen gekomen inzake deze wandaad. Zij verzoekt daarom iedereen die hier informatie over heeft, dit te melden.

Kluivert veroordeeld wegens misdraging

Een onbekende FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Patrick Kluivert in betere doenVoetbalinternational Patrick Kluivert is afgelopen week door een rechtbank in Barcelona veroordeeld tot een boete van maar liefst 27.000 euro, volgend op een veroordeling wegens wangedrag.


Woensdag werd bekend dat de Nederlandse spits van FC Barcelona zich op 11 april heeft misdragen in discotheek Pacha, waar hij stennis zou hebben gemaakt toen hem de toegang tot de VIP-ruimte werd geweigerd. Daarbij zou Kluivert een medewerkster hebben uitgescholden en bedreigd.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Hezbollah veroordeelt onthoofding Nick Berg

hit_me had ons via de nieuws-submit te melden:

De Libanese anti-Amerikaanse islamitische organisatie Hezbollah heeft de onthoofding van de Amerikaan Nick Berg in Irak scherp veroordeeld.

De beweging meent dat de afschuwelijke daad van de Iraakse extremisten de Amerikanen op dit moment alleen maar in de kaart speelt. "Het geeft de Amerikanen extra redenen om Iraakse gevangenen nog slechter te behandelen," aldus de verklaring van Hezbollah. Volgens hen maken de daders, die beweren islamieten te zijn, de moslims en de islam te schande.

Irak: Nieuwe foto's VS-soldaten nog erger

Nyrem had ons via de nieuws-submit te melden:

Volgens leden van het Amerikaanse Congres zijn nieuwe foto's en video's, van misbruik van Iraakse gevangenen door soldaten van de VS, nog veel schokkender dan de foto's die tot nu toe bekend zijn. De Congresleden bekeken drie cd-rom's, waarop zo'n 1.800 foto's staan en een onbekend aantal video-opnamen. Volgens senator Antonio Taguba, die het eerste onderzoek naar de mishandeling leidde, zijn de foto's genomen met de digitale camera's van de soldaten zelf.

Senator Ron Wyden zei na het zien van het materiaal: "Ik had verwacht dat deze beelden slecht zouden zijn voor je maag, maar ze waren veel erger dan het ergste waar ik me op had voorbereid. Neem het ergste gepubliceerde geval en vermenigvuldig dat maar een paar keer."

Misselijkmakend
Op de nieuwe beelden zijn onder meer Amerikaanse soldaten te zien die, ogenschijnlijk met wederzijds goedvinden, seksuele handelingen verrichten met gevangenen. Ook zijn er afbeeldingen van Iraakse vrouwen die op commando hun borsten laten zien.

''De gehele affaire is misselijkmakend en het is moeilijk te geloven dat het heeft plaatsgevonden in een militaire inrichting. Ik begrijp niet hoe deze mensen in godsnaam in het leger terecht zijn gekomen, aldus verschillende senatoren.

Car vs Chopper! [UPDATE]

Tja... een ge-wel-dig autoprogramma, een ge-wel-dig-e auto en een ge-vaar-lijk-e helicopter... daar doe je mij echt een plezier mee. Heerlijk om te zien!

<klikplek>
edit: Voor de kenners: De Stig!

Op 13-05-2004 @ 22:01 schreef ASSpirine het volgende:
Do not fear, ASSpirine is here de 2 gelinkte top gear filmpjes zijn hier ook te vinden:

The Stig! en The Chopper

en een site met ongelooflijk veel top gear filmpjes
http://www.sleepy-fish.com/other_veh.htm

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.