Prinses Irene praat nu ook al met doden

DePresident had ons via de nieuws-submit te melden:

De 64-jarige zus van koningin Beatrix, prinses Irene van Lippe-Biesterfeld, heeft voor de Nederlandse uitvaartbranche een publicatie geschreven met als titel "Een beschouwing rondom sterven en afscheid nemen". De jongere zuster van Beatrix geeft in haar werk aan dat ze ervan overtuigd is dat contact met overledenen mogelijk is. Enkele jaren terug beweerde Irene dat ze met dolfijnen en bomen kon praten.

"Je kan met de ziel van de reeds gestorvene in dialoog gaan, met je lief praten en alles zeggen wat je nog had willen zeggen", zo schrijft Irene in de publicatie.
Haar nieuwe werk verschijnt een maand na de dood van haar moeder, koningin Juliana. Deze gebeurtenis is echter niet de basis van het essay. Dat ligt bij het verdriet van Irene om het sterven van een vriendin aan kanker, jaren geleden.

Het geestelijk contact houden met een overledene is "een kwestie van je open stellen", aldus Irene. "Daarbij mag je de gestorvene niet beschouwen als weg, maar aanwezig weten, zij het in een vorm die je niet kent. Sommige mensen hervinden hun lief in een geur, een bloem, een melodie."

In 1996 kwam prinses Irene al op de proppen met een boek waarin ze bomen en dolfijnen "emotionele kenmerken" toeschreef. In een ander werk van haar hand nam zij stelling tegenover vrouwenemancipatie en carrière.