Gezondheid asielzoeker krijgt te weinig aandacht

"De Nederlandse regering vindt een streng toelatingsbeleid belangrijker dan de gezondheidszorg voor vreemdelingen. Lichamelijke of psychische problemen van asielzoekers komen vaak laat aan het licht, doordat er in de asielprocedures te weinig aandacht is voor medische aspecten." Dit is vandaag in Trouw te lezen.

Dat zegt de commissie-Smeets in een rapport dat vandaag zal worden gepubliceerd. De commissie onderzocht de medische aspecten van het Nederlandse vreemdelingenbeleid. Het rapport stelt dat de medische problemen van asielzoekers "vaak veel ernstiger zijn dan het geval was geweest indien ze vroeger in de procedure waren gesignaleerd."

De commissie stelt dat het ministerie van Justitie momenteel enkel kijkt naar het 'vluchtverhaal' van de asielzoeker. Gisteren meldde FOK! dat veel van die verhalen vaak verzonnen blijken te zijn. Er zou binnen de geldende procedures geen ruimte zijn voor deskundige beoordeling van medische vragen die verband kunnen houden met de asielaanvraag.

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid en minister Verdonk van Vreemdelingenzaken zullen na verschijning reageren op het rapport.