SP-Kamerlid eist onderzoek jihad-site

Kamerlid Harry van Bommel van de Socialistische Partij (SP) eist een onderzoek naar een Nederlandstalige website met informatie over hoe je jezelf moet ontwikkelen voor de jihad, de strijd tegen vijanden van de islam. De site dook de afgelopen tijd op via de Groepen van MSN, nadat de site vorig jaar van internet afgehaald was. Bij MSN is de site overigens sinds vandaag ook weer verdwenen.

De jihad-site verscheen al eerder op internet. De site, die toen Qoqaz.nl heette, werd opgericht door de Haagse stichting Funds Beyond Frontiers. In 2001 ontstond daar reeds ophef over. Op Qoqaz.nl stond al vůůr de aanslagen van 11 september een Nederlandse jihad-handleiding. Daarin werden Nederlandse moslims opgeroepen dienst te nemen in het leger en regelmatig schietbanen te bezoeken om te trainen voor de jihad. Na de ophef erover ging de site off-line.

Via de groepen van MSN worden moslims nu wederom opgeroepen zich aan te sluiten bij schietverenigingen of dienst te nemen in het leger. De Amsterdamse schietvereniging Shogun, die aangeprezen wordt, schakelt nu de politie in. ''Wij willen op geen enkele manier met de jihad worden geassocieerd. Het is voor onze leden heel vervelend. Nu moeten we iedere moslim die lid wil worden, op een goudschaaltje leggen'', aldus de voorzitter van de schietvereniging.

Kamerlid Van Bommel wil nu dat er onderzoek gestart wordt naar de site. Vorig jaar stelde hij de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie al schriftelijke vragen over de jihad-site. ''Remkes zei vorige week nog dat tientallen Nederlandse jongeren worden gerekruteerd voor de jihad. Ik verwacht dat de politie en de AIVD deze ontwikkelingen toch in de gaten houden. Zo'n site mag misschien niet in strijd met de wet zijn, maar ik vind wel dat hij uit de lucht moet'', aldus Van Bommel.

Het Korps Landelijke Politiediensten zegt de zaak in onderzoek te hebben.

-
Op de site Gaingate valt overigens een groot deel van de oorspronkelijke tekst van Qoqaz.nl nog te lezen. Deze zijn door die site neergezet in het kader van een verzameling websites met een heilloze "one world option''.