Mogelijke maximumprijzen voor energie

Als op de eerste dag van juli de energiemarkt vrij komt, dan wil een meerderheid van de Kamer dat er maximumprijzen komen voor stroom en gas.

Het CDA zal deze week aangeven ook voor een maximumprijs op gas en stroom te zijn. Het nieuwe wetsontwerp werd afgelopen week gepresenteerd en toen bleek al dat de PvdA, GroenLinks en de SP voor het wetsvoorstel waren.

Minister Brinkhorst van Economie verzet zich echter hevig, omdat hij vindt dat de DTe, die toezicht houdt op de energiebedrijven, kan ingrijpen als de prijzen te hard stijgen. Vanaf één juli kan elke kleinverbruiker zijn eigen leverancier voor gas en elektriciteit kiezen.

Brinkhorst denkt echter dat wanneer er maximumprijzen worden toegepast, de energiebedrijven minder geld overhebben om te investeren in energie en dat daardoor Nederland wel eens met een 'ondercapaciteit' te kampen zou kunnen krijgen. Bovendien treden er volgens de minister van Economie prijsverhogende werkingen op, omdat de ervaring leert dat bedrijven vaak net onder de maximumgrens hun producten aanbieden.