Cohen gewaarschuwd over moskee

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam is onlangs door de binnenlandse veiligheidsdienst (AIVD) gewaarschuwd over een moskee in de wijk De Pijp. Het gaat om de omstreden Arrahmane-moskee, die is volgens de AIVD 'kwetsbaar voor misbruik door radicale islamisten.' Minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken heeft dit geantwoord op Kamervragen van VVD'er Geert Wilders.

De AIVD heeft geen bewijs gevonden voor geruchten dat de moskee gebruikt wordt voor het recruteren van moslims voor het plegen van aanslagen.

'As Siddieq'
Wat betreft de islamitische 'As Siddieq'-school in Amsterdam-West ziet het kabinet geen reden om in te grijpen, zo antwoordt minister van Onderwijs Maria van der Hoeven op vragen van Wilders en zijn VVD-collega's Eric Balemans en Ayaan Hirsi Ali. De VVD heeft bezwaar tegen de innige banden tussen de school en de omstreden El Tawheed moskee, die in verband wordt gebracht met fundamentalistische stromingen. Volgens Van der Hoeven heeft de Onderwijsinspectie bij onderzoeken in 2001 en 2003 geconcludeerd dat de school zich voldoende houdt aan de voorgeschreven lesmethoden. De minister heeft er ook geen problemen mee dat de school jongens en meisjes gescheiden wil laten zwemmen.

De gemeente Amsterdamse heeft bij het bestuur van As Siddieq tevergeefs aangedrongen de imam van de moskee uit het schoolbestuur te verwijderen. De school doet dat niet en Van der Hoeven legt zich daar bij neer.