"Draadloos gaat het maken in 2004"

Draadloos internet moet het in 2004 helemaal gaan maken. Dat verwachten de producenten van de kabelloze verbindingen. "Ik kan me niet voorstellen dat er momenteel nog mensen thuis kabels laten trekken", zegt directeur Heide Jeuken-Dahmen van telecom-fabrikant Mobility van Lucent. Ook chipmaker Intel gelooft in draadloos internet. "De evolutie naar draadloos is ingezet", stelt productmanager Kris Rodolf van het bedrijf.

Draadloos internet is nu al mogelijk via het 'wireless fidelity' systeem (WiFi). Hiermee kun je internetten bij lokale 'hotspots'. Vooral in de Verenigde Staten zijn al veel van deze toegangspunten bij restaurants en cafés. Ook in Nederland zijn er al zo'n 120 publieke hotspots. Aanbieder HubHop hoopt volgend jaar uit te breiden naar 650 hotspots.

Draadloos zal niet alleen de trend worden buitenshuis. Ook binnenshuis zal draadloos veel gaan voorkomen. "Draadloos wint het van draad", zegt Jeuken-Dahmen van Lucent. "De ontwikkeling voor draadloze aansluitingen in huis gaat ontzettend hard." En dat blijkt ook wel aan het enthousiasme in de markt. KPN en Philips hebben samen een apparaat ontwikkeld dat mp3-muziek vanaf de computer zonder snoertjes op de stereo-installatie afspeelt.