FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 28 december 2003

Man United blijft koploper

Manchester United heeft na de zware competitieweek de koppositie in de Premier league behouden. Twee dagen na de winst op Everton won de ploeg van Ruud van Nistelrooij de uitwedstrijd tegen Middlesbrough met 1-0.


De voorsprong op de nummer twee, Arsenal, is nu opgelopen tot vier punten, maar de Londense ploeg moet maandag nog wel in actie komen tegen Southampton.
Het enige doelpunt van de wedstrijd was een eigen doelpunt van Danny Mills die een bal van tegenstander Fortune achter zijn eigen doelman schoot.

Fulham zakte een plaatsje. De club van Edwin van der Sar verloor kansloos met 3-0 van Aston Villa, onder meer door 2 doelpunten van Vasell.

Jongen raakt vingers kwijt door verboden vuurwerk

Vans herschreef voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

Een 17-jarige jongen uit Castricum is gisteren enkele vingers van zijn rechterhand kwijt geraakt na het aansteken van verboden vuurwerk. Op een grasveldje in de omgeving van zijn huis gaf een 19-jarige jongen uit Castricum hem omstreeks 21:00 uur een zogenaamde 'betonstrijker'. Het slachtoffer stak het vuurwerk aan, maar zag kennelijk niet dat de lont brandde.

Na de ontploffing miste hij enkele vingers. Ook de rest van zijn hand raakte ernstig gewond. De politie heeft na het incident huiszoeking gedaan waarbij nog wat vuurwerk in beslag werd genomen.

Grote vuurwerkvangst in Rotterdam

App3l herschreef voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

De politie van Rotterdam heeft vanmiddag tussen de 1000 en 2000 kilo vuurwerk in beslag genomen. Het vuurwerk was verstopt in een loods aan de Smirnoffweg in de havenstad. Het vuurwerk zat in ruim honderd dozen, die achter pallets waren opgesteld.

Eerder vandaag werd aan de Sumatraweg, ook in Rotterdam, al 750 kilo in beslag genomen. Hier ging het om mortieren en grote pijlen. De politie ging hiervoor het pand met bovengelegen woning naar binnen na een anonieme tip. De eigenaar van het bedrijfspand was niet aanwezig, maar de politie weet om wie het gaat.

Geleerden creëren super-tuberculosebacterie

Geleerden hebben in een laboratorium een uitermate kwaadaardige vorm van tuberculose (tbc) gecreëerd door de genetische structuur van de bacterie te veranderen. De gemuteerde vorm van de bacterie vermenigvuldigt zich sneller, en is dodelijker dan zijn natuurlijke wederhelft.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië in Berkeley, waren eigenlijk van plan genen uit te schakelen en de bacterie minder dodelijk te maken, maar in plaats daarvan maakten ze een superbacterie. "Dit is een van de weinige hyper-virulente organismen ooit gemaakt", aldus Dr. Lisa Morici.

Tuberculose is een van 's werelds grootste moordenaars, en wetenschappers zijn de genetische structuur van de bacterie in kaart aan het brengen om een zwakke plek te vinden die kan worden gebruikt bij nieuwe behandelingen.

De studie was geconcentreerd op een aantal genen waarvan gedacht wordt dat deze de tbc-bacterie zijn viruseigenschappen geven - zijn mogelijkheid om te infecteren. De wetenschappers hebben de genen uitgeschakeld en verwachtten een zwakkere vorm van tbc. Maar het tegengestelde gebeurde, het organisme werd veel besmettelijker en kwaadaardiger.

De gemuteerde tbc-bacterie doodde laboratoriummuizen binnen zeven maanden, terwijl de muizen die met de normale tbc-bacterie besmet werden het experiment overleefden. Verder onderzoek suggereert dat de genetische veranderingen het onverwachte effect hebben dat het natuurlijke immunsysteem van de mens in zijn geheel niet reageert tegen de gemuteerde tbc-bacterie.

Professor Lee Riley, leider van het onderzoek zegt: "Deze bevindingen zijn als een complete verrassing gekomen. We dachten dat we een fout gemaakt hadden, dus we hebben de testen meerdere malen herhaald, en we kregen telkens hetzelfde resultaat".

Volgens Dr. Modici kan de nieuwe vorm van tbc niet in bioterrorisme gebruikt worden omdat de bacterie moeilijk in een aerosol (een zwevend deeltje) onder te brengen is - de manier waarop chemicaliën over grote populaties verspreid worden.

Enschedese vrouw verkracht

oldenzaaltjuh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 27-jarige vrouw uit Enschede is vanochtend rond 04:30 uur op de Dolphiaweg in haar woonplaats verkracht. Ze werd van achter vastgegrepen en de berm ingetrokken toen ze onderweg was naar huis na een avond stappen.

Ondanks dat het slachtoffer hard gilde en er twee fietsen duidelijk zichtbaar op de weg lagen, zijn er volgens de vrouw zeker drie auto's voorbij gereden.

Grondlegger Chupa Chups-lollies overleden

Enric Barnet, grondlegger van het wereldberoemde lollyconcern Chupa Chups, is gisteren op 80-jarige leeftijd in Barcelona overleden.

Chupa Chups werd in 1958 door de Spanjaard Barnet opgericht. In de jaren zestig volgde een grote expansie, waardoor 300.000 verkooppunten werden bediend. Dochtermaatschappijen in Duitsland, Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zorgden in de jaren erna voor een internationale doorbraak van de lollies. Toen in de jaren negentig ook grote afzetmarkten als Rusland, China en Brazilië werden bediend, was een wereldwijde afzetmarkt een feit. De visie van Chupa Chups omvat 'de drie e's': Entertainment for Every Mouth, Everyday.

Op dit moment worden Chupa Chups-lollies in meer dan 150 landen verkocht, wat jaarlijks een omzet van bijna 350 miljoen euro oplevert.
--
Zie ook het ondernemingsprofiel van Chupa Chups (PDF)

Mannen gijzelen 19-jarige vrouw

Twee mannen hebben gisteravond een 19-jarige vrouw uit Maastricht ontvoerd en enkele uren gegijzeld. Onder de ontvoerders bevond zich ook de ex-vriend van de vrouw.

De vrouw werd thuis door het tweetal de auto ingetrokken. De zus van het slachtoffer waarschuwde meteen de politie. Zodoende konden de twee mannen na middernacht in Weert worden aangehouden. De vrouw bleef ongedeerd. De 19-jarige ex-vriend uit Helmond had haar ontvoerd, omdat hij met haar over hun relatie wilde praten. Hij werd hierbij geholpen door een 37-jarige man uit Weert.

Man ramt huis na remmen voor flitspaal

Een 21-jarige Heerlenaar heeft het remmen voor een flitspaal duur moeten bekopen.

De man haalde op de Schanserweg in Landgraaf een taxibus in toen hij een stuk verderop de flitspaal zag staan. De man ging op de rem staan om een boete te voorkomen, maar verloor hierbij de controle over het stuur. De wagen raakte van de weg, ramde een garagepoort en kwam tegen de gevel van een woning tot stilstand. De auto is total loss. De automobilist kwam er met een vleeswond vanaf. De snelheidsboete zal de man bespaard blijven, maar de politie heeft nog wel een zwaardere boete voor de man klaar liggen.

Popconcerten trekken recordaantal bezoekers

Popconcerten waren dit jaar populairder dan ooit. Volgens concertorganisator Mojo trokken de concerten dit jaar bij elkaar 1,7 miljoen bezoekers. Een stijging van ruim 40 procent ten opzichte van 2002. Het afgelopen jaar was dan ook een record. "Het was een ongelofelijk jaar", aldus Mojo-directeur L. Ramakers. "Onze cijfers wijzen uit dat het erg goed gaat met de livemuziek in Nederland. Ondanks de recessie komt men in groten getale op onze concerten, festivals en evenementen af. Dit jaar zullen we niet snel evenaren, maar 2004 ziet er ook al veelbelovend uit."

Het meest populair waren de zes optredens van The Rolling Stones met ruim 205.000 bezoekers. Robbie Williams eindigde op de tweede plaats, hij wist twee keer stadion ArenA te vullen. Bruce Springsteen staat, met keer een uitverkochte De Kuip, op de derde plaats.

André Hazes, Kane, Anouk en Ilse Delange staan ook in de top vijftien op respectievelijk de vijfde, zesde, twaalfde en dertiende plaats.

In contrast op deze cijfers staat dat de festivals Pinkpop en Lowlands voor het eerst sinds jaren niet uitverkocht waren.

Zwaarlijvige Schotse wint 'Pop Idol'

Michelle MacManusDe overwinning van de 23-jarige Michelle McManus van de tweede editie van 'Pop Idol', de Engelse variant van Idols, heeft voor veel opschudding gezorgd. De Schotse finaliste weegt bijna 100 kilo. 'The big girl with the big Voice' werd door het Engelse publiek massaal uitgeroepen tot winnares. In Groot-Brittannië zijn er verschillende reacties over de winst van McManus. Sommigen zijn blij dat talent boven uiterlijk is verkozen, anderen geloven dat Michelle alleen heeft gewonnen omdat mensen massaal uit medelijden op haar hebben gestemd.

De winst is opvallend aangezien in het Nederlandse Idols dikkere mensen vaak in het nadeel zijn. Tijdens de auditierondes krijgen ze regelmatig opmerkingen over hun gewicht.

Het Britse jurylid Pete Waterman stormde het podium af nadat bekend was geworden wie had gewonnen. Hij weigerde daarna nog met de Schotse voor de camera's te verschijnen. Toch was de 23-jarige dolblij. "Voor iedereen die dacht dat ik het niet kon, ik heb het gered!", zei ze met tranen in haar ogen na de uitzending.

[update] Nederlander spoelt gewond aan in Frankrijk

Bij Sables d'Olonne (Frankrijk) is een persoon met de Nederlandse nationaliteit zwaargewond aangespoeld. Sables d'Olonne ligt ongeveer zestig kilometer ten noorden van de Franse havenstad La Rochelle. Het is onduidelijk of het om een man of een vrouw gaat en welke leeftijd het slachtoffer heeft. De behandelende arts wilde hierover nog geen mededelingen doen.

De persoon zat op een zeilschip dat in stormachtig weer in nood raakte. Bij vertrek vanuit Sables d'Olonne, zondag kort na middernacht, werden windsnelheden van 130 kilometer per uur gemeten. Door de stormachtige wind brak de mast van het jacht, dat later aanspoelde op de kust van Sables d'Olonne.

Er waren nog twee andere opvarenden, beiden Brits, aan boord. De ene opvarende is overleden en de andere wordt nog vermist. "De zoektocht naar de vermiste is nog in volle gang, aldus de regionale coördinatiedienst voor hulpverlening Cross etel zondagmorgen."

Update 14:00
Het ANP-radionieuws meldt dat de aangespoelde Nederlander een 17-jarige jongeman uit Bussum is. Zijn toestand zou redelijk zijn.

Update 16:30
De vermiste Brit is inmiddels teruggevonden. Volgens een politiewoordvoerder heeft de verkleumde twintiger zich bij de havenautoriteiten in Les Sables-d'Olonne gemeld, uren nadat reddingswerkers met een helikopter een zoektocht naar de man waren begonnen.

De Nederlandse jongen verkeert in redelijk goede gezondheid. Volgens een familielid was hij onderkoeld en wordt hij in een Frans ziekenhuis onderzocht.

Marijnissen wil Nationaal Historisch Museum

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jan Marijnissen, de leider van de Socialistische Partij, pleit voor het oprichten van een Nationaal Historisch Museum. In dit museum zou de vanzelfsprekendheid van de Nederlandse wordingsgeschiedenis verteld moeten worden. Dit zei de SP-leider in het televisieprogramma Buitenhof. De politicus denkt dat het beleid van het huidige kabinet ernstige gevolgen heeft voor het gevoel van solidariteit in de Nederlandse samenleving.

Volgens Marijnissen is er een duidelijke link tussen het gebrek aan historisch besef bij de Nederlanders en het gebrek aan solidariteit dat hij constateert. "In de vierde klas van een vmbo-school die ik laatst bezocht, wisten ze niet eens wat het woord solidariteit betekent," aldus Marijnissen. Als voorbeeld voor het museum dat hij in gedachten heeft, noemt de politicus het in 1994 in het Duitse Bonn opgerichte Haus der Geschichte.

'Mr. Bean' in ziekenhuis wegens depressie

bean Rowan Atkinson, beter bekend als Mr. Bean, heeft vijf weken in het ziekenhuis gelegen omdat hij last had van extreme depressies.

Volgens 'Mail On Sunday' zouden de slechte kritieken op de laatste film van Atkinson, "Johnny English", de basis van de depressie zijn. Atkinson vertelde zijn vrouw dat hij tijd nodig had om zichzelf te vinden en ging naar de Tucson-kliniek in Arizona waar hij psychotherapie volgde.

Atkinson leefde daar in een spartaans ingerichte hut, hielp mee in de keuken en zorgde voor de andere patiënten. Hij zou na de hevige kritiek een jaar lang niet meer willen werken. Zorgen hoeft hij zich echter niet te maken. Atkinson behoort met een persoonlijk vermogen van ongeveer 84 miljoen euro tot de rijkste komieken van Groot-Brittannië.

Al ruim 1000 eurovervalsers gepakt

Tijdens de eerste 18 maanden dat de euro in omloop is zijn er door de Europese politiediensten 1.031 mensen betrapt op het namaken en verdelen van valse euro's. Er werden 15 drukkerijen van valse euro's gesloten: daarvan bevonden zich er 13 binnen de Europese Unie.

In de eerste helft van 2003 werden er 230.534 valse eurobriefjes en 7.875 valse munten in de EU onderschept.

De getallen werden bekend gemaakt door de Belgische europarlementariër Saïd El Khadraoei (sp.a). Hij vernam de cijfers op zijn beurt van de Europese Commissie. In België werden in 2003 tot nu toe 10.111 valse eurobiljetten in beslag genomen; In 66% van de gevallen betrof het briefjes van 50 euro. Dit een fikse stijging ten opzichte van 2002.

El Khadraoei vindt de getallen nog meevallen gezien het feit dat er 8,2 miljard eurobriefjes en 41 miljard euromunten in omloop zijn.

Protest in A'dam voor Michael Jackson

Vanmiddag zijn zo'n veertig Michael Jackson-fans bijeengekomen op het Beursplein in Amsterdam. Ze betuigden daar steun aan hun idool, die verdacht wordt van seksueel kindermisbruik.

De Jackson-fans gaven op deze manier te kennen nog steeds achter de popster te staan. Ze zongen zijn hits, dansten en droegen spandoeken mee met teksten als 'Michael Jackson 100% innocent'. Het protest was georganiseerd door de Nederlandse tak van The Jacksons International Fan Club.

Wereldwijd zijn er al meerdere van dit soort 'MJ Fans Candle Light Vigils'-acties gehouden.

Irak: dode bij actie Nederlandse soldaten

Irak Nederlandse militairen hebben in de Zuid-Iraakse provincie Al Muthanna een actie tegen plunderaars gevoerd. Daarbij is één Irakees door geweervuur, vermoedelijk van Nederlandse soldaten, om het leven gekomen.

De Nederlandse soldaten begonnen te schieten toen een groep van circa zeventig Irakezen zich stortten op een container die van een vrachtwagen was gevallen. Daarbij werd de Irakees geraakt; Hij overleed later in een ziekenhuis.

Defensie zegt dat de militairen eerst waarschuwingsschoten hebben gelost.

''Olympische Winterspelen in Nederland''

Volgens Kroonprins Willem-Alexander is het heel goed mogelijk dat er in Nederland in de toekomst de Olympische Winterspelen kunnen plaatsvinden. De prins wijst in een interview met het tijdschrift Ski Magazine op de mogelijkheid dat er voor bepaalde sporten uitgeweken wordt naar het buitenland.

"Je zou in Garmisch-Partenkirchen het skieën kunnen houden en in Nederland de ijssporten. Mensen beseffen niet dat dit zou kunnen. We hebben het toch steeds meer over één Europa zonder grenzen?", aldus het IOC-lid.

Overigens zal Nederland nog even moeten wachten voordat het wellicht de Winterspelen gaat organiseren. Eerst komen Italië (Turijn) en Canada (Vancouver) aan de beurt en voor 2014 verwacht de prins China of Zuid-Korea.

Lippi bondscoach van Italië?

Volgens de Italiaanse krant Gazetta Dello Sport is de huidige trainer van Juventus, Marcello Lippi, de meest voor de handliggende kandidaat om Giovanni Trappatoni op te volgen als bondscoach van Italië.

Lippi heeft een contract met Juve dat hem tot 2005 verbindt aan de Turijnse club, maar heeft zijn ambitie om de 'Squadra Azzura' te mogen leiden nooit onder stoelen of banken gestoken.

Trappatoni heeft onlangs gezegd dat hij na het Europees kampioenschap in Portugal graag wil terugkeren naar een club, waar hij dagelijks met spelers kan werken.

Toda niet naar ADO Den Haag

Kazuyuki Toda gaat niet in op het aanbod van ADO Den Haag om gedurende de rest van het huidige seizoen op huurbasis voor de club uit het Zuiderpark uit te komen.

De 25 jarige Japanner speelde in het verleden 167 wedstrijden voor het Japanse Shimizu S-Pulse en sinds januari 2003 op huurbasis voor Tottenham Hotspur. Hij trainde een week op proef in het Zuiderpark en wist de technische staf te overtuigen.

Uiteindelijk heeft de speler om privéredenen besloten niet naar Nederland te komen.

Terroristische dreiging voor Bahrein

De Engelse overheid heeft gewaarschuwd dat de Grand Prix van Bahrein een hoog risico heeft qua terroristische aanvallen.

Westerse evenementen die veel mediabelangstelling krijgen en veel toeristen trekken in het Midden Oosten hebben een hoog risico toebedeeld gekregen. Dit houdt in dat de Engelse overheid constant zal bekijken of de veiligheid genoeg gegarandeerd is. Onbekend is of er al bedreigingen zijn binnengekomen of dat dit een voorzorgsmaatregel is.

Het circuit van Bahrein is onmiddellijk met een verklaring gekomen dat ze er alles aan doen om de veiligheid te garanderen. Volgens de woordvoerder: "Niemand legt zulke waarschuwingen zomaar naast zich neer. We moeten alle bedreigingen in onze regio zeer serieus nemen. Het Bahrein circuit heeft zelf geen directe bedreigingen ontvangen. Deze bedreiging waar we nu tegenaan kijken geld voor iedere andere Grand Prix waar dan ook ter wereld."

Iran: ontvoerde toeristen vrijgelaten

In Iran zijn de drie Europese fietstoeristen vrijgelaten, die begin december in het zuidoosten van het land ontvoerd werden. Het trio, twee Duitsers en een Ier, verkeert in goede gezondheid.

De gijzelnemers, de Iraanse bandieten- en drugshandelbende Sjah-Bachsj, eisten een losgeld van 5 miljoen euro. Niet bekend is of Duitsland en Ierland aan die eis hebben voldaan. Eerder lieten beide landen weten niet te willen betalen.

700.000 Nederlanders willen stoppen met roken

Bij de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro) hebben zich inmiddels 700.000 Nederlanders aangemeld voor de campagne 'Nederland start met stoppen'. Zij gaan proberen vanaf 1 januari geen sigaret meer op te steken.

Stivoro begon twee maanden geleden met de campagne. Via een internetpagina kunnen rokers laten weten dat ze van plan zijn te stoppen. Volgens Stivoro is het besef dat een roker samen met honderdduizenden landgenoten stopt, een enorme morele steun.

In 2000 waren er zo'n 800.000 Nederlanders die aangaven te willen stoppen. Volgens het Stivoro komen er altijd veel late aanmeldingen binnen en de stichting hoopt dan ook de score van 2000 te overtreffen. Begin december liet Stivoro weten te hopen dat een kwart van de Nederlanders (wat neerkomt op ruim een miljoen) zou stoppen.

Mogelijk houdt het enthousiasme voor de huidige campagne verband met de strenge Tabakswet die 1 januari ingaat. Die legt roken, op vooral de werkplek, aan banden.

"Kluivert naar Arsenal"

AjaxAmsterdam wist ons vandaag het volgende te melden:
In de Engelse krant News of the World is te lezen dat Kluivert zou hebben gezegd dat zijn volgende overstap naar Arsenal zal zijn.

Gisteren werd bekend dat fans van Barcelona het liefst hebben dat Kluivert vertrekt. Nu heeft een Engelse krant aangegeven dat Arsenal de gelukkige is die Kluivert mag inlijven. Naast Arsenal zouden onder andere Liverpool, Manchester United en Newcastle United Kluivert van Barcelona willen overnemen. Kluivert mag bij Barcelona tegen een zeer gereduceerd transferbedrag vertrekken vanwege een salarisverlaging de afgelopen zomer.

Deze week gaf Wenger nog aan geen versterkingen voor zijn team te zien. Echter door de Engelse krant The Guardian wordt ook Van Persie aan Arsenal gelinkt evenals Defoe (West Ham United), Squillaci (Monaco), Abidal (Monaco), Klose (Kaiserslautern), Mexés (Auxerre), Verpakovskis en Reyes (Sevilla).

De Engelse kranten staan bekend om hun grote hoeveelheden geruchten die ze de wereld in helpen. Het is dus maar de vraag of Arsenal zich daadwerkelijk gaat versterken met Kluivert of een andere speler.

België: VLD voor adoptie door homo-koppels

In België zal de politieke partij VLD (Vlaamse Liberalen en Democraten) een wetsvoorstel indienen dat adoptie moet mogelijk maken voor holebi (homo, lesbische en biseksuele)-echtparen. Het voorstel moet voortbouwen op de legalisatie van holebi-huwelijken, eerder dit jaar.

Indien de wet aangenomen zou worden, hebben holebi-koppels de mogelijkheid om samen een kind te adopteren, wat nu niet kan. Het zou ook een juridische oplossing bieden aan nieuw samengestelde holebi-gezinnen met kinderen uit een vorige (hetero-)relatie.

De VLD wijst erop dat onderzoek en praktijkervaring in landen die adoptie door holebi-koppels hebben toegestaan, aantonen dat kinderen die opgroeiden bij ouders van hetzelfde geslacht, geen negatief effect ondervinden.

In Nederland is adoptie van kinderen door homo-echtparen toegestaan zolang het niet om buitenlandse kinderen gaat. Maar een kleine meerderheid in de Kamer is ervoor om ook dat mogelijk te maken.

Vitesse wil drie versterkingen

Vitesse hoopt de tweede seizoenshelft met 3 versterkingen te kunnen beginnen.

Naast Theo Janssen hoopt Vitesse nog twee spelers binnen te kunnen halen. Technisch manager Jan Streuer verwacht dat Ilic toch nog van Anderlecht zal overkomen. Daarnaast hoopt hij dat het lukt om de Duitse spits Paulo Rink van Olympiakos Nicosia (Cyprus) binnen te halen.

Daartegenover staat wel dat Vitesse Claessens verliest en dat Martel mag vertrekken. Desondanks verwacht men met een sterker elftal aan de tweede seizoenshelft te kunnen beginnen.

Chili krijgt Pardo niet

Feyenoord geeft Sebastián Pardo geen toestemming om met Chili deel te nemen aan het Olympisch kwalificatietoernooi.

Eerder gaf de FIFA al aan dat clubs niet verplicht zijn voor dit toernooi spelers af te staan. Zowel Feyenoord als Pardo achten het belangrijker dat hij de voorbereiding op de tweede seizoenshelft kan meemaken.

Feyenoord was eerder al boos op de Chileense voetbalbond, omdat Pardo te laat terugkwam van een interland en daardoor de wedstrijd tegen FC Kärnten miste. Het Olympische kwalificatietoernooi duurt slechts van 7 tot en met 16 januari 2004.

Blair opnieuw in verlegenheid gebracht

De Amerikaanse bestuurder in Irak, Paul Bremer, heeft gezegd dat er in Irak geen netwerk van geheime laboratoria voor de productie van massavernietigingswapens heeft bestaan. De Britse premier Blair had dat eerder gezegd. Laatstgenoemde zei dat er "overstelpende bewijzen" voor waren gevonden.

"Ik weet niet wie dat beweert, maar dat is niet wat ik in het onderzoeksrapport gelezen heb", zei Bremer in een vraaggesprek met het Britse tv-station ITV. Volgens Bremer heeft David Kay, de leider van de groep die in Irak zoekt naar massavernietigingswapens in Irak, dat nooit gezegd. "Het lijkt mij nogal misleidend".

Op het moment dat Bremer vernam dat Blair dit had gezegd tijdens zijn kersttoespraak, die was gericht aan de Britse militairen, krabbelde hij terug door te verklaren dat er wel "erg veel informatie openbaar is gemaakt."

"Draadloos gaat het maken in 2004"

Draadloos internet moet het in 2004 helemaal gaan maken. Dat verwachten de producenten van de kabelloze verbindingen. "Ik kan me niet voorstellen dat er momenteel nog mensen thuis kabels laten trekken", zegt directeur Heide Jeuken-Dahmen van telecom-fabrikant Mobility van Lucent. Ook chipmaker Intel gelooft in draadloos internet. "De evolutie naar draadloos is ingezet", stelt productmanager Kris Rodolf van het bedrijf.

Draadloos internet is nu al mogelijk via het 'wireless fidelity' systeem (WiFi). Hiermee kun je internetten bij lokale 'hotspots'. Vooral in de Verenigde Staten zijn al veel van deze toegangspunten bij restaurants en cafés. Ook in Nederland zijn er al zo'n 120 publieke hotspots. Aanbieder HubHop hoopt volgend jaar uit te breiden naar 650 hotspots.

Draadloos zal niet alleen de trend worden buitenshuis. Ook binnenshuis zal draadloos veel gaan voorkomen. "Draadloos wint het van draad", zegt Jeuken-Dahmen van Lucent. "De ontwikkeling voor draadloze aansluitingen in huis gaat ontzettend hard." En dat blijkt ook wel aan het enthousiasme in de markt. KPN en Philips hebben samen een apparaat ontwikkeld dat mp3-muziek vanaf de computer zonder snoertjes op de stereo-installatie afspeelt.

Radicalen kunnen winnen in Servië

Vandaag zijn de parlementsverkiezingen in Servië. Het is vrijwel zeker dat die gewonnen gaan worden door de nationalistische Radicale Partij van Vojislav Seselj. De Radicalen staan in de peilingen op 25%. Mogelijk kunnen ze samen met een aantal kleinere partijen een regering vormen.

De Radicalen worden ''geholpen'' door het feit dat de drie democratische partijen die meedoen, ruzie met elkaar hebben.

Seselj zelf zit momenteel in Den Haag in de cel en wacht op berechting door het Joegoslavië-Tribunaal. Zijn partij bepleit Servische expansie ten koste van de buurlanden en ziet (of zag) in Saddam Hussein een bondgenoot. Overigens doet ook de voormalige Joegoslavische president Milosevic mee; Hij is kandidaat voor de Socialistische partij en zit eveneens in een Scheveningse cel.

Ruim één miljoen Roemenen tegengehouden

Afgelopen jaar zijn meer dan één miljoen Roemenen die naar het Westen wilden gaan, door hun eigen grenspolitie tegengehouden. De Roemenen waren onverzekerd of probeerden met onvoldoende middelen het land te verlaten. Dit aantal is bijna drie keer zo hoog als vorig jaar.

Roemenië komt met het tegenhouden een afspraak met de Europese Unie na. Die overeenkomst stelt dat Roemenen een EU-land alleen mogen bezoeken als zij over een toereikende ziektekostenverzekering beschikken én een bedrag van 100 euro per dag van hun geplande verblijf kunnen besteden. In ruil voor de strenge grenscontroles hebben de meeste EU-landen de visumplicht voor Roemenen afgeschaft.

Armoede en gebrek aan werk drijven veel Roemenen naar het Westen; 10% van hen werkt al in het buitenland. Het land, dat 22 miljoen inwoners telt, treedt in 2007 toe tot de EU.

'Thuiszorg wordt voor velen te duur'

Steeds meer mensen die thuiszorg nodig hebben, kunnen deze hulp niet meer betalen. Dat stellen organisaties voor thuiszorg in Den Haag. Ze wijzen op het feit dat er al 'schrijnende gevallen' zijn die de zorg al hebben afgezegd, omdat die te duur is geworden.

De eigen bijdrage voor thuiszorg wordt door bezuinigingen van de regering per 1 januari duurder en kan in individuele gevallen ruwweg verdubbelen.

De Christelijke Thuiszorg MHG noemt het ''heel pijnlijk'' dat een kwetsbare groep zo wordt aangepakt. Een aantal cliënten heeft hen nu al gebeld met de mededeling dat ze de kosten niet meer kunnen opbrengen. Bij Thuiszorg Den Haag zoekt men koortsachtig naar 'alternatieven' voor cliënten. "Er zijn gevallen, waar onze medewerkers die de afzegging moeten aannemen de ogen niet droog houden", zegt een woordvoerder.

Vermiste kleuter verdronken

Bij een asielzoekerscentrum in het Zuid-Hollandse Dalem is een vermiste kleuter verdronken teruggevonden. Het 3,5-jarige jongetje en zijn moeder kwamen omstreeks 15.00 uur thuis en de jongen mocht daarna even buitenspelen. Toen de moeder na enige tijd het jongetje naar binnen wilde roepen, kon zij hem niet vinden. Omstreeks 17.00 uur heeft zij de politie gebeld.

De politie heeft eerst een zoekactie op het terrein van het AZC gedaan. Toen dat niets opleverde is om 21.30 besloten om een grote zoekactie op touw te zetten. Daarbij zijn helikopters en 50 man ingezet, waaronder 22 leden van de Mobiele Eenheid en een aantal duikers. In de loop van de nacht heeft men de jongen dood in een waterpartij aangetroffen.

'Moslimterroristen wilden aanslag op vliegtuig plegen'

Cipri had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zaterdag zijn in Saudi-Arabië twee mannen gearresteerd, die van plan waren een zelfmoordaanslag te plegen op een vliegtuig van British Airways.

Deze informatie is middels een 'onbetwistbare bron' verkregen, aldus Patrick Mercer, lid van het Lagerhuis voor de conservatieven. Hij zei dit in een vraaggesprek met The Mail on Sunday. Mercer zei dat twee moslimpiloten van plan waren zich op een Brits passagierstoestel te storten.

De piloten werden betrapt op het bezit van twee vliegtuigen vol explosieven. Het incident vond plaats in de buurt van het vliegveld van Riyad. De Saudi's hadden nog getracht het voorval in de doofpot te stoppen. British Airways doet vooralsnog geen uitspraken over de zaak, maar ontkent het niet.

Prodi met de schrik vrij na bombrief

Meki had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Italiaan Romano Prodi, die voorzitter van de Europese Commissie is, is gisteren ternauwernood ontsnapt aan een aanslag op zijn leven. Hij kwam met de schrik vrij toen een bompakket in zijn huis in Bologna ontbrandde.

Hoewel Prodi het pakketje met voorzichtigheid had geopend, ontbrandde het toch. Zo zegt Prodi: "Ik hield het redelijk ver van me af. Er zat een boek in, ironisch genoeg 'Het Genot' van Gabriele d'Annunzio. Opeens kwam er een steekvlam uit, maar er was geen explosie." Prodi stond de pers na het incident uitgebreid te woord.

Afgelopen maandag ontploften ook al explosieven in vuilnisbakken in de buurt van Prodi's woning. Bovendien werd er een derde bom in een afvalbak door explosievenexperts gevonden. Ook bij die ontploffingen raakte niemand gewond.

Prodi was gedurende drie jaar, van 1996 tot 1998, premier van Italië. Volgend jaar oktober loopt zijn termijn bij de Europese Commissie af. Waarnemers melden dat Prodi zich voorbereidt op een terugkeer in de Italiaanse politiek.

VS helpt 'schurkenstaat' Iran

Er komt Amerikaanse hulp aan de door een aardbeving zwaar getroffen Iraanse stad Bam. Ruim tweehonderd reddingswerkers en 68 ton medicijnen uit de VS vertrekken naar het land dat door president Bush wordt beschouwd als 'schurkenstaat' omdat het terroristen zou ondersteunen en massavernietigingswapens zou ontwikkelen.

De spullen die nu naar Iran gaan komen uit de voorraad van Amerikaanse bases in Koeweit. Iran heeft inmiddels een positieve reactie gegeven op de hulp. De regering in Teheran weigerde echter elke hulp uit Israël.

De Amerikaanse hulp is opmerkelijk aangezien de relatie tussen Washington en Teheran ronduit slecht is. De diplomatieke betrekkingen zijn al sinds 1979 verbroken.

Amerikaanse BSE-koe komt waarschijnlijk uit Canada

De met BSE besmette koe, die vorige week in de Amerikaanse staat Washington werd gevonden, werd waarschijnlijk 2 jaar geleden uit Canada geimporteerd. Uit gegevens van de Canadese overheid blijkt dat de koe samen met 73 soortgenoten geimporteerd werd vanuit het Canadese Alberta. In Alberta werd in mei 2003 al BSE geconstateerd. Het is niet noodzakelijk dat alle 74 dieren met BSE zijn besmet.

BSE heeft een incubatietijd van vier tot vijf jaar, dat houdt in dat er in die tijd geen symptomen zichtbaar zijn. Aangezien de geimporteerde dieren melkkoeien zijn, is de kans dat de 73 dieren nog leven erg groot. De agrarische dienst van de VS zet alles in het werk om de 73 op te sporen.

Door de BSE besmetting is de export van rundvlees met 90% gedaald. Veel landen hebben een importverbod op Amerikaans rundvlees afgekondigd. De verliezen op de export van rundvlees zullen enorm oplopen, verwacht wordt een verlies van zes miljard dollar. De export omvat 10% van de totale rundvlees handel in de VS.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.