Nederland in 'cyberaanval-top 10'

Ons land is binnengekomen in de top 10 van landen waar de meeste computervirussen worden verspreid. Dik op nummer één in de ''hitlijst'' van het verspreiden van computervirussen en het kraken van computersystemen (hacken) staat Amerika. Ruim 50% van alle gevallen komt daar vandaan. China en Duitsland bezetten plaats twee en drie, beiden met 5%. Nederland heeft een aandeel van 2% en staat op plek acht.

Van de virussen Sobig en SWEN, die recentelijk rondgingen, kwam zeker 20% uit Nederland, bevestigen Nederlandse virusexperts. Dat wil niet zeggen dat de virussen ook in ons landen worden gemaakt. De virussen worden wel in toenemende mate door Nederlandse mailservers verspreid.

De cyberaanvallen top 10 is samengesteld door Symantec, producent van het anti-virus programma Norton. Het bedrijf signaleert een scherpe toename van zogeheten 'blended threats'. Dit zijn verschillende, gecombineerde hackertechnieken die bedoeld zijn om zoveel mogelijk computergebruikers ineens te treffen. 'Blended threats' waren in de eerste helft van dit jaar goed voor 60% van alle cyberaanvallen.