A'dam: strengere eisen demonstratie

De Amsterdamse Burgemeester Job Cohen is van plan om in de toekomst strenger toe te zien op de aanvragen voor demonstraties in de hoofdstad. Zo zal de mogelijke afloop van een betoging betrokken worden bij het besluit om al dan niet een vergunning af te geven.

Cohen wil bekijken hoe onderdelen van de politie dichter bij de demonstratie betrokken kunnen worden. Ook wil hij onderzoek laten doen naar een compensatiefonds voor burgers en bedrijven als er vernielingen worden aangericht. Ondernemers in Amsterdam hadden daar om gevraagd, omdat de schade die uit de rellen ontstaat niet vergoed wordt door verzekeringen.

Aanleiding voor Cohen zijn de relletjes afgelopen zaterdag na afloop van een demonstratie op het Mercatorplein. De ondernemers klaagden omdat dit al de ''zoveelste keer'' was dat een protest uitliep op vernielingen. Overigens waren volgens Cohen de relletjes van afgelopen zaterdag nauwelijks te voorkomen, omdat de ME en politie nog toezicht hielden op het Mercatorplein, en de relschoppers een paar straten verder op aan het ''werk'' waren.